Drága az időnk, ez kétségtelen, hiszen igen korlátozott mennyiség áll a rendelkezésünkre belőle. A napjainkat ezért igyekszünk jól kihasználni, mindamellett persze, hogy szeretnénk, ha a fontos dolgok nem maradnának mindig el.

Sűrűn betáblázott életünkben – ilyen-olyan okból kifolyólag – már helyet csináltunk a nyelvtanulásnak is, és ha már egyszer helye van a napirendünkben, örülnénk, ha megtérülne minden angolozásba fektetett óra és perc.

De vajon megtérül-e? A tanulásunk hatékony annyira, amennyire szeretnénk, hogy az legyen?

Lehet ezt egyáltalán valahogyan mérni? Ezt nem szoktuk mérni, ezt általában csak érezni szoktuk. Pedig nagyon jó lenne, ha valaki megmondaná, hogy nekem személyesen hány percet vagy órát kellene naponta gyakorolnom, ahhoz, hogy megfelelő ütemben fejlődhessek – nem másokhoz viszonyítva, hanem saját magamhoz viszonyítva. És, még jobb lenne, ha ezzel együtt azt is megmondaná valaki, hogy melyik a gyakorlás leghatékonyabb módja, amely lehetővé teszi, hogy amit ma megtanulok, arra holnap is emlékezzek.

Hatékony módszerrel gyakorolni, úgy, hogy holnap ne kelljen elölről kezdeni az egészet egy komoly kihívás, amellyel igen sok nyelvtanuló szembesül. Nem elég ugyanis rászánni az időt egy nyelvtanfolyamra, nem elég heti több órát az otthoni gyakorlással tölteni – ha nem a nyelvtanulás szempontjából megfelelő dolgokkal foglalkozol (vagy, ha nem jól gyakorlod, amit kell), akkor hiábavaló lesz a belefektetett munkád, bármilyen elkötelezetten dolgozol is azon, hogy megtanulj angolul beszélni.

NOSZA, SZEDJÜK DARABOKRA A MAI NYELVOKTATÁS FŐ VONULATÁT

Mi tehát a gond a hagyományos gyakorlással és hogy hogyan lehetsz jóval hatékonyabb otthoni nyelvtanulásodban?

“Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj, hiszen ismétlés a tudás anyja” – így hangzik a közhely, és egy nyelv megtanulása során is leginkább az ismétlésre van helyezve a hangsúly. Azt mondják, addig gyakorolj, ameddig valami jól nem megy és ne lépj tovább a következő tanulnivalóra, ameddig az előzőt nem tudod tökéletesen.

Ha valamit nem tudsz gyorsan felidézni, akkor elkezded magadat korholni, majd bátorítani: “ne kapkodj, nézd át újra és alapvetően ismételj sokat”. Az ember azonban a négy fal között a magányban olykor kétségbeesetten megkérdezi magától, hogy ennek az egésznek mi értelme van. Mert belül érezzük, hogy nem hatékony, amit csinálunk, csak hát nem igazán tudjuk, hogy mit is kellene máshogyan tenni…

Néhány dolgot bizony máshogyan kell csinálni, mert amit érzünk, az egy valóságos jelzés, amelyre érdemes hallgatni. A jelzés azt mondja, hogy az ismétlés unalmas, az unalom pedig azt mutatja, hogy az adott tevékenység nem hatékony. És ez pontosan így is van.

Ismétlés közben agyunk másképp viselkedik …

A tudományos magyarázat az, hogy agyunk ismétlés közben egészen máshogyan viselkedik, mint amikor valamilyen, számára új dologgal találkozik. Míg az ismeretlenre úgy reagál, hogy tanulásra alkalmas állapotba kerül, addig ismétlésnél nem annyira ‘figyel’, nem vonódik úgy bele a tanulásba, emiatt pedig kevesebbet dolgoz fel az információból. A különbség nem is leheletnyi, hanem igen markáns.

MINEK NEVEZZELEK?

A hagyományos gyakorlást – ahogyan a legtöbb nyelvtanuló otthon angolozik – Tömbösített Gyakorlási Sémának nevezik. Ebben egészen addig gyakorlunk valamit, ameddig az adott dolog már jól nem megy. Csak, ha már valamiben egészen ügyesek vagyunk, akkor lépünk tovább a következő tanulnivalóra, amelyet szintén addig gyakorlunk, ameddig jól nem tudjuk csinálni.

Ez a fajta gyakorlás logikusnak tűnik, főleg, mivel a gyakorlás végén a sok küzdelem után rendszerint elönt az a mással össze nem hasonlítható érzés, hogy ma elértünk valamit, hiszen a végére jól ment a dolog és holnap majd innen indulhatunk tovább. A jó érzés azonban ebben az esetben megtévesztő: elfedi a Tömbösített Gyakorlás alacsony hatékonyságát.

A másik út

Mi lenne, ha kisebb feladategységekre bontanánk az aznapi gyakorlást és ezeket az egységeket ad hoc módon keverve kezdenénk neki az otthoni angolnak? Az ilyen munkavégzést Véletlenszerű Gyakorlási Sémának nevezzük. És, bár ennek a gyakorlási módnak a kísérőjelensége egyfajta folyamatos frusztráció, ez nem kell, hogy elijesszen: a hatékonyság ugyanis messze meghaladja a kényelmetlenséget, amit közben átél az ember.

Mi okozza a kényelmetlenséget?

A szorongásnak az a magyarázata, hogy az egyes gyakorlási szakaszok eleje, vagyis a kezdések legnehezebbek, és épp ezekből van sok a Véletlenszerű Gyakorlásban. Ezek a kezdések viszont folyamatosan az aktív figyelem állapotában (azaz éberen és frissen) tartják az elmét, amely így jóval nagyobb hatékonysággal tud a tanulási folyamatban részt venni.

A Véletlenszerű Gyakorlás tehát egyfajta folytonos kényelmetlenséggel jár, amelyet meg kell tanulni kezelni. Ezzel együtt viszont nagyszerű megoldás ez, ha azt szeretnéd, hogy gazdagon megtérüljön az otthoni angolozásra fordított időd. És így gyakorolva garantáltan nem kell holnap újratanulni mindent…

Online angol tanulás

Véletlenszerű tanulási séma: feladatok, amelyek változatosan stimulálják agyunkat. Azonban nem minden feladattípus kellően hatékony annyira, hogy érdemes legyen a figyelmünkre (pl.: a “nyomkodós feladatok” inkább kifárasztanak, mint valódi készségeket építenek).

Változatos anyagokat keresel, amelyek eljuttatnak a folyékony beszédig? Komplett tananyagaim komplex módon, mégis egyszerű lépésekben, élvezetesen visz egyre magasabb szintekre – ráadásul jóval gyorsabban, mint a mai módszerek!  

Mi lenne, ha első kézből szerezhetnél ezzel kapcsolatban élményeket? Minden tananyagomat megtekintheted és ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.