“A leghatékonyabban külföldön tudsz nyelvet tanulni! Dolgozz kint és meglátod! ” – tévhit

2010 nyarán Londonba költöztünk. “15,000 oktatott angol órával a hátam mögött nagy baj nem lehet” – gondoltam. Ráadásul évek óta angolul olvasok, angol filmeket nézek, angolul élek, ha úgy tetszik.

Nos, a hideg zuhany megjött a londoni repülőtérre érve, amikor buszjegyet kellett vásárolnom. Akkor szembesültem a ténnyel: bizony kapaszkodnom kell.

Családom egy része szintén Londonban él, ők már jó ideje. Számtalan kelet-európaival találkoztunk, akik elindultak nyugatra egy alap nyelvtudással a jobb fizetés reményében ill. abban megnyugodva, hogy ha munkát találnak, a nyelvet is előbb-utóbb felszedik. Mégiscsak ANGOL földön lesznek!

Ez olyannyira nem történt meg, hogy egy-egy űrlap kitöltése is bonyolulttá tud válni számukra.

És ezek nem egyedi esetek

Igen, kint Londonban sok ilyen esettel találkozik az ember. Mi a fenti gondolkodással a baj?

Először is a nyelv egy bizonyos fokú nem értése az alábbi pályára állítja a munkavállalók nagy részét:

  1. olyan munkát kell találniuk, ahol a kommunikáció nem szempont;
  2. olyan emberekkel lesznek körülvéve, akik nem beszélik a nyelvet;
  3. nem kapnak angol impulzust;
  4. a munkahelyi stressz miatt munkaidő után rohannak haza, elkerülve minden beszédhelyzetet;
  5. kiábrándulttá válnak;
  6. nem tanulnak meg angolul kommunikálni;
  7. nem tudnak jobb állásba kerülni.

Döbbenetes statisztikai adatok

Nézzük meg a “Menj külföldre dolgozni, ott megtanulod a nyelvet!” gondolatot másik oldalról. Ehhez referenciaként a CALLAN METHOD Director’s Handbook c. könyvből szedem a statisztikát.

A 35. oldalon az író ezt írja:

“A University of Cambridge (Cambridge-i Egyetem) szerint egy átlagos nyelviskolában 350 óra (értsd: 60 perces óra) alatt tud eljutni egy tanuló a Cambridge Preliminary szintre, ami 4 tanévet ölel föl.”

Micsoda?? 4 év alatt egy alapfokú nyelvvizsga Angliában? Ráadásul nyelviskolában? Húha! Ez nem úgy tűnik, mint a nyelvtanulók paradicsoma!

Ugyanez a könyv a 39. oldalon azt írja, hogy egy londoni iskola leggyorsabban haladó tanulója 400 óra (értsd 60 perces óra) alatt tette le a First Certificate nyelvvizsgát.

Ez nálunk középfok, de a 400 óra még mindig 550 órát (45 perces tanórákban) és minimum 3 évet jelent! Itt, Magyarországon, egy átlag nyelviskola szintén ennyi idő alatt szolgáltatja a középfokú nyelvvizsgát.

Akkor mi, magyarok, jók vagyunk?

Nagy átlagban mondhatom: egyáltalán nem. Az ebben a cikksorozatban tárgyalt 12+1 tévhitet és tényt és megoldást figyelembe véve, a tantermi tanulási idő 40%-kal csökkenthető. Kivétel nélkül. Ez középfok esetében 320 tanórát jelent egy teljesen kezdő esetében.

Lássuk azt a TÉNYT, ami valóban hasznunkra lehet!

A TÉNY: Egy külföldre utazó ember annál gyorsabb fejlődést ér el, minél stabilabb nyelvtudással indul el.

Ez azt jelenti, hogy a legtöbbet egy erős középhaladó szintű tudással rendelkező ember profitálhat a külföldi útja során, míg egy kezdő alig fog tudni felszedni számottevő tudást.

Miért?

Mert az utcán, az életben, a nyelv a teljes szélességében van jelen: a teljes szókinccsel, az összes nyelvi elemmel. Ezért gyakorlatilag ahhoz, hogy kellő impulzust kapjunk a megfelelő következtetések levonására, éveknek kell eltelnie. Lásd korábbi írásomat a ZAJról és a gyerekek nyelvtanulási folyamatáról.

Egy felsőfokon beszélő ember viszont az utcán nem fog nyelvileg hozzátenni tudásához, hacsak nem az aktuális szlenget, valamint mindennapos kifejezéseket, intonációt, etikettet, kultúrát. Mindezt lazán, terhelés nélkül.

De mi a helyzet a középhaladó tanulókkal?

Ők már eleget tudnak a nyelvről ahhoz, hogy a ZAJból elég információt gyűjtsenek be ahhoz, hogy értsék a közlést. Nagyon hamar megtanulnak kontextusban gondolkodni – amennyiben ez itthon, egy magyar nyelvű tanfolyamon nem alakult ki bennük. Ők mind a hallás utáni értésben, mind pedig a beszédkészségben óriási haladást érhetnek el, ha a kinti környezet maga is – szerencsés esetben – angol nyelvű.

Mi tehát a MEGOLDÁS?

A fentiek tükrében kézenfekvő: ha azon töröd a fejed, hogy csiszolni szeretnéd az angol tudásod, értésed, beszéded valamilyen angol környezetben, szánj annyi időt az angol tanulásra itthon, amennyi egy stabil középhaladó szint eléréséhez szükséges.

Ez sokszorosan megtérül számodra:

  • a tanfolyam ára legalább 50%-kal alacsonyabb itthon, mint kint
  • a hossza ugyanannyi vagy rövidebb (különösen a 12+1 tény ismeretében)
  • a nyelvtudásod miatt megszerzett állást jobban fizetik 50-100%-kal ahhoz képest, amit nyelvtudás nélkül megszerezhetsz.

A kint élő kelet-európaiak nem élvezik a helyzetet: napról napra szembesülnek a nyelvi nehézségekkel. Számukra a kint lét nem kiteljesedést, hanem frusztráltságot hozott. Ki tudja? Az évek múlásával ez változni fog. Szorítunk nekik.

Online angol nyelvtanulás otthon

A nyelvtanulás sikere tehát nem a helyszínben keresendő. A kulcs a számodra érthető közlések mennyiségében és minőségében keresendő. Egy alapvetően magyar nyelven működő nyelviskola és tanfolyam esetében ez nagyon kevés.

Ugyanakkor kezdő nyelvtanulóknak a külföldi munkavállalás során szintén csorbul a fenti kitétel: vagy kevés angolnak van kitéve a multikulturális közeg miatt, vagy túl magas szinten jön az angol, így az érthető közlés mennyisége alacsony – a tanuló elvész.

Ezen az oldalon ezt a problémát igyekszem orvosolni. Videós tananyagaim érthető közlések tömegével lát el és felépíti azt a hallás utáni értés kompetenciát, ami a beszédkészség alapját fogja képezi. Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagom kezdőknek íródott.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, neked is szükséged lehet egy olyan megoldásra, ami aktív beszélővé tesz. Neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.