Akár lehetsz is, de ez elsősorban attól függ, hogy mennyire vagy önálló a nyelvtanulásban. Aki tanfolyamon vagy egy nyelvtanárral tanul, annak nincs szüksége mélyen beleásni magát a különböző eljárásokba. Erre ugyanis ott a tanára.

Baj, ha a tanuló kiműveli magát a nyelvtanulásból?

Nem baj, amennyiben az ő tudása is, meg a tanára tudása is helytálló (vagy, ha legalább a kettő kompatibilis egymással). Ez azonban ritkán valósul meg. A tippek és trükkök gyakran tévhitekből táplálkoznak és ez gondot okoz akkor, amikor egy tanuló máshogy képzeli el a nyelvtanulást, mint a tanára. Amikor előbbi hirtelen megkérdőjelezi oktatója szakmaiságát, akkor ebben az állapotban nagyon nem fog tudni maradéktalanul engedni a tanári útmutatásnak. Bármelyikük tudja is jól, a szemléletütközés nem fogja segíteni a kettejük együttműködését. A tanár a munkáját el akarja végezni, de ezt a munkát egy akadékoskodó tanuló nagyon meg tudja nehezíteni.

Bizalom a tanárban azt jelenti: odaengedem őt a saját asztalához

A nyelvtanulás módjának a megválasztása és a módszertan, a nyelvtanárok asztala. A tanulót segítő technikákat nekik kell tudni. És nekik kell tudni beépíteni azokat a tanóráikba vagy online tananyagaikba, hogy tanulóik a segítségükkel sikeresen megtanulhassanak angolul. Tanulóként te az oktatói szolgáltatás megvásárlásakor egy szakértőt fogadsz magad mellé, aki végigvezet téged a nyelvtanulási úton. Egy nyelvtanuló nem tanulási szakértő. Nem a te feladatod vezetni magadat a tanulásban. Hanem azért biztosítod a pénzügyi ellentételezést, hogy valaki olyan tanítson meg téged angolul, aki tudja, hogy hogyan kell angolt tanítani.

Ezért fizetsz a nyelvtanárodnak – és ezért nem akarsz “magadra hagyva lenni”. Ezért van, hogy sok nyelvtanuló elbizonytalanodik az otthoni nyelvtanulásban: elvárnak tőle egy nagyfokú önállóságot, amellyel azonban nem tud mit kezdeni, mert nem kapja meg a szükséges instrukciókat. A “tanuld meg az előbb átvett angol kifejezéseket”, “nézd át a nyelvtant”, “használd, amit megtanultál” utasítások nehezen értelmezhetőek, nem elég konkrétak, és nem nyújtanak gyakorlati segítséget. A tanuló még mindig nem tudja, hogy naponta pontosan hogyan, pontosan mivel és pontosan hány percet kéne foglalkoznia.

A tanulást nem a tanuló határozza meg

Nyelvtanulóként neked iránymutatásra van szükséged. Ezért is választottál egy oktatót magadnak, akinek odaadod a bizalmad (és a pénzed). Ezért az odaadott bizalomért (és pénzért) cserébe a nyelvtanárodnak az a feladata, hogy meghatározza tanulásodat a legapróbb részletekig. A nyelvtanár az, aki megszabja az útvonalat, kijelöli az eszközöket, biztosítja az ideális feltételeket a nyelvtanuláshoz. Ez mind a nyelvtanár és nem a tanuló feladata.

Mi történik akkor, ha a nyelvtanár továbblép ezen a szinten?

Sok tanár a tanulóját már a kezdetektől szakmailag egyenrangúként kezeli. Úgy gondolja, ez egy előremutató hozzáállás, amivel elejét tudja venni a kóros önállótlanságnak. Ilyenkor abból a feltételezésből indul ki, hogy te is képes vagy a tanulásoddal kapcsolatban szakmai érvekre alapozott döntéseket hozni, hiszen biztosan elég tájékozott vagy ehhez. (Pedig nem.) A gond az, hogy ilyenkor a tanár rendszerint a nyelvtanulással kapcsolatos szakmai döntések felelősségét is automatikusan meg akarja osztani veled. Ezzel mintegy áthárítja a szakmáját.

