2 tanév alatt, 2×136 órában B2, majd C1 nyelvvizsga – magolás és magyar nélkül

Zsolt története után itt van Ágnes története. Ágnes Zsolt unokatestvére, és Zsolt ajánlására érkezett szintén csoportos skype tanulásra. Ágnes Zsolt első év végén elért nyelvvizsga sikerén felbuzdulva döntött úgy, hogy a suli mellett komolyan veszi az angol tanulást.

Itt azonban máris tisztázni kell valamit, konkrétan az iskolai angol szerepét: a hagyományos oktatásban alkalmazott módszerek a tanuló készségeit tekintve hátrányosak. Ha azonban a tanuló készségeit felhozzuk magasabb szintre, az iskolai angol képes “értett bemenetként” pluszt adni. Amikor egy tanuló eljut erre a szintre, számára megszűnik a tipikus tanulás: magolás helyett kontextusból ért és szinte azonnal megjegyez, szenvedés helyett élvezi az angol feladatokat, hiszen a készsége adott a sikerek eléréséhez. Ágnes története pontosan erről szól.

Egy Ágnes által kitöltött kérdőív mentén haladok (illetve 2 kérdőív), néha tőle idézek, néha kommentelem a gondolatait, ahogy Zsolt esetében is tettem.

Indulás! 

Már általános iskola 4. osztályától tanulom az angolt, de nagyon lassan haladtunk, egészen 7.-8. osztályig. A legnagyobb problémát a nyelvtani feladatok megoldása és ezek alkalmazása a beszédben, valamint a folyékony beszéd jelentette.

Ágnes egyetlen mondatba belesűrítette a nyelvoktatás problémáját: a nyelvtant a nyelvtől függetlenül oktatják, majd tesztelik, és mindez mégsem eredményezi a folyékony beszédet. A margóra jegyzem meg, hogy 5 év alatt egy átlag tanuló 540-900 órát tanul angolt az iskolában.

Egyetlen tanévnyi csoportos tanulás után az iskolai angol csoportban már teljes önbizalommal szólalok meg angolul az órákon, és az évet 20 ötössel zárom. Most már élvezettel nézek angolul filmeket, olvasok könyveket. És nem utolsó sorban nem rég megszereztem a középfokú nyelvvizsgát!

Igen, ha a készségek fejlesztésére koncentrálunk, “csodával határos módon” (érezd az iróniát) minden helyére kerül: a tanuló szókincse fejlődik, a nyelvhelyesség rendben van, a megszólalási gát feloldódik. Egyetlen tanév … értsd 136 közös, csoportos tanóra.

A nyelvvizsga kérdése érdekesen alakult. 2015-ben a City&Guilds vizsgák jelen voltak Magyarországon. Ágnes szimpatizált velük, ezért tavasztól szem előtt tartottuk a dolgot. Váratlanul azonban bejelentették, hogy a City&Guilds kivonul a nyelvvizsga piacról – globális szinten. Az utolsó nyelvvizsga áprilisban volt megtartva Magyarországon. Próbáltam Ágnest más vizsga felé orientálni (elég sikeres vagyok értékesítés és meggyőzés terén, főleg ha hiszek valamiben), mivel még nem voltunk célegyenesben, a nyelvvizsga felkészítést nyárig terveztük. Ágnes mindezek ellenére elment vizsgázni – és megcsinálta!  

Általában fáradtan ültem le a gép elé, de mindig vidáman és feltöltődve jöttem ki az órákról. Magával ragadtak az érdekes feladatok, és minden óra után éreztem magamon a fejlődést, ami motivált a további tanulásra. A tanfolyam elején nagy segítséget jelentett a csoporttársaim segítőkészsége, ami átsegített az önbizalom-hiányos időszakomon, és az is nagyon tetszett, hogy az óra csak angol nyelven folyt végig.

Zsolt történetében említettem már azt az alaptörvényt, hogy stresszes, dühös tanuló nem képes magába szívni annyit, mint az a tanuló, aki örömmel tanul. Minden tanulót ki lehet emelni a negatív állapotából és egy biztonságérzettel teli állapotba lehet helyezni.

Vajon hány tanuló van ma Magyarországon az iskolákban, sőt a fizetős nyelviskolákban is, aki fog-összeszorítva tanul? Sajnos borítékolható a tanulás “sikere”. (Nem akarok ezen sokat rugózni, de a “sikeres” gimnáziumok 1200 órával küldenek tanulókat középfokra – és nem is mindenkit. Szerintem ez nem siker …)

Ugyan sikerült most a középfokú nyelvvizsgám, én szeretném még tovább fejleszteni a tudásomat.

