“No pain, no gain” – mondja az angol közmondás, ami nagyjából annyit tesz, hogy mindenért meg kell szenvedni. Ennek a hátán született egy amerikai film: Pain and gain, azaz “szenvedj és meglesz az eredménye”. A film egyébként egy testépítő edző szállóigéje volt, ahol a sikerekért szó szerint meg kell szenvedni.

A valódi tanulás is edzés

A testépítéshez hasonlóan a tanulás is egyfajta edzés: az elme edzése. Hasonló elkötelezettséget kíván: odaszánt időt, kitartást, küzdelmet, lemondást. A nyelvtanulás során az elme sokszor szeretne kitörni a kisebb ellenállás irányában – “most nincs időm”, “nem megy igazán jól”, “ma pihenek egyet” -, és valljuk meg, a kísértés igen nagy…

És ahogyan a testépítésben, úgy a nyelvtanulásban is vannak jó napok és kevésbé jó napok.

Vannak fentek és vannak lentek

A nyelvtanulás során tisztán érzékelhető az az időszak, amikor masszívan haladunk, fejlődünk. Ugyanilyen egyértelműen érezzük, amikor lelassulunk és szenvedünk. Ez az ún. plató. Ezzel kapcsolatban egy részletes videót találsz itt: a szuper momentum. Ezekben a helyzetekben kell leginkább kitartanod. Ez a “pain”, vagy a küzdelmes része a tanulásnak.

De hogyan juthatunk túl ezeken a nehéz szakaszokon? Mi az az egyetlen dolog ami ahhoz kell hogy átlendülj akkor, amikor úgy érzed, elakadtál?

És van az amygdala

Van az agyunknak egy érdekes része, amit amygdalának hívnak. Ez a szerv felelős 3 érzelmünkért, amelyek: a düh/harag, a félelem és az öröm. Az amygdala tehát ezt a három érzelmet vezérli úgy hogy egy időben csak az egyiket tudjuk érzékelni. Tehát nem lehetünk egy időben dühösek és boldogok. Van azonban még egy fontos jellemzője az amygdalának.

Az amygdala kapcsolatban áll a hosszútávú memória központjával. Egyszerűen fogalmazva: minden információ, amely a három fenti érzelem valamelyikével párosul, az a hosszútávú memóriában tárolódik, ami a nyelvtanulás szempontjából fontos számunkra.

Van azonban egy kis bökkenő…

Információ és információ között különbség van

Az információkat praktikusság és előhívhatóság szempontjából hideg és meleg információba sorolhatjuk. Ha nyelvet tanulunk, nekünk azonnal előhívható, ún. meleg információra van szükségünk.

Tételezzük fel, hogy egy baljóslatú, sötét utcán jársz, majd egy kutya acsarkodva eléd ugrik és a lábadhoz kap. Rémülten elszaladsz. A félelem az információt a hosszútávú memóriában tárolja. De pontosan mit is tárol? Egy csomó irracionális dolgot: minden sötét utca veszélyes; a kutyák nem megbízhatók stb. Ha megkérdeznék tőled, milyen kutya támadott meg, valószínűleg nem emlékeznél rá.

A félelem tehát sokkal inkább a körülményeket és az érzést tárolja a memóriában egyfajta menekülési ösztönnel, mint az értékes információt. A haraggal ugyanez a helyzet.

Ha visszagondolsz iskolai tanulmányaidra és egy olyan tantárgyra ill. tanárra gondolsz, ami/aki félelemmel vagy dühvel töltött el, mi jut eszedbe? Biztos vagyok benne, hogy egy csomó dolgot fel tudsz idézni, ami az érzést és a körülményeket illeti, de mire emlékszel abból, ami például a táblán volt? Vagy abból, ami elhangzott?

A használható információ az örömmel érkezik

Az öröm azonban más. Az öröm és a biztonságérzés a valódi információt viszi a hosszútávú memóriába. Ez a meleg információ. Ha tanulmányaid idejéből most egy kedves tanárt idézel föl, akkor sok konkrét dologra vissza tudsz emlékezni: mondatokra, táblára felírt dolgokra stb.

Mi kell tehát ahhoz, hogy kitartó maradhass? A tanulásnak örömtelinek kell lennie. A tanulásnak sikerekkel telinek kell lennie. Nyelvek esetében érthetőnek kell végig maradnia. Ehhez természetesen ilyen körülményeket kell teremteni: az intézménynek és a nyelvtanárnak.

A tanulás szenvedéssel jár?

Nem, ha az örömteli. Küzdelemmel jár? Igen, mert edzenünk kell az elménket és ez néha ellenállást eredményez önmagunkban. A tanulás munka – de nem kell, hogy szenvedéssel járjon együtt.

Összefoglalva

  1. A tanulás olyan, mint egy edzés: munkával jár
  2. A tanulás során a memóriában tároljuk az új dolgokat
  3. Kétféle információ létezik: hideg és meleg
  4. A hideg információ vagy a rövidtávú memóriában tárolódik és eltűnik, vagy a hosszútávú memóriában úgy, hogy az nem sok hasznunkra van a nyelvtanulás szempontjából
  5. Az amygdala felel három érzelemért: harag, félelem, öröm
  6. Az amygdala összeköttetésben van a hosszútávú memóriaközponttal
  7. Csak az örömteli tanulás során szerzett információ tárolódik a hosszútávú memóriában úgy, hogy az a nyelvtanulás szempontjából hasznos legyen
  8. Fontos, hogy a tanulás örömteli maradjon: legyen élvezetes, érthető, és sikeres

Ahogyan a testépítést is sokan feladják, úgy az angol tanulást is. Pedig a recept egyszerű: örömmel telinek kell mindvégig maradnia. Ez pedig a sikerekből fakad. A siker pedig a megfelelő körülményekből (szabad, frusztráltságmentes tanulás) és a jó pedagógiából. Nem könnyű ilyet találni, de nem is lehetetlen…

Angol tanulás otthon

A nyelvtanulás hasonlít a testedzéshez: ahhoz, hogy gyorsabbá válj, az agyi kapcsolatokat (neuronokat) kell gyorsabb reakcióra bírni. Ehhez ismételten akcióba kell hozni.

Nos, Angol nyelvtanulás kezdőknek –  40 nyelvi gyakorlat tananyagom kb 600 képpel és ugyanennyi kérdéssel bírja munkára azokat neuronokat, amik a nyelvi készségekért felelősek. Mindezt teszi úgy, hogy a gyakorlatok önellenőrízhetők. 

ÚjrakezdőknekBeszédfejlesztő Történetek I. tananyagom 14 történetéhez további 840 kérdést adtam. Ez garantálja  a mély gyakorlást, ráadásul a önellenőrzésen keresztül az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal végezhető.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.