Mit tegyünk az olyan címkékkel, mint diszlexia?

Mit tegyünk az olyan címkékkel, mint diszlexia?

“Alkalmatlan!” Ez a szó belehasít az ember lelkébe. Évről évre csattan a pecsét a papíron: nem kötelezhető nyelvtanulásra. Az elmúlt években egyre több és több tanulót küldenek tanácsadókhoz dyslexia gyanújával. Ez egy olyan, jelenkori tendencia, ami eléggé meghatározóvá vált a tanulói közösségekben. Van valami megoldás vagy meg kell hajtanunk a fejünket?

Hogyan lesz az ismétlés értelmes feladat, ami mindenkit elégedettséggel tölt el?

Hogyan lesz az ismétlés értelmes feladat, ami mindenkit elégedettséggel tölt el?

Képzelj el egy építkezést. A telek üres, ma jön az első fuvar. Hamarosan megérkezik az első teherautó és elkezdi lepakolni a raklapokon nylonba csomagolt építőanyagokat. Aztán megjön egy markoló is és még jó pár teherautó és munkás. Itt az ideje kibontani a csomagokat! A legnagyobb megdöbbenésedre azonban nem téglák és cementes zsákok vannak a raklapon, hanem tetőcserepek! Amennyire abszurd ez a helyzet, annyira abszurd a fenti kijelentés. Vizsgáljuk meg, miért!

Tanulás ráfordított idő nélkül? Ébresztő!

Tanulás ráfordított idő nélkül? Ébresztő!

Reggel, van csörög a vekker, ki az ágyból! Rohanás a munkába. Beérsz, elfoglalod magad. Ebédidő. Rohanás, hogy minden beleférjen az egy órába, majd vissza a munkahelyre. A munkaidő utolsó 1 órája csak vánszorog… Aztán az is letelik és felsóhajtasz: a második felvonás következik, az otthoni teendők. És akkor a fejedhez csapsz: holnap angol, ma tanulni kell… ene! Nem, nem, ma kihagyod, a tanár majd úgyis megérti, a lényeg, hogy ott legyek, a házit majd bepótolom… De kérdés: meddig juthatsz így?

Értés – lehet ezt gyorsítani?

Értés – lehet ezt gyorsítani?

1953, Anglia, Wembley stadion. Az Aranycsapat az angol csapattal mérkőzik. Az angolok sosem szenvedtek futballban vereséget addig az otthonukban. A magyarok azonban ennek véget vetettek: 6:3-ra vertük az angolokat. Az évszázad mérkőzése nevet kapta a küzdelem. De itt nincs vége a történetnek… 1 év múlva újra találkozott a 2 csapat. 7:1-es győzelem: újra megvertük az angolokat. Mindenki biztosra vette: a magyarok nyerik a világbajnokságot az NSZK ellen. Tévedtek: a végeredmény 3:2 a németeknek. Ők lettek az 1954-es VB győztesei. Nyomasztó, frusztráló érzés. A vesztes érzése…

A tankönyvpiac trükkjei és a színek

A tankönyvpiac trükkjei és a színek

Belépsz egy üzletházba. Mit látsz? Színkavalkádot, igaz? Minden gyártó az elmédbe akarja vésni saját üzletének színeit, saját logóját, saját szlogenjét. Coca Cola – vörös – Enjoy!; T-mobil – magenta – Mindig veled; Vanish – lila – (szlogen?) Igen, kondicionálva vagyunk a színekre. Színek nélkül… Színek nélkül szürke lenne a világ – szó szerint. Vajon a nyelvtanulást hogyan befolyásolják a színek? Talán te sohasem tettél még olyan kijelentést, mint amit a címben olvashatsz, ám az igazság az, hogy a mai társadalomban elvárás lett a színesség, az interaktivitás és a változatosság. Van ezekkel valami gond? Ez attól függ…

BBC – miért nem alkalmas (mindenkinek) a nyelvtanulásra?

BBC – miért nem alkalmas (mindenkinek) a nyelvtanulásra?

Ott volt előttem. Magasan emelkedett. Bátyám fentről integetett, hogy menjek utána, de nem tudtam. A fal túl magas volt. Pedig hogy vágytam arra, hogy én is végigszaladjak rajta a többi nagyfiúval! De az nem az én napom volt… A BBC és a CNN olyan lehet neked, mint egy fal. És mégis: időről, időre nekiszaladsz, hátha meg tudod ugrani. Miért nem megy? Mi az oka annak, hogy nyelvtanulók sorban lepattannak róla?