“Ahhoz, hogy kreatív életet élhessünk, el kell engednünk a hibáktól való félelmeinket.”

Kreativitás. Sokan gondolják magukról, hogy nem kreatívak. Pedig lépten-nyomon beleütközünk: egy frappáns kisfilm, szuper gyorsasággal összehajtogatott póló, egy jópofa bosszúterv, egy csináld-magad dekoráció, egy szépen tálalt étel … Mindenkiben van kreativitás – de csak kevesen engedik szabadjára. A nyelvtanulásban is kell a kreativitás – de sokan el sem tudják képzelni, hogyan.

Mi a kreativitás?

„A kreativitás alkotóképességet, teremtőképességet jelent, amely során a különféle képességek szerveződése lehetővé teszi az elszigetelt tapasztalatok összekapcsolását, újszerű értelmezését és új formában történő megjelenését.” Egy másik definíció szerint “a kreativitás mindenütt jelen van, ahol az ember elképzel, kombinál, változtat, valami újat teremt, bármilyen szegényesnek is tűnjék az a zsenik alkotásához képest.” Egyszerűen fogalmazva: a kreativitás egyrészt jelent teljesen új dolgok létrehozását, valamint meglévő dolgokból egy új dolog létrehozását. Amikor például úgy döntesz, hogy a sokszor elkészített ételt kicsit másképp készíted el, kreatív tevékenységet végzel. Ha egy új zeneszámot szerzel, szintén kreatív tevékenységet végzel.

Hogyan nyilvánul meg a kreativitás az angol nyelvtanulásban?

A kreativitás/alkotás nyilvánvaló formája, az, amikor létrehoz a tanuló valamit: egy fogalmazást, elmeséli a napi történéseket, elmesél egy olvasott történetet egy más szemszögből, esszét ír egy komolyabb témában – ezekben a tanuló saját gondolatát osztja meg angol nyelven. Kreál, alkot. Valaki színesebbet, valaki „biztonságosat”.

De van a nyelvtanulásban egy másfajta kreativitás is

Ez pedig magával a nyelvtanulással kapcsolatos. A nyelvtanárok szeretnek kontroll alatt tartani mindent: megmondják a tanulónak, hogy mikor és mit kell csinálniuk. A tanuló pedig – mivel mindig is így tapasztalta – követi a tanári utasításokat. Ezzel azonban kialakul egy kötelék tanár és diák között, amit nagyon nehéz elvágni: a tanuló tanárfüggővé válik.

Miért veszélyes a tanárfüggőség?

Egy tanárfüggő diák mindenben a tanárától várja a vezetést – még akár felsőfokon is: mit tanuljak, milyen tananyagon dolgozzak, mit írjak, mikor, mennyit stb. Ez a tanuló nem látja objektíven önmagát és akár „örökre” egy tanár vezetésére szorul. Persze – valljuk meg – ez a tanár számára anyagi biztonságot jelent, illetve egy „hasznos vagyok” érzést ad, ám ezzel nem a tanuló érdekeit tartja szem előtt.

A tanárfüggetlen diák azonban más

Ő izgalmas dolgokat keres, kutat, és megtalálja mindazt, ami számára fejlesztő: videót néz, podcastot hallgat, könyvet választ. Ez kreatív gondolkodásmód: a megszokottól eltérő utak keresése és találása. A kreatív utak keresése megnyitja a lehetőségeket a nyelvtanuló előtt, aki így fokozatosan önállóvá válik, míg végül egy önszabályozó, autonóm tanuló lesz belőle – nem kell többé tanár, maga talál rá a legjobb anyagokra, ami a legjobb számára és a legtöbbet adhatja neki. Azonban van egy komoly gátja a kreativitásnak: a félelem.

Hogyan öli meg a kreativitást a félelem?

