Illusztrációk, illusztrációk, illusztrációk. A BeszeljAngolul.com oldalon található tananyagok ezerszám igénylik az illusztrációkat. Persze, szeretnénk a rajzok készítését “házon belül” megoldani. Feleségem vállalta a kihívást, így nagy sebességgel beiratkozott egy illusztrátori kurzusra. A tanfolyam előtti feladatként kaptuk Daniel Coyle: “Talent Code” c. könyvének elolvasását. A könyv témája: mi a tehetség? A könyv olvasása olyan intellektuális élményt jelentett, hogy néhány oldal elolvasása órák beszélgetését eredményezte: lépten-nyomon kapcsolatot találunk a könyv által megfogalmazottak és a nyelvoktatási filozófiánk-módszerünk között. Ez a könyv nem csak alátámasztja a Tanulás és Elsajátítás sorozatomban megfogalmazott állításokat, de azt is megmutatja, mi is zajlik valójában az agyban, biológiai szinten. 

Mi a tehetség?

A tehetség, definíció szerint rátermettséget, adottságot, hajlamot jelent. A gond ezzel a definícióval az, hogy azt sugallja, erre születni kell.

MI VALÓJÁBAN A TEHETSÉG?

Amikor egy tehetséges embert látsz, mi az első gondolatod? “Azta! De mázlista! Erre születni kell!” Vagy valami ilyesmi. Azonban a tehetségek nagy része nem született tehetség. Vegyük például a brazil futballtehetségeket: órákon át kísérletezgetnek, hibáznak, javítanak, hibáznak, javítanak, mire elsajátítják azt az egyetlen áhított mozdulatot, amit kitűztek maguk elé. Ekkor azonban történik valami: a mozgássor a helyére kerül és onnantól kezdve ez a készség a futballista birtokában van. Ez az ún. “mély gyakorláson” keresztül történik.

Hogyan “születik” tehát a tehetség?

A tehetséges emberek egy részének tényleg genetikai adottsága van arra, hogy bizonyos területeken gyorsan építsen készségeket, és célzott munkával, jó mentorral valóban kiemelkedővé tudnak válni. A tehetséges emberek másik fele azonban a fent említett “mély gyakorláson” keresztül jut el erre a kiemelkedő szintre.

MI A MÉLY GYAKORLÁS?

A mély gyakorlás során az ember olyan ideális tanulási állapotba kerül, ami azt eredményezi, hogy adott idő alatt sokkal hatékonyabban képes tanulni: kis energiabefektetéssel is hosszútávú, tartós eredményeket ér el. Huh. Nem ez a nyelvtanulók álma?

Hogyan tudod ezt elérni?

Amikor tanulunk, célokat tűzünk ki. A klasszikus tanulás során igyekszünk elkerülni a hibázást és lehetőség szerint a legegyszerűbb utat választjuk a cél eléréséhez. A “mély gyakorlás” azonban ennek az ellentéte.

A hibázás része a tanulásnak

Azokon a helyeken, ahol a tehetségeket nagy számban képzik, a hibázás nem bűn, de még csak nem is egy kellemetlen “melléktermék”. Valójában a mély gyakorlás hajtómotorja. A mélyen gyakorló tanuló a hibákat felismerve javítja azokat és teszi ezt koncentráltan addig, míg az “be nem kattan” és a készség onnantól az övé. A lényeg, hogy olyan célt állíts fel, ami éppen túlmutat a jelenlegi képességeiden, de ami (rövid) koncentrált munkával reálisan elérhető.

KONCENTRÁLT MUNKA VAGY KÖNNYED TANULÁS?

A mély gyakorlás során a küzdés és az erőfeszítés kulcsfeltétel. Mi, emberek, szeretnénk mindent erőfeszítés nélkül elérni: instant kávé, gyors-pizza, McDonald’s, nyelvtanulás fél éber állapotban stb. Azonban a valódi készség kialakításának kulcsa a mély gyakorlás.

Ez vár feleségemre is a következő 7-8 hónapban. Egy új készséget kell felépítenie egy olyan területen, ahol a legtöbb ember kijelenti magáról, hogy nincs tehetsége hozzá. De a készség mély gyakorlással relatíve gyorsan felépíthető. Valójában életünk végéig megmarad ennek a lehetősége. Az emberi agy bámulatos ebből a szempontból is – de erről majd később …

Update

Feleségem túl van a képzésen, a letölthető pdf anyagok illusztrációi mind az ő keze munkája. Azt hiszem, ez ékes bizonyítéka annak, hogy az ember képes eljutni készség szinten bárhová – mély tanulás és megfelelő mentorok segítségével.

Angol tanulás otthon

A könnyed, nyelvi blokktól mentes beszéd alapja az, hogy készség szintre vigyük a hallás utáni értésedet és a beszédedet. Ennek megvannak a törvényszerűségei. Vannak eszközök, amik működnek, és vannak, amik nem – elég csak körbenézni a mai nyelvtanulók körében és a tanulásuk sikerességét megvizsgálni.

Ha számodra az online angol tanulás vonzó, ezen az oldalon olyan tananyagokat találsz, amik gyorsan képesek készség szintre emelni egy-egy nyelvi elemet és így előrébb léptetni a célod felé anélkül, hogy félúton elúsznál.  Dolgoznod kell vele? Igen. De van olyan munka, ami nem visz sehova vagy csak nagyon lassan, és van a mély tanulás.

Kezdő nyelvtanuló vagy? Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagom neked készült!

Újrakezdő nyelvtanuló vagy, neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható. A tananyagokat ki is próbálhatod.