Olivér: A legfőbb okát abban látom, hogy ma a nyelvtanulók kizárólag alulról építkeznek. Ez azt jelenti, hogy az angol nyelvtanulás során mindig a szavakból indulnak. Olvasnak egy szöveget >> lebontják szavakra >> kiírják magyarul >> lefordítják a szöveget >> megtanulják a szavakat >> stb.

Ezzel a folyamattal több probléma is van: egyrészről a magyar nyelv, amely eleve blokkolni fogja a tanulót, ha beszélni/érteni akar. A másik viszont az, hogy a tanuló szavakból akar érteni: minden egyes szót ki akar hallani, minden egyes szót tisztán akar érteni. Azonban egyik nyelv sem hangzik természetesen, ha darabokra szaggatjuk.

A nyelv tehát nem szavak egymás mellé rakásával szólal meg: a szavak összekapcsolódnak, szóvégi/szóeleji hangok egymáshoz idomulnak, bizonyos szavakon átrohanunk stb.

Mi a megoldás? Nem akarok hazabeszélni, de úgymond kénytelen vagyok, mivel a mi tanulóink ezzel a problémával nem küzdenek, és ennek az oka egyszerű: egyrészről megtanulnak kontextusban érteni (az épületet látni a téglák helyett), valamint folyamatosan és kizárólag a természetes angolt hallják, amikor velünk vagy az anyagainkon tanulnak. Ennek a két feltételnek a megléte az értés gyors fejlődésének “titka”.


Eszter: Az angolok beszédtempójának a megértése olyan nyelvi készség, mely sajátosan ellenáll a magyar nyelvi környezetben zajló legtöbb tanulói erőfeszítésnek. Ha tehát eddig a magyar nyelv bevonásával tanultad az angolt, akkor pusztán ez a tény oka lehet annak, hogy nehezedre esik megérteni az anyanyelvieket. De végül is ez így logikus. Gondolj bele: egy átlagos nyelvórán szinte alig találkozol valódi angollal. Nem meglepő, hogy gondot okoz felvenni a fonalat egy külföldivel, amikor a nyelvi tanulmányaid során sosem volt elegendő idő fordítva arra, hogy megszerezd a könnyed beszédértéshez szükséges rutint.

Az angol beszéd természetes ritmusa egyébként nem követhetetlenebb, mint bármely más nyelvé, azonban, ha nem hallottad eleget, akkor a füled nem tud éles helyzetben ehhez a számodra szokatlan nyelvhasználathoz azonnal alkalmazkodni.

Legkönnyebben olyan nyelvi környezetben tudod trenírozni a füledet a természetes angol beszéd megértésére, ahol magyar egyáltalán nem hangzik el. Nem elegendő azonban, hogy kizárólag angolul folyik a beszéd: fontos, hogy hozzád rendszeresen természetes beszédtempóban és jó angolsággal, ugyanakkor számodra megérthető módon beszéljenek. Ez az, amit ma a nyelvtanárok közül csak kevesen tudnak biztosítani tanulóik számára.

Pedig nem kell sok ahhoz, hogy egy tanuló beszédértése magas szintre tudjon fejlődni. Ugyanis, amire tréningezik a fülét (vagyis amit rendszeresen kap nyelvtanárán vagy oktatóanyagokon keresztül), ahhoz szokik hozzá. Ha ez lassú tempóban adagolt, magyaros angol kiejtés, akkor ahhoz. Ha anyanyelvi beszélőkéhez hasonló pörgős, természetesebb angol, akkor ahhoz. Átgondolt tanári tervezéssel utóbbi is egyszerűen biztosítható már a kezdetektől, ez pedig hatásosan orvosolja a beszédértési készség esetleges gyengeségeit.

Online angol tanulás otthon

Építsd fel a nyelvi értésedet és beszédkészségedet a leghatékonyabb módon! Hagyd a szavakat: a nyelv nem szavakból épül fel, hanem max. szavakra bontható le. A közlés azonban a szavak halmazánál összetettebb dolog. Akár beszélni vagy érteni akarsz, erre kell magad tréningezni.

Mi kidolgoztuk azokat a tananyagokat, amelyek képesek gyorsan felépíteni a nyelvi készségeidet: hogy ne szavakon, szerkezeteken kelljen gondolkodnod, hanem könnyedén, reflexből tudj kommunikálni, szinte mint egy anyanyelvi.

Szeretnél már kezdő nyelvtanulóként is ilyen kompetenciákat?  Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat mindenképp nézd meg.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, és ideje lenne végre kialakítani az angol gondolkozást, neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon sikeresen megvalósítható.

A tananyagokat mind ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.