Magyar turista egy angol postán:
Turista: “Üdv! Szeretnék egy >#&°%˘@-t vásárolni.”
Eladó: “Parancsol, uram?”
Turista: “Igen, szeretnék egy >#&°%˘@-t.”
Eladó: “???”
Turista: “Boríték. Egy >#&°%˘@-t szeretnék.”
Eladó: “Értem. Tessék. <&@# font és {}&* penny lesz.”
Turista: “???”

“Mi, magyarok jó angol nyelvtanulók vagyunk” – mondják sokan, sőt azt is ki merjük mondani magunkról, hogy az akcentusunk nem vészes, könnyen tudunk alkalmazkodni.

Nos, akkor lássuk!

Mi az akcentus?

Az akcentus a szavak kiejtésének módja, amelyből következtetni lehet arra, hogy a beszélő melyik országból, melyik területről ill. milyen társadalmi körből származik.

Minden embernek van tehát akcentusa. Csak a Brit szigeteken minimum 14 fő akcentust tartanak számon, de az alvariácók száma ennél sokkal több.

Miből fakad az akcentus?

A válasz egyszerű: a környezetből. Az ember alkalmazkodik a környezetéhez és felszedi azt, ami körülveszi.

Ha például Liverpoolban töltesz el egy évet, az hatással lesz rád. Ha Dél-kelet Londonban, akkor az fog rád hatni, azonban a helyi akcentus nem törli ki belőled azonnal az eredeti akcentust, hanem jó ideig egyveleget fog vele képezni, azaz utol lehet érni a beszédedben a különböző akcentusok jegyeit.

A magyarok tényleg könnyen és szinte tökéletesen el tudják sajátítani az angol kiejtést?

Íme egy kontroll szöveg, ami érdekes dolgokra világít rá. Az angolt hallgasd meg először, egész konkrétan egy dél-angliai férfi felolvasását: http://accent.gmu.edu/searchsaa.php?function=detail&speakerid=97

Most pedig 2 magyar ember felolvasását:

1. példa: férfi, 6 évnyi USA tartózkodás
http://accent.gmu.edu/searchsaa.php?function=detail&speakerid=594

2. példa: nő, másfél évnyi USA/UK tartózkodás
http://accent.gmu.edu/searchsaa.php?function=detail&speakerid=209

Bizony: a magyar akcentus fel van térképezve

Sok dolgot lehet tanulni ezekből a felvételekből. A magyar akcentus annyira tipikus, hogy jellemezhető, leírható. Egy szakértő tehát egyből kiböki a magyarokat az akcentusuk alapján.

A magyaroknak tehát tipikus akcentusuk van, ami azonban leépíthető. De miért kell ezzel foglalkozni?

Miért olyan fontos a brit akcentus?

A válasz egyszerű: érthetőség és komfort. Komfort??

Igen, ugyanis az angol nyelvhez hozzátartozik a ritmus, az intonáció, a kiejtés és még sok más dolog, ami a nyelvet kellemessé és kiszámíthatóvá teszi a hallgató számára. Ez természetesen komfortot jelent, hiszen  az anyanyelvinek nem kell állandóan készenlétben lennie, hogy biztosan megértse az idegen ajkút – és nem kell zavarba jönnie, mert gőze sincs, hogy az illető mit akar neki mondani.

A magyar akcentus tehát nagyon erős és ennek megvan az oka.

A magyar “rákfene”…

A magyar nyelvnek megvannak a sajátosságai, ami természetesen áttevődik az angol beszédbe, hacsak ez a probléma nincs megfelelően kezelve.

1. sajátosság: minden betű ejtendő

Az angol szavak ejtése sajátságos, ezért az olvasás nehézséget okozhat, . Ha pedig a standard brit akcentusról beszélünk (BBC angol, RP) akkor például tipikus probléma egy magyar ember esetében az ‘r’ hang állandó ejtése, amit a britek csak akkor ejtenek, ha a következő hang magánhangzó.