Amikor egy tanár rád hárítja a saját szakmáját, azzal igen kellemetlen helyzetbe hoz. Ha ugyanis a biztos terepen maradsz és nem próbálod ki a tanárod által javasolt technikákat, akkor az a vád fog érni, hogy nem vagy elég önálló nyelvtanuló és nem teszel eleget a nyelvtanulásod sikeréért. Ha viszont elkezdesz próbálkozni, azzal nem biztos, hogy képes leszel megbírkózni. De nem azért, mert valami baj van veled. Semmi baj nincs veled, de neked nem szakmád a nyelvtanítás, és ezért nincs is a tarsolyodban a szükséges olvasottság (pedagógiával, nyelvészettel, gyakorlattal, elmélettel kapcsolatban). Megfelelő tanítási tapasztalattal sem rendelkezel, melyen a különböző elméletek és oktatási filozófiák valamelyest megrostálódhatnak.

Miért és hogyan hárítja egy tanár rád az ő szakmáját?

Olyan tanácsokkal, amelyek hatékonyságáról mindenki csak városi legendákat ismer. Azaz, szakmailag nem alátámasztható, mondhatni megalapozatlan nyelvtanulási technikákkal és tippekkel. Amiket modern, jó lehetőségnek tartanak, pedig a hatékonyságságukat szakmai kutatások nem támasztják alá. Ráadásul soha senki sem tanult meg ezek segítségével angolul. Ankizz. Duolingózz. Készíts tanulókártyákat papírra. Beszélj többet, hogy jobban beszélj. Olvass könnyített olvasmányokat. Csatlakozz egy online nyelvcsere programhoz. Nézz angol meséket. Gyakorold a nyelvet chatbotokkal. Használj a szótanulásnál memoria-mankókat. Ragasztgass angol szavakat a lakás különböző pontjaira.

Mi a baj ezekkel a nyelvtanulási technikákkal és tippekkel?

Nincs olyan ember, aki kizárólag ilyesmik alkalmazásával használható nyelvtudásra tett volna szert. A nyelvtanárok biztosan nem ezekkel jutottak magas szintű nyelvtudáshoz (hiszen amikor ők tizen-huszonévekkel ezelőtt nyelvet tanultak, akkor ezek a technikák és tippek még egyáltalán nem álltak rendelkezésre). Sok nyelvet ismerő poliglotokon lehetne mérni az egyes technikák hatékonyságát, de ők meg olyan mértékben házasítanak valóban hatékony tanulási módokat abszolút hatástalanokkal, hogy lehetetlen kibogozni, melyiktől volt sikeres a nyelvtanulásuk.

Gyakran miért nem működnek a technikák és tippek?

Mert mind elküldik a tanártól a nyelvtanulót, ingyenes tananyagok, weboldalak, otthoni plusz munkát igénylő teendők felé irányítva őt. Az ilyen tanári tanácsok kísérletezésre, érdekesnek hangzó új módszerek kipróbálására sarkallják a tanulót, aki hirtelenjében teljesen ellenőrizetlen területre téved. És ott magára hagyják, hogy próbálkozzon, hátha bejön neki valami és akkor azzal szinesítheti, hatékonyabbá teheti a nyelvtanulását.

Csakhogy te tanulóként legtöbbször egyáltalán nem tudod, hogy mi alapján kellene felismerned, melyik tipp hatékony nálad. Ezért nehéz a weboldalakkal és tanulási technikákkal bármi értelmeset kezdeni: ezért vagy bajban, ha szeretnéd őket beintegrálni a tanulásodba. Nincsenek szakmai viszonyítási pontjaid, mely alapján eldönthetnéd, hogy nyelvtanulás szempontjából jó-e számodra, amit kipróbáltál. Honnan kellene azt neked tudnod, hogy jó-e?

Ha ezek az eljárások csak “valamekkora részben” járulnak hozzá a nyelvtudáshoz (de nem lehet tudni, hogy mekkora részben), és nincsenek szakmai ajánlások azzal kapcsolatban, hogy napi hány órában és pontosan hogyan kellene ilyesmikkel foglalkozni a kívánatos hatékonyság eléréséhez: akkor túl sok a bizonytalan pont. Rengeteg időt is elvisz a különböző tanulási technikák kipróbálása, hiszen eleve sok van belőlük és időről időre feltűnnek újabbak.

