“Mit tanácsolnál egy olyan embernek, aki nagyon nehezen boldogul az angol kiejtéssel?”

 Lehet célzottan gyúrni a kiejtésre, vannak erre nagyon jó gyakorlatok. Ezeket azonban nem kifejezetten nyelvtanulók számára fejlesztették ki, így speciális eseteket leszámítva ritkán van rájuk szükség (speciális eset alatt azt értem, hogy pl. egy üzletember, előadó, nyelvtanár vagy színész a foglalkozása miatt szeretné magát ezen a területen továbbfejleszteni).

A igazság az, hogy a kiejtéssel való bajlódás sajnos igen tipikus nyelvtanulói nehézség, amely azonban a probléma konkrét meghatározása után rendkívül egyszerűen és komolyabb energiabefektetés nélkül véglegesen orvosolható.

Mi is tehát a probléma tulajdonképpen?

A kiejtés főleg azoknak a tanulóknak szokott gondot okozni, akik hagyományos módszerekkel tanulnak nyelvet. A szótárazás és a kifejezések fordítással való tanulása által ugyanis a tanuló analitikusan kezd viszonyulni a nyelvhez ahelyett, hogy spontán befogadóvá válna. Ebben a nyelvtanulás szempontjából hátrányos közegben komoly frusztrációt okozhat és a kiejtésre nézve igen károsan hat az, hogy a tanuló idő előtt van folyamatosan elárasztva számára teljesen ismeretlen, általa sosem hallott szavakkal. Idő előtt, mert a nyelvi készség kialakulásának vannak át nem ugorható, fel nem cserélhető fázisai, lépcsőfokai.

A nyelvet folytonosan fordító-analizáló és a tudatos szótanulást elváró tanári attitűd miatt a tanuló a nyelvi készségfejlődés kezdeti szakaszában megreked, és ez a továbbiakban tartósan megfosztja őt a nyelvtanulás örömétől és sikerétől. Ebből a helyzetből hagyományos módszerekkel nem lehet kitörni.

Fordítsuk meg a helyzetet

Mi történik, ha a tanulót kivesszük a nyelvet analizáló közegből és behelyezzük a nyelv befogadását elősegítő közegbe? Ebben az esetben a kiejtéssel kapcsolatos nehézségei nagyon gyorsan megszűnnek.

Persze a tanuló kiejtése nem válik egycsapásra perfekt angolossá, hiszen minél több időt tölt valaki egy kezdeti szinten rekedve, szavak ejtésével küszködve, annál inkább rögzülnek benne a már megtanult szavak kiejtésével kapcsolatos anomáliák. Ám a jófajta nyelvtanulás gyógyító hatású lehet a korábban megszerzett angol tudás betegségeire is: a tapasztalat szerint a megfelelő nyelvi közeg idővel hatásosan helyreteszi a múltbeli problémákat.

Milyen hát az a nyelvi közeg, amely segíti a tanulót befogadni nyelvet?

Kizárólag egynyelvű: olyan környezet, amelyben nem hangzik el magyar beszéd. Ahol nyelvtani magyarázatok és fordítási feladok helyett a tanuló számára érthető angol nyelvű közléseket kap a tanulás teljes hosszában. Egy ilyen közegben a kiejtés nem lesz többet nehézségek és küszködések okozója.

Online angol tanulás otthon – Angol nyelvlecke újrakezdőknek

A kiejtés tehát nem egy nyelvtanulástól független terület. Optimális mennyiségű angollal körülvéve, a nyelvtanulókban természetes igényként merül fel az, hogy a lehető legjobb kiejtéssel kommunikáljanak. Ehhez természetesen minta kell, mégpedig olyan minta, ami nem megugorhatatlan, hanem ami húzza felfelé a tanulót anélkül, hogy ebbe a tanuló beleroppanna.

Erre több szinten is adunk megoldás online angol tananyagainkkal:

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.