Olivér: Ez számomra nem kérdés, sőt az izgalmasabb kérdés az, hogy lehet-e egyáltalán sikeresen angolt tanulni úgy, hogy a magyart belevonjuk a tanulásba? A tapasztalatom az, hogy nem. Fórumokon gyakran olvasunk tippeket olyanoktól, akik megerősítik, hogy külföldre költözvén a közepes angol tudásuk magabiztossá vált, majd hozzáteszik, hogy “kellett azonban az az alap, amit kemény tanulással szereztek”. Az igazság azonban az, hogy az angol közeg hatására tudták levetni magukról azt a koloncot, amelyet a magyar nyelvű nyelvoktatás rájuk aggatott. 8,000 órán át tanítottam az angol nyelvet úgy, ahogy ma a nyelviskolák többsége tanítja: magyarul magyarázva, “segítve”. A tanulás folyamán azonban valahol a középfok környékén rendszerint falakba ütköztünk, amit csak kínkeservvel tudtunk áttörni. Azonban a siker rövid ideig tartott: a tanulók néhány év alatt annyit zuhantak, hogy a szintfelmérők szerint újrakezdők voltak. Amikor száműztük a magyart, a tanulók elkezdtek valódi készségeket szerezni. A készségek pedig nem kopnak, illetve a készségre épülő tudás könnyedén karban tartható és kihagyás után is könnyedén visszahozható – tanár nélkül is.


Eszter válasza: Persze, hogy lehet. És, bár a tanuló rendkívüli módon képes élvezni az ilyenfajta nyelvtanulást, ami ráadásul a legtöbb esetben nagyon eredményes is, kétségtelen, hogy a tanárt a hagyományostól merőben eltérő tanítási eszköztár bevetésére ‘kényszeríti’, amely kezdetben kényelmetlen lehet neki. De megéri így tanulni, megéri a magyart teljes mértékben kiiktatni a nyelvtanulásból, hiszen valódi, hatékony nyelvelsajátítás csak így történhet: agyunk egyedül az ilyenfajta, az anyanyelv használatától mentes tanulásra reagál jól. Ehhez nem kell külföldre menni, azonban a nyelvet oktató szakembernek emellett az alapelv mellett a siker érdekében határozottan el kell köteleződni. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezt ma sokan ígérik, hirdetik, de sajnos nagyon kevesen alkalmazzák ténylegesen. Pedig a megfelelő tanár, a megfelelő tanfolyam, a megfelelő tananyag mércéje éppen az kell, hogy legyen, hogy képes-e a szintünknek megfelelő, érdekes és érthető angol nyelvű közléssel ellátni minket – csak angollal és semmi mással! Abban a pillanatban ugyanis, amikor a magyar nyelv az értés közvetítőjeként bekerül a tanulási folyamatba, megszűnik az elsajátítás. Többek között ez is oka annak, hogy rengeteg tanuló angolozással eltöltött masszív mennyiségű ideje hiábavaló erőfeszítés csupán, amely túl alacsony hatásfokú és túl keserves ahhoz, hogy akár kis mértékben is sikernek lehessen nevezni.

Angol tanulás online

Ha szeretnél olyan anyagokkal dolgozni, amik kezdő nyelvtanulóként is érthető közlések tömegével lát el és felépíti azt a hallás utáni értés kompetenciát, ami a beszédkészség alapját képezi, akkor az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat mindenképp nézd meg. Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki eleget kapott már a magyarból, épp csak az angol gondolkozás hiányzik, neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot, illetve az Angol nyelvi gyakorlatok 2. tananyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható. A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.