“A legjobb, ha anyanyelvi tanárod van!” – tévhit

Habár viszonylag kevés ember számára adatik meg a lehetőség, mégis irigykedve nézünk azokra, akikkel anyanyelvi személy foglalkozik. Azt gondoljuk ilyenkor, hogy a lehető leghitelesebb forrásból kapja az illető az ismereteket, a tudást, és fel sem merül a kérdés bennünk: mi teszi hatékonnyá a nyelvtanulást? Valóban magas presztízse van annak, ha valaki egy anyanyelvinél tanul angolt. A címben említett gondolatnak történelmi múltja van. Az idő azonban megcáfolta létjogosultságát – így vált tévhitté…

A tévhit történelmi háttere

A 80-as években elindult egy trend Magyarországon, miszerint – elsősorban a középiskolák – anyanyelvi személyeket kezdtek tanárként alkalmazni. Ezeknek a munkavállalóknak jó része nem tanári képesítéssel érkezett Európa keleti felére, hanem világjáróként, bízva anyanyelvi tudásuk eladhatóságában. Gyakorlatilag anyanyelvük révén éveken át finanszírozták utazásaikat: városból városba, országról országra utazva megismerték Európát, és ahol jól érezték magukat, ott letelepedtek és egy állami iskolában vagy nyelviskolában vállaltak munkát.

A magyarországi pedagógia akkoriban azt vallotta, hogy egy anyanyelvi személy beszédét figyelve és hallgatva, a magyarországi tanulók egyszer csak megszólalnak angolul. (Itt teszem hozzá: én magam is 4 vagy 5 ilyen tanárral találkoztam a gimiben – egy sem volt a jó értelemben vett pedagógus.) Nem szeretném szaporítani a szót, a lényeg, hogy az elképzelés megbukott és az egész ügy olyan szintre emelkedett, az Egyesült Királyságban székelő, angol nyelvoktatásért felelős Brit Tanács végül  megszigorította az anyanyelviek nyelvtanári munkavállalását külföldön és belföldön is: ma már CSAK tanári képesítéssel rendelkezők vállalhatnak nyelvtanítást!

A TÉNY: A nyelvtanítás/tanulás hatékonyságát sokkal inkább a pedagógiai megközelítés határozza meg, mintsem az adott nyelv kommunikációs szintje.

Eszerint, jogos az az elgondolás, hogy habár egy texasi tehenész jól beszéli a nyelvet, nem várható el tőle, hogy nyelvi tudását egy nyelvtanulónak hatékonyan adja át. Természetesen ez igaz a magyar nyelvre is: kevesen vállalkoznának arra, hogy a magyar nyelvet egy idegen ajkúnak megtanítsák. Hol kezdjem? Mi a nehéz, mi a könnyű? Az angolok ugyanígy vannak: számukra az angol nyelv magától értetődő.

Ahhoz, hogy egy anyanyelvi a saját nyelvtudását átadja egy idegen ajkúnak, nagyon jó pedagógiai hozzáállásra van szüksége. Ha ilyet találsz: jó helyen jársz! Nála biztos nem lesz gondod azzal, hogy beleesel a magyar nyelv és fordítás csapdájába – hacsak ő maga is arra nem használja a tanítványt, hogy a magyar nyelvet tanulja ill. nem bátorítja tanítványát arra, hogy nyugodtan szótározzon, ha nem ért valamit, ahelyett, hogy magyarázatok és más eszközök segítségével megértést adna! (Ismerek ilyen példákat is.)

Mi a MEGOLDÁS?

Találj egy olyan iskolát vagy nyelvtanárt, akinek kiforrott pedagógiai szemlélete van és az angol nyelvet angolul oktatja.

Mivel ezek az írások tévhitekről szólnak, a legjobb tanácsom az lehet, hogy olyan iskolát vagy nyelvtanárt keress, aki képes egy teljesen kezdőt kiemelni a ZAJból és elvezetni az értésig csakis az angol nyelvet használva. Ez egyébként azt is feltételezi, hogy az adott iskolának vagy tanárnak megvannak az ehhez szükséges eszközei. Ez legyen a beugró!

Ha nem vagy kezdő, a feltétel ugyanúgy él, legfeljebb könnyebb dolgod lesz neked és tanárodnak is. Ha történetesen egy anyanyelvit találsz ezekkel a feltételekkel, az mindenképp nyerő lehet…

 

Angol nyelvtanulás otthon

A mai nyelvoktatás számára minden adott, hogy a magyar nyelvet kitegye a nyelvoktatásból, mégis a legtöbben a az 1800-as években kidolgozott módszereket követik, még akkor is, ha tudjuk: a nyelv elsajátításának a kulcsa nem a szómagolás és a nyelvtan cizellált magyarázata.

A mai kor szintén lehetővé teszi azt, hogy otthonról tanuld az angol nyelvet. Ráadásul olyan, rendszerezett anyagokat is találni, amelyek nem hágják át a legelemibb törvényeket (pl. angol nyelvi készségek akkor épülnek hatékonyan, ha az angol nyelvvel nem konkurál a magyar.)

Ezen az oldalon ilyen tananyagokat találsz!

Ha kezdő nyelvtanulóként szeretnél olyan anyagokkal dolgozni, amik  gyorsan és hatékonyan visznek előre az angol nyelv elsajátításában, akkor az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat mindenképp nézd meg.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagomat nézd meg. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható.

A tananyagokat ki is próbálhatod.