Képzelj el egy szilaj paripát, amelynek minden ina duzzad az erőtől. Fenséges, kecses mozgású, izmos jószág: tekintélyt parancsoló, öntörvényű lény. Egyértelmű, hogy egy ilyen állatot puszta emberi erővel szinte lehetetlen megszelídíteni. Valószínűleg eszedbe sem jutna összemérni vele az erődet és rákényszeríteni az akaratodat, hiszen első látásra lerí, hogy felesleges a próbálkozás: mindig alul fogsz maradni.

Az erős és az okos

Mégis akad, aki nekiveselkedik és erejét megfeszítve le akarja gyűrni ezt a vad lovat. Nyomul és erőlködik emberi felsőbbrendűségének tudatában, pedig a szíve mélyén ő is érzi, hogy ebben a csatában nem győzedelmeskedhet: hiába akarja, hiába próbálja, nem fogja tudni erővel legyűrni őt.

Most képzelj el egy kicsi, szelíd embert, aki ért a lovakhoz. Odasétál ahhoz a termetes jószághoz és mindenféle erőfitogtatás nélkül rá tudja venni, hogy az engedjen az ő akaratának. Komolyabb dráma nélkül eléri a célját és meg tudja tenni, amit meg szeretne, mert tudja a módját. Tudja, hogy a sikerhez nem izomból kell nekiveselkedni, hanem ismerni kell a lovak természetét: és ezt az ismeretét kihasználva a maga malmára tudja hajtani a vizet még egy nála jóval nagyobb erejű állattal szemben is.

A nyelvtanulásban is van egy ilyen nehezen megszelídíthető vadló, amelyet ha izomból próbálsz betörni, nem fogsz célt érni. Ez a szilaj paripa pedig maga a beszéd.

De miért gondolom azt, hogy a beszéd egy vadló?

Először is azért, mert ez a készség a nyelvtanulók által használt szokványos módszerekkel megtanulhatatlan. Tetszik vagy nem tetszik, bármennyit is erőlködsz, a beszédedet nem fogod tudni tudatos tanulással fejleszteni. A szótanulás hasztalan fáradozás: még ha nagyon sokat beszéltetnek is téged a nyelvórákon, a beszéded ettől sem fog látványosan fejlődni (viszont egyre frusztráltabb leszel – nesze neked kommunikatív nyelvoktatás).

Az elme más készségek esetén látszólag hatásosan kitrükközhető: nyelvtani szabályszerűségeket tudatosíthatsz magadban úgy, hogy azokra később is valamennyire képes leszel visszaemlékezni. Angol mondatokat, kifejezéseket memorizálással időlegesen meg tudsz jegyezni. Amit viszont sem erőltetve, sem parancsszóra nem fogsz tudni ‘megtanulni’, az a helyes, folyékony és magabiztos angol beszéd.

“Sose törik be a vadló…?”

A megszólalás és a folyékony beszéd készsége az egyik legfontosabb nyelvi készség. Paradox módon mégis ez az, amely a leginkább ellenáll mindenféle tudatos nyelvtanulási törekvésnek – csekély eredményekkel járó, évekig tartó küszködésre kárhoztatva megannyi szorgalmas, tanulni hajlandó nyelvtanulót.

Talán éppen azért van ez, mert ilyen fontos készségről van szó, mindenesetre az elme a készségfejlődési folyamatba egyszerűen nem enged belekavarni: a beszédkészséget maga építi fel a maga tempójában. És ez így prímán működik – már amikor működik. Amikor viszont nem működik, akkor tudhatjuk, hogy megint erőltettük a tudatos tanulást és ki akartuk kényszeríteni a készségfejlődést, amit azonban nem lehet kikényszeríteni.

Tény, hogy a beszédkészség sem gyakorlással (úgy, hogy egyre többet használod az angolt), sem tudatos tanulással (úgy, hogy elhatározod, hogy most a beszédre fogsz gyúrni) nem fejleszthető. Izomból nem lehet készséget fejleszteni. Ha a tudatos tanulást nevezzük tanulásnak, akkor a beszéd kétségtelenül egy megtanulhatatlan készség.

Vajon rossz vagy jó nekünk, hogy a beszéd nem tanulható?

A tanulhatatlanság lehetne akár kétségbeejtő is, de nem kell, hogy így érezzünk. Egy ló is engedelmességre bírható, ha ismerjük a lovak természetét, és a beszéd is adott feltételek mellett erőfeszítés nélkül, könnyedén elsajátítható.

És éppen ezért is jó, hogy a beszéd egy szilaj paripához hasonlít. Ennek a készségnek a tanulhatatlansága ugyanis rávilágít hibás nyelvtanulási gyakorlatokra. Ezek akkor mutatkoznak meg, amikor a beszédedet szeretnéd fejleszteni, és pontosan jelzik neked, ha nem hatékony, amit nyelvtanulás címszó alatt csinálsz.

