Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az egyes nyelvi készségekre, mintha azok az izmainkhoz lennének hasonlóak, pedig ez nem a legszerencsésebb analógia.

Mert, hogyan növelhető az izomtömeg, vagyis hogyan lesz nagyobb vádlid, bicepszed?

Úgy, ha minél többet használod. És, hogyan leszel hatékonyabb az izmaid irányításában, vagyis hogyan fogsz tudni szépen játszani egy hangszeren? Úgy, ha minél többet gyakorolsz. Ha tehát az izmok gyakorlással válnak edzettebbé, akkor biztosan a nyelvvel is így van, nem igaz? Nos, nem.

A nyelvi készségek másképp fejlődnek

Bár egyes izommozgások begyakorlásánál is beszélhetünk készségszintű elsajátításról, a beszéd másfajta készség (nyelvi készség), amely nem úgy viselkedik, ahogyan az izmok teszik. Egy mentális készség felépülésének a folyamata merőben eltér egy testtel kapcsolatos, fizikai készség felépülésétől.

Egy fizikai készség felépüléséhez az izmokat szükséges nagyon sokszor ugyanabba a helyzetbe hozni, mivel azok a rendszeres intenzív gyakorlás által erősödnek meg. Így alakul ki az “izommemória” is, amely pl. hangszer tanulásnál a könnyed játék feltétele.

Az elme viszont, amely a beszédkészség fejlődéséért felelős, rendszerint igen rosszul reagál az ilyen monoton gyakorlásra, meg úgy általában bármilyen kényszerre. Egy felépült mentális készséget nem a gyakorlás lendíti előre, sőt az inkább visszafogja a fejlődést. Ezért is alacsony hatásfokú, hiábavaló minden olyan erőfeszítés, amely a belőled kifolyó beszédet nyelvgyakorlással igyekszik jobbá tenni.

Úgy nem lehet, hiszen bármennyit is beszélsz, azzal csak egy helyben taposol a saját nyelvi szinteden. Hiába használod a nyelvet többet és többet, az csak több és több hasonló szintű beszédet fog eredményezni. Ez nem a fejlődésnek, hanem a stagnálásnak, és a nyelvi hibák berögzülésének az útja.

Rendben, de ha a beszéd nyelvgyakorláson keresztül nem fejleszthető, akkor vajon mi mással lehet?

Szintben megfelelő és érdekes nyelvi közlések hallgatásával, olvasásával. És persze, ha ezt élőben kapod, akkor a reakciód (kommunikációd) a már felépült nyelvi szinteden jönni fog.

Bőséges nyelvi mintával kell tehát ellátnod az elmédet: egyedül ez a fajta tanulási tevékenység alkalmas arra, hogy a beszédedet gyorsabbá, helyesebbé, választékosabbá tegye, hogy igazi beszédfejlődést tapasztalj.

Egyszerű és mégis kihívást jelent tanárnak, diáknak

Nagyon egyszerűen hangzik mindez, és valójában az is, mégsem mindegy, hogy hogyan hallgatsz és mit olvasol – de ez már legyen a nyelvtanárod dolga. 

Ha tehát jobban szeretnél angolul beszélni annál, ahogyan most beszélsz, akkor hagyj fel azzal, hogy magadat a beszédgyakorlásra, közlések kimondására kényszeríted, és helyette törekedj elegendő nyelvi mintához jutni.

Angol tanulásAngol nyelvtanulás kezdőknek

A beszédkészség fejlődéséhez dolgozni kell, de a leggyorsabb módja ennek az, ha a nyelvet közvetlenül tapasztalod, nem pedig nyelvi definíciók és a magyar hátán tanulod.

Ha gyors fejlődést szeretnél tapasztalni, sok-sok érthető közlést kell kapnod: ez alapozza meg a hallás után értés készségét, illetve – szinte láthatatlanul – ez építi a beszéd kompetenciádat.

Ha kezdő vagy nagyon bizonytalan újrakezdő vagy, az angol nyelvtanulás kezdőknek (Denisz oktatócsoag) anyagunkat mindenképp nézd meg.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki elméletben “tudja” az angolt, de kellene egy lökés, hogy végre a gyakorlatban is menjen az angol, akkor neked a Robin Hood oktatócsomagot ajánljuk.

A tananyagokat ki is próbálhatod.