Itthon különösen jellemző, hogy hamar elbátortalanodó, motiválatlan, időhiányos nyelvtanulóknak állítják be a magyar embereket, ami amellett, hogy egy kicsit sértő feltételezés, még csak nem is helytálló.

A hazai nyelvtanulók éveket, de sokan évtizedeket töltenek nyelvtanulással. A legtöbben sikertelenül, mivel sosem váltak az angol nyelvet értő és beszélő nyelvtanulóvá. A folyamat maga is egy taposómalomhoz hasonlít és kevés babért tartogat út közben. Sok tanuló mégis – a rengeteg tanulási sikertelenség és nyelvi kudarcélmény után is  – újra, meg újra, meg újra nekiveselkedik és gyűri, gyűri tovább az angolt, annak reményében, hogy most talán végre sikerül elérnie a célját és rendesen megtanulja a nyelvet. Mi ez, ha nem pont annak a bizonyítéka, hogy a magyar nyelvtanulók rendkívül kitartóak?

Időhiányról sem beszélhetünk

Hiszen a túlnyomó többség, aki a nyelvtanulásba belekezd, jól méri fel, mekkora időbefektetést igényel az angol és erre oda is teszi magát.

Ahány órát az átlag nyelvtanuló foglalkozik az angollal napi szinten, az bőven elég kellene, hogy legyen, ha jól tanulná a nyelvet – ha angolul zajlana az egész nyelvtanulás. De sajnos legtöbbször nem így zajlik. Mégsem nevezhetők motiválatlannak, hamar elbátortalanodónak, időhiányosnak a magyar nyelvtanulók. Épp ellenkezőleg: ha nyelvet tanulsz, biztosan te is rendkívül kitartóan csinálod, és kezdetben igen erős a motivációd (nem emiatt adod föl később). Van időd is (illetve nincs, de te mégis csinálsz időt az angolnak a hétköznapjaidban), mivel tudod, hogy enélkül nem hull az öledbe a dicsőség.

És az tragédia, hogy ennek ellenére (minden ellenére!), amit belefeccolsz, mégis bizonytalan a célba érésed.

Lehet, hogy évek múlva fogsz tudni jól beszélni angolul, de az is lehet, hogy nem. Mert sokan tanulnak, de hiába is szeretnének, csak kevesen tanulnak meg jól. Vajon miért?! Talán ez is a nyelvtanuló hibája? Nem az oktatónak kellene viselni a nagyobb felelősséget a nyelvtanulás sikerességéért, kimeneteléért, ha már a tanuló megteszi a maga részét? Vajon a nyelvtanárok közül hányan néznek magukba és teszik szigorúan mérlegre a saját tanítási módszereiket, oktatási megközelítésüket, mielőtt a tanulójukat a meg nem tanulásért okolni kezdenék?

Kedves Nyelvtanuló, aki ezeket a sorokat olvasod!

Szeretném, ha tudnád, hogy nem vagy rossz tanuló. Te elég jó nyelvtanuló vagy. Nem kell magadat okolnod, csak mert nálad nem működnek a rossz eljárások. Meg azért sem kell magadat hibáztatni, ha néha megtorpansz, mert néha az élet közbejön. Az élet már csak ilyen: közbejön.

Viszont a puszta tény is, hogy felnőtt emberként a kellemetlen kudarcok ellenére sem adod fel végleg, hanem mindig újra, meg újra, meg újra kész vagy nekiugrani az angolnak: ez éppen azt mutatja, hogy van erőd küzdeni az álmaidért. Sok tanulói visszajelzést kapunk, amelyben pont ezt fogalmazzák meg. Hogy megérte menni előre és reménykedve megkeresni azt a rendszert, ami nekik maximálisan kényelmes és hatékony.

Ezért kérlek, te se add fel!

Küzdj, ameddig van benned erő… és ha már nincs, akkor ülj le, pihenj egyet – és aztán küzdj tovább. Mert meg lehet tanulni angolul. Meg lehet tanulni élvezetes tevékenységek és folyamatos sikerélmény közepette, hatékonyan és gyorsan is. De nem a keveseknek, nem a nyelvtehetségeknek – hanem szinte mindenkinek megvan erre lehetősége (csak még talán nem is tudnak erről). Te is meg fogsz tanulni hamarosan, de ehhez el kell döntened, hogy adsz egy esélyt a 100% angol, 0% magyar elvnek: döntened kell, hogy megpróbálod-e, milyen az angoltanulás velünk.

Akárhogy is, mi a BeszéljAngolul.com-nál köszönjük neked, hogy nem mondtál még le az angolról …

Köszönjük a kitartásodat. Az ezredszer újrakezdést. Az időd, a pénzed, az energiád, amit ebbe az egész, sokszor csak nyelvtanulásnak csúfolt hóbelevancba beleteszel. És köszönjük a reményedet is, amellyel újra, meg újra, meg újra nekiindulsz és sokadszorra is elhiszed, hogy most végre jobb lehet, hogy most végre sikerülhet. Csak menj tovább, Nyelvtanuló, mert sikerülni is fog. Ezért mi is mindent beleadunk..

Angol tanulás

Nyelvoktatói tapasztalatunkból kiindulva bátran állíthatom: azok a nyelvtanulók, akik veszik a fáradságot arra, hogy nyelvtanfolyamot keressenek, már rendelkeznek olyan mértékű motivációval, ami jó alapot biztosít a sikeres nyelvtanuláshoz.

Az angol nyelvtanulás sikere ugyanis nagyban függ a célig vivő út minőségétől

Mi erre koncentrálunk: a tanulás folyamata egyrészt fel kell, hogy vértezzen minden olyan nyelvi készséggel, amivel nem csak “épp elboldogulsz”, hanem amivel a nyelv potenciális eszközzé válik; másrészt, a tanulásnak örömszerzővé kell válnia. Ha a tanulás folyamata nem frusztrációval, hanem élménnyel teli, akkor a kezdeti motivációd más minőségbe lép.

Mi pontossan ezt szeretnénk elérni.

Nézz bele tananyagainkba és indulhat az örömszerző nyelvtanulás! A tananyagainkat itt kipróbálhatod: komplett angol tananyagok.