A tanár dolga tesztelni a nyelvtanulási technikákat

A szubjektív megítélés, a városi legenda, meg a józan paraszti ész kevésnek bizonyul, amikor manapság népszerű tanulási tippek értékelésére akarunk sort keríteni. Ehhez szakmai tapasztalat kell: sokféle tanulót és sok csoportot kell végigtanítani azokkal a technikákkal, amelyeket nyelvtanárként javasolni szeretnénk. Mindet tanítva kell kipróbálni és mindet tanítás után lehet csak értékelni. Emellett nem árt, ha alátámasztó szakirodalomnak (elméletek, mérések, kutatások) is utánanézünk. Ez semmi szín alatt nem a tanuló dolga – ez egyértelműen a nyelvtanár dolga. És ha valaki olyan tippet javasol, amivel neki nincs saját, egyértelműen beazonosítható pozitív nyelvtanulási tapasztalata, és amellyel nem tanított végig sokféle embert – akkor nem fair dolgot tesz. Mert nem fair a tanulóra hárítani a módszer, a technika, a tanulás akármely részlete hatékonyságának csekkolását. A nyelvtanuló nem tanár és nem ő viseli a felelősséget a tanulásáért, hanem egyedül a tanára. Ezek az ő döntései, nem a tiéd.

Mi a helyzet az önjáró tanulókkal?

Ha nyelviskolai angol tanfolyam, magán nyelvtanár és online oktatóanyagok nélkül, teljesen magadban szeretnél nyelvet tanulni, akkor szükséged lehet nagyobb rálátásra módszereket, tanulási technikákat, nyelvészeti kutatásokat illetően. Persze ezek nélkül is lehetsz sikeres, hisz valaki elsőre is ráérezhet azokra a dolgokra, amik a nyelvtanulását hatékonnyá teszik.

Azonban az önállóságban is vannak csapdák, így ugyanis magadnak kell megválasztanod, hogy milyen eljárásokat fogsz használni, azokat hogyan fogod kombinálni, és milyen tananyagokból, naponta mekkora időráfordítással fogsz tanulni. Minél több nyelvtanulási technikát és módszert ismersz, annál nagyobb a választék. És ezzel együtt annál nehezebb értékelni a tanulásod egyes tényezőinek a hatékonyságát. Ez még a nyelvtanároknak is nehezen megy, te viszont nem vagy nyelvtanár (vagyis a szakirodalom és a szakmai tapasztalat sem segíthet eligazodni).

Kinek lehetnek hasznosak a nyelvtanulási technikák és tippek?

Aki önállóan tanul, az nem fizet egy tanárnak, hogy okosítsa őt ki a különböző technikákból, hanem maga jár utána, mert ez jön be neki. A nyelvtanárok nekik nem tudnak segíteni, mert ők nem figyelnek oda a nyelvtanárokra. Aki nyelvtanárral tanul, annak nem kell mélyen belemerülni a tanulási technikák ismeretébe, hiszen neki a tanára határozza meg az irányt. Persze, egy nyelvtanuló bármikor nyugodtan utánaolvashat a tanára által használt tanítási mód megalapozottságának, hátterének, hogyha bejön neki, ahogyan vele tanul: hiszen felnőtt emberek vagyunk, akiket érdekel, hogy hogyan és miért működnek úgy a dolgok, ahogyan működnek (pl. hogy mitől hatékony a nyelvtanulás). De ne hidd el, hogy neked mindenképpen tanulni kell a nyelvtanulásról, ha sikeres nyelvtanuló akarsz lenni. Nem ettől leszel sikeres.

Angol tanulásOnline angol

Egy jó tanár illetve egy jól felépített tanulási folyamat végigvezet arról a nyelvi szintről, ahol valóban vagy, egészen addig a szintig, ahová vágysz. Egy jól felépített tanulási folyamat nem akar téged tanárrá tenni, nem akarja rád testálni a módszerek tesztelését.

A jól felépített tanulási folyamat egyetlen dologra koncentrál: a lehető leggyorsabban felépítse benned azokat a nyelvi készségeket, amelyek elegendőek a céljaid eléréséhez.

Kezdő nyelvtanuló vagy? Vár rád egy jól felépített tanulási folyamat, amellyel ráadásul otthon  tudsz dolgozni! Az angol nyelvtanulás velünk sikeres lehet otthon is, önállóan haladva nyelvtanulásodban.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki eleget kapott már a magyarból, épp csak az angol gondolkozás hiányzik, neked a Robin Hood csomagot  javasoljuk. 

Ha pedig középhaladó vagy, de kavarodnak a fejedben az angol igeidők, a szenvedő szerkezet, a feltételes mód vagy épp a függőbeszéd, akkor ezekre is hathatós megoldást tudunk biztosítani!

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.