Van egy érdekes érzés az emberben, amikor az autópályán száguld a cél felé: olyan, mintha nem is menne. Ott az a széles út, nyílegyenesen lefektetve 2 város között, jobbra és balra hatalmas tér. Az ember úgy érzi, áll.

Vagy repülőgépen utazva 600km/órás sebességgel, kitekintesz az ablakon és látod a tejfehér felhőket és a repülő csak ott áll és meg se moccan. És pár óra  elteltével sem változik semmi.

Ekkor jön az unalom, majd a frusztráltság, a reménytelenség: úgy érezzük, nincs elérhető közelségben a cél.

Hasonlóan érezzük magunkat a tanulásunk során

Kétféle tanuló létezik: az egyik részt vesz az órákon, végigcsinálja a gyakorlatokat, megérti az anyagot, majd hazamegy és legközelebb a következő órán találkozik az angollal.

A másik tanuló szintúgy részt vesz az órán, minden gyakorlatot elvégez, megérti az anyagot, majd hazamegy és aktívan folytatja a tanulást, míg a következő óra el nem jön.

Mégis melyik tanuló érzi inkább úgy, hogy nehezen jut egyről a kettőre?

Kitaláltad: az, amelyik mindent megtesz annak érdekében, hogy előrébb jusson. Úgy érzi, egy helyben áll, nem tud haladást felmutatni. Azután hirtelen minden megváltozik

Ezt hívjuk angolul úgy: super-momentum

Mi is az a super-momentum? Kezdjük a “momentum” szóval. A “momentum” a lendület. Amikor a hó megcsúszik a hegyen, eleinte alig történik valami, de amikor egy kritikus tömeget elér az a hógörgeteg, elindul a lavina: ez a super-momentum.

Vagy vegyük például, a Facebook-ot. Amikor elindult és páran regisztráltak, nem lehetett tudni, mivé válik. Elindult a mozgás, volt “momentum”, amikor azonban elég masszív tömeg használta, robbanásszerűen elkezdett növekedni. Az a pillanat a “super-momentum”.

A tanulás nem állandó fejlődés, nem folyamatos lendületben maradás

A tanulási fejlődés pályája nem egy állandóan felfelé ívelő pálya. Legalábbis nem így érzékeljük. A tanulás kezdeti szakaszában a tanuló látványosan fejlődik. Aztán valahol elérkezik a plató. Egy olyan pillanat, ahol az idő telik, a munkáját beleteszi, küzd, de látszólag semmi nem történik, a fejlődés – így érzékeljük – lelassul

A “super-momentum” ellentéte a lendület hiányának

Amikor nem teszünk semmit, akkor nincs mozgás, nincs lendület (tevékenység, aktivitás). Ilyenkor úgy érezzük, nem történik semmi – és ez így is van, semmi sem történik.

Érdekes, hogy a “super-momentum” előtti pillanatok ugyanezt az érzést keltik: mintha semmi nem történne. Valójában azonban csak az agyunk csap be bennünket. A valóság az, hogy a befektetett energia mozgásban tart: nagy sebességgel száguldasz a végcél felé. Épp csak még nem érzékeled. A platón vagy, ahol az agy rendszerezi mindazt, amit folyamatosan kap, hogy aztán újra gőzerővel íveljen felfelé a tanulási pályád: ez a “super-momentum” pillanata. Mint amikor a repülőből hirtelen rálátsz a városra. Akkor érzékeled a sebességet.

Maradj kitartó. A befektetett energia nem vész kárba. Hamarosan meghozza gyümölcsét.

 

Angol tanulás otthon

A “super-momentum” tehát a tanulás velejárója. Mindenki ezeket a pillanatokat várja el. Azonban nem tudunk mindig 100%-on pörögni, pláne ha új készséget építünk: az agyunk rendszerez és új idegpályákat épít, és ez időbe telik.

Ha otthon, magadban tanulnál videós tananyagaimmal, ezeket az időszakokat is át tudod “vészelni”, mivel az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagom apró lépésekben visz előre a nyelvi készségekben, ugyanakkor az eredmények már kezdőként is meggyőzőek. 

Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagom újrakezdőknek készült, de a cél és alapelv ugyanaz volt: biztonsággal tanulható nyelvi anyag, ami a nyelvi készségeidet fejleszti (nem magoltat, nem magyarul beszél hozzád, hanem az értésedet fejleszti). Ezzel a tananyagommal tehát az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható.

Minden bizonnyal át fogsz menni a feljebb leírt időszakokon, de emlékezz: a haladásod töretlen, és ezt hamarosan látni is fogod. A tananyagokat természetesen ki is próbálhatod.