Tételezzük fel, hogy angol nyelvtanfolyamot keresel. Sürget az idő, mielőbb szintre kell hoznod tudásod. Kutatod az internetet, keresed a legjobb ajánlatokat, és egyszer csak ott van: “nyelvtanulás, felesleges szókincs nélkül”. Ez az! Megtaláltad!

De mi van, ha ez csak egy szólam, ami nem segít téged, hanem megrövidít? Ami jóllehet tananyagában zanzásított, de annyira, hogy az már használhatatlan… mintha narancslé helyett sűrítményt fogyasztanál.

Lehetséges, hogy a “felesleges szókincs” gondolat többet árt, mint használ? Lássuk!

A kommunikáció: értés

Mi az értés? Az értés valaminek a mentális megragadása ill. annak személyes alkalmazása. Így értjük meg a szóbeli közlést, a metakommunikációs közlést (gesztusok, mimika, testbeszéd, hanglejtés stb.) és az írásos közlést is.

A kommunikáció azonban mindenütt jelen van. Az élet része: jön a rádión keresztül, a TV csatornákon keresztül, telefonon keresztül, email-eken keresztül, Facebook-on, Twitteren, YouTube-on, szülőkön, anyóson stb. keresztül.

A kommunikáció az élet része és dől hozzánk teljes szélességében – nincs egyszerűsítés, nincs butítás, csak áramlás. Azonban az értés csak egyik oldala a kommunikációnak, ugyanis mi magunk is hozzátesszük a magunk részét…

A kommunikáció: közlés

A kommunikáció egyben közlés is. Átadni azt, ami bennem van: gondolatokat, érzéseket. És mindezt azokon a csatornákon keresztül, ahonnan felénk is áramlik  mások közlése: találkozók, iskola, party, Facebook, Twitter, email stb.

Azonban ez más, mint egy nyelvvizsga. Más, mint egy egyoldalú meghallgatás. Itt már nincs olyan, hogy túl sok szókincs. Itt már zavarba ejtő, ha nem tudom magam kifejezni vagy ami még rosszabb: megérteni a másik felet, hogy aztán reagálhassak rá.

A felesleges szókincs egy mítosz. A mítosz pedig egy rosszul értelmezett definícióból származik:

A szókincs 3 típusa: az aktív és a passzív, no meg a meg nem értett

Így igaz: a passzív szókincs a megértett szókincs része, de ami ennél is mellbevágóbb: a passzív szókincs a teljes szókincs kb. 80%-át képezi.

Sokan mondják, hogy egy angol ember a hétköznapokban mindössze 3,000 szót használ. Ez igaz. De megért mellette 40,000 másikat! Ezért képes partner lenni a kommunikációban. Nem, nem használja az összes szót a mindennapokban, sőt, saját stílusa van: sose mondaná a boltban azt, hogy “Thank you”, csak azt, hogy “Cheers”, de ez nem jelenti azt, hogy nem érti azt is, hogy Thank You.

Magyarországon azonban a nyelvtanfolyamok csak az aktív szókincset tartják fontosnak. A többi úgymond “felesleges”. Sallang. Teher. Magyarországon, ugyanakkor, általános közvélekedés, hogy az a szóelem, ami nem jut eszedbe, az a passzív szókincs része. Ez nem így van. Az a szó egyszerűen nem része a szókincsednek.

Ja, hogy mi nem az életre készítünk!

Ó, persze, tudom: csak egy nyelvvizsga kell! Igen, a nyelvvizsga jó részt egyoldalú prezentáció és ezért nem életszerű. De ha már angolt tanulsz, miért nem egy olyan rendszert választasz, ahol valóban megtanulhatod az angolt és még ráadásul előbb is jutsz célba?

Igen, létezik ilyen. Ha egy képző az értést képes fejleszteni (magyar nélkül), az jó úton jár. Az értésre könnyű építeni. A zűrzavarra nem. A megoldás nem az egyszerűsítés, hanem a megfelelő pedagógia: az, ami megtanít érteni.

Nekem nem kellene olyan dolog, ami nem életszerű

Emlékszem gimis koromban, mennyire nem akartam a tanulást. Nem kellett a felesleges szókincs. Mindig ezt kérdeztük: ez lesz a dolgozatban? Muszáj ezt mind megtanulni?

Ma már tudom: felesleges volt a szómagolás, mert a memorizálás rövidtávú eredményeket hozott – épp csak a dolgozatig tartott. Valójában sosem tanultuk és értettük meg ezeket a szavakat… azonban sok dolog megváltozott azóta.

Ma már tudom, mit jelent az értés és azt is, hogyan tudok eljutni odáig. És igen, kell a szókincs, kell a több, a választékosabb, a pontosabb – amire azt mondják Magyarországon: felesleges. És ezt az értést és tudást adjuk mindenkinek, aki ezt az oldalt bújja vagy tanfolyamainkra beiratkozik.

És te? Te a sűrítményt választanád?

Tudod, amikor feleségemmel beülünk egy étterembe, nem egy doboz narancssűrítményt akarunk, hanem zamatos narancslevet. Akard te is azt a nyelvtanulásodban és hidd el, élvezni fogod.

Iratkozz fel angol nyelvi videós sorozatainkra itt vagy nézz körül angol nyelvtanfolyamaink között itt.

Angol tanulás otthon

Ha szeretnél olyan anyagokkal dolgozni, amik kezdő nyelvtanulóként is érthető közlések tömegével lát el és felépíti azt a hallás utáni értés kompetenciát, ami a beszédkészség alapját képezi, akkor az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat mindenképp nézd meg.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki eleget kapott már a magyarból, épp csak az angol gondolkozás hiányzik, neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.