Olivér: A fő kérdés, hogy a tanuló mit ért gyakorlás alatt, valamint hogy a gyakorlatok, amiket végez, mennyire része a “mély tanulásnak”.

A mély tanulás ismérve az, hogy a koncentrált, mély figyelem és értés következményeképp a tanultak szinte azonnal megragadnak – azaz elsajátítás történik. Ez a mély koncentráció ráadásul annak az eredménye, hogy a tanuló figyelmét a tananyag megragadja és nem ereszti. A tanuló ilyenkor szívja magába az angolt, és az agy hatalmas mértékben befogadó.

Azonban a mély tanulás – az intenzitása miatt – fizikailag fárasztó, ezért van szükség pihenésre, különösen az éjszakai pihenésre. A mély tanulásból eredő fáradtság minden esetben kreatív agyi folyamatok eredménye, így a tanulót elégedettséggel tölti el és sikerélményt ad.

Vannak azonban olyan gyakorlatok, amelyek kifárasztják a tanulót, de kreatív agyi folyamatok nem mennek végbe, illetve mély tanulás sem történik – azaz nincs elsajátítás, csak felszínes “tanulás”. Sajnos ezek a tevékenységek is fárasztanak, csak másképp: leszívják a tanuló energiáját (ahelyett, hogy feltöltenék), és maximum abban mérhető az “eredmény”, hogy hány oldal/szó/teszt let végignyomva.

Íme néhány ezekből: nyomkodós tesztek, memorizálós kártyák, kiegészítős gyakorlatok, magolás, nyelvtani szabályok “alkalmazása”, fordításos gyakorlatok. Napi 3-4 óra ezekből tized annyit sem ér, mint 30-40 perc mély tanulás. Az előző energiát elszívó, alacsony hatékonyságú “gyakorlás”, utóbbi azonban energizáló, elsajátítást eredményező tanulás.

Mély tanulás esetében lehetetlen a kérdésben megfogalmazott problémát átélni.


Eszter: A felejtés annak a jele, hogy a tanult dolgok nem jutottak el a hosszú távú memóriáig. Amikor angol tanulásunkban hangsúlyosan csak a nyelvről való ismeretszerzésre (szavak magyar jelentésének és nyelvtani szabályoknak a megértésére) összpontosítunk, akkor erőszakkal akarjuk rászorítani az elménket olyasmi befogadására, amelyet nincs hova kötnie, tehát számára nincs relevanciája.

Hiába a kitartó gyakorlás, agyunk nem hajlandó ilyenfajta ‘hideg tudást’ befogadni, ezért ellenáll: lezárja a kapuit, így pedig csak a rövid távú memóriáig jutunk, ahonnan kevés idő elteltével a legtöbb dolog kipotyog. Valódi nyelvi készségek nem tudnak ilyen módon felépülni.

Az angol tanuláshoz máshogyan kell közelíteni, ha ennél tovább szeretnénk jutni. A készségek ugyanis nem szavak és szabályok megjegyzése, hanem elsajátítás által épülnek. Máshogyan kell a nyelvet tanulni: magyartól teljesen mentes angol nyelvi környezetben, elegendő értett nyelvet hallva és olvasva. Ilyen módon mindenféle erőltetés nélkül épül fel a nyelvi készség. Amit pedig így elsajátítunk, az tartósan letárolódik a hosszú távú memóriában, bármikor felhasználható stabil angol nyelvtudást eredményezve.

 

Angol tanulás onlineAngol nyelvlecke ingyen

A beszeljangolul.com oldalon folyamatosan azon dolgozunk, hogy számodra élvezetes és mély tanulást támogató anyagokat készítsünk. Ha ez nem tud megvalósulni, hosszú éveke át érezheted úgy, hogy egy tapodtat sem mozdultál előre – ami jórészt igaz is, hiszen a nyelvtanulás a készségek fejlődéséről szól, nem pedig a bemagolt/átvett anyagok mennyiségét jelenti.

Kezdő nyelvtanuló vagy? Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagom neked készült.

Újrakezdő nyelvtanuló vagy? A Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagot javaslom, valamint az Angol nyelvi gyakorlatok 2. anyagomat.

Ha pedig ingyenes anyagaimba kóstolnál, kezdd az Angol nyelvlecke ingyen – Mini tanfolyamok anyagunkkal, plusz a videoblog 200-nál is több videójával. 

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.