A történet folytatása 1 évvel később …

Igen, ez egy másik kérdőív volt 2016-ból :)

A középfokú nyelvvizsga után sem tétlenkedtem, a nyár további részében is olvastam regényeket és néztem filmeket angolul, amelyeknek megértése már egyre jobban ment, így egyre több sikerélményem volt. A következő nagy siker Szeptemberben ért, amikor a gimnáziumban (11.osztály) olyan jól sikerült a szintfelmérőm, hogy a legjobb angol csoportba kerültem be.

A mi képzési filozófiánk lényege és egyik legfontosabb megfogalmazott célja az, hogy tanulóinkat önálló, autonóm tanulókká tegyük. Tanulók sokasága marad tanárfüggő a legmagasabb vizsgákkal a kezükben, és tanácstalanul állnak, hogy mit kellene tenniük, hogy egy tanfolyam után tovább tudjanak fejlődni. Ágnes a nyár alatt pontosan azt tette, amit egy önálló tanuló tesz, és ennek meglett az eredménye.

Heti 2 alkalommal továbbra is folytattam a Skype-os órákat és valahogy észrevétlenül egyre könnyedebben birkóztam a feladatokkal és a társalgással. Mivel 11.-es voltam, lehetőségem volt középszinten előrehozott érettségit tenni angolból. Éltem is ezzel a lehetőséggel és az eredmény itt sem maradt el. Az írásbelim 92%, a szóbelim pedig 100% lett!

“Észrevétlenül egyre könnyedebben birkóztam a feladatokkal és a társalgással.” Ez a készségek fejlődésének jele. A tanuló egyre gyorsabbá válik, képes egyre komplexebb dolgokat gyorsan megérteni és önmagát spontán módon kifejezni, és ezt formális teszteken is képes megmutatni.

De itt még nem álltam meg. Gondoltam, hogy megmérettetem magam egy felsőfokú nyelvvizsgán is. Egyéb vizsgáim miatt úgy döntöttem, hogy először csak az írásbeli részét próbálom meg. Külön felkészítő tanárom nem volt, magam gyakoroltam a teszteket és írtam a fogalmazásokat… És sikeres vizsgát tettem!

És megint az a fránya nyelvvizsga … Nekem fogalmam sem volt arról, hogy Ágnes ilyen terveket szövöget. A tanulásunk a tanév során továbbra is a készségekről szólt. A csoport összetétele is vegyes volt: voltak elfoglalt üzletemberek, akik angolt akartak, volt B2-re célzó tanuló és volt Ágnes egy sikeres B2 nyelvvizsgával. Sok anyagot dolgoztunk fel, mindenki profitált belőle bőséggel és lépett előre. Vizsgára azonban nem készültünk.

Ágnes pedig – autonóm tanulókra jellemző módon – megkereste a próbateszteket és önállóan készült a típusfeladatokra. Megfelelő készségek hiányában erre képes lett volna? Nem. A készségeket a tanteremben szerezte? Részben. Az autonóm tanuló mindenhol megtalálja a nyelv mélyebb elsajátításának módját. Mi ebben az esetben maximum irányt mutatunk.

Vicces, hogy Ági elsőre a számunkra “nehezebb részt” választotta: az írásbelit. Sokszor jönnek tanárok azzal, hogy “oké, de hogyan tanul meg írni?” Nos, az írásnak megvan a helye, és igen, megtanulunk jól írni – de nem ebből tanulunk meg beszélni, épp fordítva! :) Ágnes 17 évesen C1 nyelvvizsgával készül, hogy belépjen a felsőoktatásba.

Én csak azt tudom javasolni, hogyha szeretnél egy jól használható nyelvtudást és nem kínlódva magolni, tanulj itt! Eddig ez az én történetem, de úgy gondolom, ennek itt még nincs vége… Lehet, hogy én is angoltanár leszek?!

Angol nyelvlecke újrakezdőknek

Ha tanultál angolt, esetleg még ma is birkózol vele, itt az ideje váltani. A frusztráció jelzése annak, hogy neked nem ott kell lenned, ahol jelenleg vagy. Az angolt képes vagy elsajátítani, csak megfelelő módon kell csinálni.

A mai módszerek nagy része sajnos a nyelvtanról, a szókincsről, a tananyagról szól, nem az emberről és a nyelvi készségekről. A mai tanfolyamok a tananyagot sulykolják ahelyett, hogy a tananyagot eszköznek tekintenék, amelyekkel készségeket építenek.

Építs készségeket – magolás és kényszeredettség érzése nélkül, örömteli módon! És miből fakad az öröm? A sikerekből! Zsolt és Ágnes története – és sok tanuló története bizonyítja, hogy ez lehetséges. Újra és újra reprodukálni tudjuk az eredményeket: állami iskolában, csoportos tanfolyamokon, és online angol videós tanfolyamaimon is. 

Szóval, nézz körül a tananyagaink között és változtasd meg tanulásod irányát!

https://beszeljangolul.com/komplett-tananyagok/