2. sajátosság: a szó eleji hangsúly

Számunkra evidens, hogy a hangsúly a szó elején van, de az angolban ez nem így van: a hangsúly bármelyik szótagra eshet, sőt egy képző csatolása megváltoztathatja a hangsúly helyét: photograph – photographer – photographic

Ráadásul, a magyar beszélők esetében a szón belüli hangsúly sok esetben nem eléggé hangsúlyos, azaz nem eléggé erőteljes.

3. sajátosság: monotonitás

Az angol nyelv alapvetően dallamos. A magyar kevésbé, azaz nem megyünk a hanglejtésben extrém magasságokba, amire egyébként azt mondanánk, hogy affektálás. Ezzel szemben egy angol beszélő tág tartományban mozog.

4. sajátosság: a mondatok hanglejtése

A hanglejtés a mondat dallamát jelenti. Az angol ebben is más, hiszen a hanglejtés kommunikálja a beszélő viszonyulását és érzelmeit is: ha ezt nem jól kezeled, a kommunikációd olyan színezetet kap, amit nem akarsz. Pl.: cinikusnak hangozhat egy komolynak szánt gondolat.

A hanglejtés kérdése egyébként kapcsolódik a 2. ponthoz is, hiszen a brit angol a hangsúlyozni kívánt gondolatot (szót) nem csak hangerővel oldhatja meg, hanem pl. a hanglejtéssel is.

5. sajátosság: rövid hangzók

Egyszerűen fogalmazva: a rövid hangzóink túl rövidek, a hosszú hangzók pedig nem elég hosszúak. Ez a sajátosság az értést nehezíti meg egy angol számára.

6. sajátosság: nyitott ejtés

Talán a legtipikusabb problémánk: a magyar magánhangzók általában a száj első részében képződnek, ami abból adódik, hogy a nyelv pozíciója középen vagy elől van. Az angol esetében azonban a nyelv alap pozíciója hátrébb esik. Sok hang tehát hátrébb szól, a torok felé elcsúszva.

A nyelvnek ebből a pozíciójából fakad például az is, hogy az angolok nem tudják az ‘r’ hangot pörgetni.

Hogyan javíthatod kiejtésedet? Mi a megoldás?

“Írd le a szavak kiejtését.” Ez a legrosszabb tanács, amit adhat egy tanár vagy tananyag. A magyar hangok nem képesek az angol hangrendszert leírni. A fenti sajátosságok miatt egy idegen angol nyelvet sajátít el a tanuló, ha ezt a tanácsot követi.

Amit ehelyett tehetsz:

  • Hallgass sok-sok angol anyagot: hanganyag, film stb. – minden megteszi
  • Imitáld, utánozd amit hallasz
  • Készíts felvételt magadról és analizáld: mennyire hasonlít a felvételed az eredeti anyaghoz

Mire kell különösen figyelned?

  • hangokra: nyelv pozíciója, ajak nyitottsága, hang hosszúsága
  • szón belüli hangsúlyra és intonációra
  • mondathangsúlyra és intonációra.

Ha nem akarsz a fenti turista helyében lenni, akkor ideje, hogy valódi angolt tanulj. Ezen az oldalon megtalálod kiejtést és intonációt is fejlesztő tananyagainkat.

Angol tanulás otthon

Ha nem akarsz vagy nem tudod, hol keress olyan hanganyagokat, amik számodra biztosan megfelelnek, illetve szívesen dolgoznál egy szisztematikus anyagon, az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagomat ajánlom figyelmedbe: 13 órányi felvétel, 100%-ban érthető, angol nyelvű tananyag.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki eleget kapott már a magyarból, épp “csak” az angol gondolkodás hiányzik, neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom.

Ezekkel a tananyagokkal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható. A tananyagokat ki is próbálhatod.

A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.