“A megoldás nyelvoktatási problémáinkra nem drága felszerelésben, különleges módszerekben, kifinomult nyelvi elemzésekben vagy újabb nyelvi laborokban rejlik. Hanem annak teljes mértékű hasznosításában, amivel már most is rendelkezünk, ez pedig: olyan, nyelvet beszélő személyek, akik magát a nyelvet tényleg kommunikálásra használják.” Stephen Krashen, nyelvész, professzor emeritus

Mink nincs meg Magyarországon, ami a sikeres nyelvtanuláshoz szükséges lenne?

Nincs időnk?

Rengeteg órát töltünk nyelvtanulással, mielőtt egyáltalán felmerül az igény bennünk, hogy meg szeretnénk végre szólalni. Időnk tehát van bőven.

De lehet, hogy pénzünk nincs?

Van itt pénz is, hiszen az oktatási intézmények közül nem egy büszkélkedik drága eszközparkkal. Ráadásul nagyon sokan tanulnak nyelviskolákban vagy magántanárnál is, ezek is fizetős szolgáltatások.

Ott vannak a nyelvi kiegészítők (magazinok, nyelvkönyvek, hanganyagok, szótanuló kártyák) is, melyek szintén nagyon népszerűek, sokan költenek ilyesmikre. Az online nyelvtanfolyamokkal való nyelvfejlesztést is egyre többen merik bevállalni, és természetesen ezeknek is van egy ára, amit ki kell fizetni. Szóval nem, összességében véve a pénz is adott. Mi hiányzik akkor?

Nincs talán kellő szorgalmunk, avagy híjával vagyunk a megfelelő mértékű intellektusnak egy új nyelv elsajátításához?

Nyilván ezekben sincs hiány: nem vagyunk rosszabbak, mint más nemzetek, sem ami a motivációt, sem ami az értelmi kapacitásunkat illeti. Akkor hát, mi az oka, hogy nem sikeres nyelvtanuló a magyar?

Egyetlen egy dolog hiányzik

Nem csak nálunk, de minden olyan nemzetnél, amely küszködik az idegen nyelvek elsajátításával: és ez maga az idegen nyelv. Neki jut nagyon mostoha szerep, ugyanis akárhova nézel: a tantermekben (és bárhol, ahol nyelvet tanulnak), a nyelvtanárok jóval többet beszélnek magáról a nyelvről, mint amennyit ténylegesen is használják.

Éppen az hibádzik hát, ami egy oktatónak nem kerülne semmibe – pont az, aminek a megtanulására viszont annyi sok időt, pénzt, szorgalmat és intellektust fordítanak a nyelvtanulók évről évre. Micsoda paradox helyzet! És persze könnyen orvosolható is (lenne). Ha valódi változást szeretnénk – ha, mint nemzet, más nyelveken is, nem csak magyarul szeretnénk jól beszélni.

Angol tanulás otthon

A válasz nem az ultramodern eszközökben rejlik. 

Felejtsd el az exkluzív, agyonmodernizált megoldásokat – nem ez fog téged beszélővé tenni! És az sem, ha minden percben lekötöd magad ilyen-olyan app-okkal, szoftverekkel, háttérben szóló, zajként szolgáló angollal.

Neked az ANGOL-ra máshogy van szükséged: egynyelven (angolul), érthető módon, koncentrált figyelemmel kísérve. Ha szeretnél olyan anyagokkal dolgozni, amelyek érthető közlések tömegével látnak el és felépítik azt a hallás utáni értés kompetenciát, ami a beszédkészség alapját képezi és beszélővé tesz, akkor itt nézz körül (minden tananyagot ki is próbálhatsz):