“Nincs nyelvérzékem, nehéz eset vagyok!” – tévhit

Képzelj el egy műanyag játékokat gyártó gépet. A munkás beönti a műanyag őrleményt az egyik oldalon. A műanyag megolvad, majd egy formába préselődik, azt lehűtik és tádááám! A legújabb csodajáték pottyan a futószalagra, ahol aztán ellenőrzik és csomagolják.

Igen, ellenőrzik, mert minőségi szempontból meg kell felelni az elvárásoknak. De mennyi a selejt? 10.000-ből egy? Vagy százezerből? Nos, a gyártástechnológiai folyamatok igen precízekké váltak: tudjuk, mit kapunk a folyamat végén.

De vajon ugyanennyire kiszámítható a tanulási folyamat is?

Az ember, a biológiai gép

Emlékeim szerint intenzív beszélgetéseket a nyelvérzékről szüleimtől hallottam, akik még az orosz rendszerű oktatás részesei voltak. Abban az időben még olyan pedagógiai és pszichológiai irányzatok voltak világszerte, amelyek az embert ‘gépnek’ tekintették.

Egész konkrétan azt tartották, hogy egy adott folyamaton végighaladva, mindig ugyanolyan minőségű végterméknek kell kipotyognia. Ez nyilván nem így történt. Az olyan tanulókról, akik nagyon kilógtak a sorból, megállapították hogy “nincs nyelvérzéke”. Ők nem mentek át a minőség ellenőrzésen.

Bizony,az akkori ismeretek a megoldás lehetőségét kizárták. A tudományok fejlődésével és az ismeret növekedésével ma már tudunk egy nagyon fontos tényt.

A TÉNY: Nincs az emberi testben nyelvérzékért felelős gén!

MINDEN épen született gyermek képes az anyanyelvét elsajátítani egy inger gazdag környezetben. Ez jó hír. Hogy milyen az inger gazdag környezet? A 2. tévhitnél olvashatsz róla.

Mégis miért szenved sok-sok ember a nyelvtanulás terhe alatt? Miért van az, hogy habár ismerjük a fenti tényt, mégis úgy tűnik, igaz a tévhit?

Mégis igaz a tévhit?

Az megfigyelhető, hogy a “nyelvérzékkel” nem rendelkező tanulók számára a klasszikus nyelvtanulás a magolással, a nyelvtanozással, a monoton tevékenységekkel valóban nem eredményes. Nem meglepő az a megfigyelés, hogy ebben az értelemben a magyarországi populáció nagy részének tényleg nincs “nyelvérzéke”, azaz sikertelen a nyelvtanulásban.

Sokszor olvasok olyan cikkeket, amelyek a fenti tényt jól hozzák, és fő érvként a nyelvtanulás mellett az anyanyelv sikeres megtanulását említik. Megoldásként azt tanácsolják, hogy tanulj úgy, mint ahogy gyerekkorodban tanultál: egyszerűen és játékosan. Ezután játékosan kezedbe kapsz egy szólistát egy “egyszerű” nyelvtani leírással. :)

Tényleg így tanultam gyerekkoromban? Hát, nem!

Mi tehát a MEGOLDÁS?

Valóban úgy tanulni egy nyelvet, ahogy gyerekkorban! Legalábbis az ahhoz leginkább hasonló módon. A kulcs azonban nem a játékosság vagy szórakozás, még csak nem is a multimédia. Annál sokkal kézenfekvőbb dologról van szó.

A dolog tehát egyszerű és mégis bonyolult, ugyanis: angol környezetet kell teremteni.

Az angol környezet megteremtése

Olyan inger-gazdag környezetet kell teremteni, ahol egyetlen közlési forma lehetséges: az ANGOL. Ebben a környezetben kell megtanulnia minden diáknak nyitott fülön keresztül a kommunikáció eszközeit.

Ami százszor erősebb hajtóerő, mint a szórakozás…

Az a tanuló, aki először találkozik az ilyen fajta nyelvtanulással, nem érzi könnyűnek, de végtelenül élvezetesnek annál inkább! Már az első alkalommal olyan sikereket ér el, hogy a fenti tévhit le is dől szinte magától. A tanulók 95%-a 3 alkalom után már nem tartja furcsának a nyelvtanulásnak ezt a módját és teljesen alkalmazkodik: a frusztráltság eltűnik és az erős koncentrációból fakadó mentális teher is enyhülni kezd.

Miért? Mert EZ természetes! Ebben az angol környezetben nyilván az 1. és a 2. tévhitből fakadó negatív hatások kioltódnak: (1) nincs magolandó szólista, (2) nincsenek magolandó nyelvtani szabályok sem.

Akkor mi marad a tanulásból?

A legfontosabb: a kommunikáció, amin keresztül MINDEN szükséges nyelvi formát megtanulunk.

Ez a megoldás olyannyira kézenfekvő, hogy szinte minden nyelviskola igyekszik a középhaladó tanfolyamait angol nyelven megtartani (több-kevesebb sikerrel) és ezt előnyként is kommunikálják. És az is!

De hol van az a pont, ahol angol nyelvre váltható egy tanfolyam? Nem szenvedés ez mind az iskola, mind a tanuló részéről? Nem a legkézenfekvőbb, hogy már a kezdet kezdetén az?

Ne dőlj be a nyelvérzék propagandának!

A nyelvtanulás egy folyamat. Ha a folyamatot jó mederben tartjuk, a végeredmény kiszámítható lesz. Mint a gyártásban, ahol a műanyag játékok mind kiváló minőségben pottyannak a futószalagra.

Angol tanulás otthon

Többször próbálkoztál, és nem akarod újra feladni? Kiszámítható eredményeket akarsz? Ehhez olyan tananyagra van szükséged, ami nem csak elmagyaráz, hanem gyakoroltat is – egészen készség szintig. Ha ezt meg tudja adni, a tanulás egyre gyorsabbá és könnyebbé válik. A legtöbb nyelvtanuló ennek az ellenkezőjét tapasztalja: a tanulás egyre vontatottabbá, nehezebbé válik.

Az ezen az oldalon található tananyagok mind úgy lettek felépítve, hogy azonnal elegendő aktív gyakorlást biztosítson ahhoz, hogy ne csak az angol nyelvről, hanem az angol nyelvet tanuld és elsajátítsd. Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagomat érdemes megnézned, ha kezdő vagy az angol nyelvtanulásban.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki eleget kapott már a magyarból, ám az angol gondolkozás hiányzik, neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.