A kisfilm kiötlője fél a kudarctól: nem lesz a film elkészítve. A pólóhajtogató nem bízik magában, így nem lesz a szuper hatékony pólóhajtogatás kifejlesztve. A becsapott partner fél a lebukástól, ezért félrehúzódik, így nem lesz jópofa bosszú, amin derül az egész Facebook közösség. A férj fél a sikertelenségtől, így nem áll neki az otthoni munkának. A feleség fél a kritikától, így unalmas kaja készül.

A félelem a nyelvtanulás kreativitását is megöli

A legtöbb tanuló a hibáktól fél. De talán nem is a hibáktól, hanem a hibák következményétől: megszégyenülés, kritika, visszautasítás. Ezért inkább háttérbe húzódik, bezárkózik. Így azonban a kreativitás is elvész – és vele a valódi tanulás. Vagy a tanuló fél attól, hogy a tanára leszólja azért, mert önálló tananyagokat keres, és ez hatással lesz a tanárral való kapcsolatára. Így a kreatív tanulásnak vége – és a tanuló ráteszi a lábát a tanárfüggőség ösvényére. A hibázás jogát azonban fenn kell tartanunk. Sőt, hibák nélkül nincs valójában tanulás.

Miért fontos tanulás szempontjából, hogy a hibákat elfogadjuk?

Amikor Edison próbálta megtalálni azt a növényi rostot, amellyel az izzást hosszan fenn tudja tartani, sokan kérdezték tőle, nem csalódott-e a sok száz sikertelen próbálkozás miatt. Azt válaszolta, ezek a sikertelen próbálkozások vezetnek el végül ahhoz az egy növényhez, ami számára megfelelő lesz. Edison tudta, hogy az alkalmatlan növények szűkítik a lehetőségeket és előbb-utóbb rátalál arra, amit keres. A hibák pontosan ilyenek: terelnek a jó út felé, hiszen jelzik azt az irányt, amerre nem kellene haladnod. A nyelvtanulás során is hibázunk, de szinte azonnal javítunk, helyesbítünk, hiszen van egy helyes minta előttünk, ahogy csinálnunk kell. Ehhez viszont el kell fogadnunk néhány alapelvet …

Mi tehát az a gondolkodásmód, amivel a félelem helyett a kreativitás tud győzni?

  • A tanulás sikerének kulcsa a stressz-mentes tanulói légkör
  • A tanulás természetes velejárója a hibázás
  • Agyunk a hibákon keresztül regisztrálja leggyorsabban a helyes irányt
  • A hibákat nem elnézzük, de elfogadjuk, hogy a készségek kialakulásáig ott vannak
  • A kreatív hozzáállás segít abban, hogy a leginkább személyre szabottá váljon tanulásunk

Ne félj tehát a hibáktól! Legyen egy olyan tanárod/tananyagod, ami a füledbe teszi az angolt – hogy könnyen felismerd és érezd, ha hibázol. Ha jó tanárral dolgozol, ill. jó tananyagon haladsz, ezt megtapasztalod. És lehetsz kreatív. Felszabadult. Sikeres.

Online Angol Tanulás Otthon

A hibák természetesek a tanulás folyamán. A hibák rögzítése azonban nem. Számtalan tanulóval találkozom, akik hibásan rögzítettek angol szerkezeteket, szavakat, kifejezéseket. Ennek az oka abban keresendő, hogy soha nem kaptak elegendő jó angol mintát: nyelvtani magyarázatokat biztosan, szólistákat biztosan, írásos feladatokat biztosan – épp csak az angol nyelv hiányzott a tanulásukból. Most azonban online is tudsz angolt tanulni otthonodból! Ehhez olyan tananyagokat készítettem, amelyek mennyiségében adják az angolt a füledbe, hogy a mély értés után egyből meg is tudj szólalni és végre kialakíthasd azt beszédkészséget, amire minden tanuló vágyik: hogy ne pusztán a szabályt tudjad és ne csak a szavakat biflázd, hanem az angol nyelvet érezd.  Az online angol tanulás otthon ezen az oldalon biztonsággal megvalósulhat – kreatívan, sikerélményekkel tűzdelve. Itt megtalálod az elérhető tanfolyamaimat: Online angol nyelvtanulás videókkal