Ha tehát még nem beszélsz olyan szinten angolul, ahogyan elvárnád magadtól, hogy beszélj (ahhoz képest, mennyi időt, energiát és pénzt áldoztál már a tanulásodra), ha keserves szélmalomharcnak tűnik a ‘beszédtanulás’, akkor valószínű, hogy a nyelvtanulási szokásaid megértek a változtatásra.

Amit eddig is tudtál…

Nem kell viszont sokat gondolkozni azon, hogy hogyan tovább, mert az angol beszéd esetében is működik az, ami a vadlovaknál is működik: erőlködés helyett a szelíd megközelítés. Hogyha te az energiádat eddig a spontán beszéd kierőszakolására fordítottad (mert elfogadtad, amikor azt mondták neked, hogy a beszéded csak úgy tud fejlődni, ha minél többet használod a nyelvet), akkor bizonyára szembesültél már azzal, amivel azok szembesülnek, akik lovakat akarnak erővel engedelmességre bírni: hogy ez bizony nem fog így működni.

Bár ilyen módon talán nem fogalmazza meg, de a szíve mélyén a legtöbb nyelvtanuló érzi, hogy nem jó úgy, ahogyan angolul beszélni tanul. Viszont nem tudja, hogyan tanulhatná a nyelvet másként: küszködés nélkül, örömtelibb, könnyedebb módon. Hiányzik ugyanis a vadló természetének az ismerete.

A vadló igazi természete

A beszédről már tudjuk, hogy erővel nem fejleszthető, mert ellenáll a tudatos tanulásnak és a kikényszerített beszédgyakorlásnak. Ugyanakkor a szelíd megközelítés, vagyis, az, amikor nem direktben a beszédedet szeretnéd fejleszteni, rendkívül hatékony. Ha olyat olvasol, amit nagy vonalakban, tartalmilag értesz, ha olyat hallgatsz, amit követni tudsz, és ha ráadásul mindezek élvezetesek a számodra, akkor ez nemcsak a szókincsedre, a nyelvhelyességedre és a beszédértésedre, hanem magára a beszédkészségedre is igen jó hatással lesz. Szinte komplex megoldás a nyelvtanulási problémáidra…

Más szavakkal: attól fogsz magabiztosan és helyesen beszélni angolul, ha jelentősen megnöveled a hallgatott és olvasott angol anyagok mennyiségét (és ezzel együtt a tanulásod élvezeti szintjét is). Persze, nem mindegy, hogy mit és hogyan hallgatsz, de ez már legyen a tanárod dolga.

A beszéd ‘betörhetetlen’ paripája: komoly reménység, jó hír és mérce

Az, hogy a hatékony beszédfejlődés nem kedvez a ‘tanulós’ angolozás híveinek, sok nyelvtanulónak nagy megkönnyebbülés – főképp azoknak, akiknek eddig sem ment a “leülök angolt biflázni” típusú időtöltés (vagy csak nem szívlelték e tevékenységet). A beszéd szilaj, erővel meg nem szelídíthető paripája így tehát valamennyire esélyegyenlőséget is biztosít, és ez így van jól. Ennek a vadlónak a megszelídítése reményt adhat azoknak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak hagyományos módon, küszködve nyelvet tanulni.

A legjobb dolog pedig, ami miatt nagyszerű, hogy a beszéd ilyen sajátosan működik, az az, hogy mind a készségfejlődés folyamata (amikor elsajátítod a nyelvet), mind a beszédhasználat (amikor éles helyzetben spontán megnyilvánulsz) magas élvezeti értékű és vérmérséklettől függetlenül az egyik legnagyobb sikerélményt hordozó tevékenység a nyelvtanulásban (persze csak abban az esetben, ha jól tanulják).

Ez már csak abból a szempontból is jelentős, mert a valódi nyelvtudás fokmérője nem az, ahogyan írsz vagy értesz angolból, hanem pontosan az, amennyire jól beszéled a nyelvet. Viszont tudhatod, hogy bárhol tartasz is az angolban, hogyha ismered ennek a jószágnak a természetét, akkor már csak idő kérdése, hogy te is meg tudd őt szelídíteni. Sok sikert hozzá, mi hisszük, hogy neked is menni fog!

Angol tanulásOnline angol

A beszédkészség fejlesztése – a közgondolkozással ellentétben – nem igényel tanári felügyeletet a nyelvtanulás kezdeti szakaszaiban. Ezt a modern nyelvészet és egyes poliglottok gyakorlati megközelítése is alátámasztja. A beszéd kompetenciája ugyanis a beszédértés mellett, szinte észrevétlenül erősödik.

Az angol beszédedet szeretnéd fejleszteni, erősíteni?
Akkor a tanulásodat angol nyelvvel kell kitöltened, a magyar nyelv száműzése mellett! Ezt a kihívást oldottuk meg komplett online angol tananyagainkkal! 

Angol kezdőknek: Denisz csomag
Angol újrakezdőknek: Robin Hood csomag

Angol tananyagainkat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.