„A szavakat ki kell írni és memorizálni kell. Ez a kommunikáció záloga! I.” – tévhit

Ott ülsz a tankönyv előtt, bámulod a szöveget. Angolul van, de ennyi erővel kínai is lehetne. Nem áll össze a kép, pedig órán annyira könnyűnek tűnt: a csoport pillanatok alatt megoldotta a problémás dolgokat.

Vannak ugyan sorok közé tűzött szavak magyarul, de nincs mese: további szavakat kell kiszótárazni, ha meg akarod érteni, miről is van szó. Mélyet sóhajtasz, és leveszed a vaskos szótárat. Ez is egy hosszú este lesz…

Hé! Ha ez vigasztal: nem vagy egyedül

Magyarországon a nyelvtanulók legalább 90%-a rendszeresen találkozik azzal az elvárással, hogy az ismeretlen szavakat ki kellett gyűjtenie egy füzetbe, majd egyik óráról a másikra be kellett magolnia azokat magyar megfelelőjével, amiből aztán csodálatos angolsággal előbb vagy utóbb előjön a KOMMUNIKÁCIÓ.

Nos, sokan várják, de valahogy elmarad, ugyanis a TÉNYEK másról beszélnek…

TÉNY: Minden szó értelmét a mondat és a szövegkörnyezet egésze határozza meg!

Hogyan is van ez? Valóságban ritkán kommunikálunk egyedül álló szavakkal. Általában mondatok szintjén közlünk vagy kérdezünk.

A fenti TÉNY azt jelenti, hogy egy szónak egy adott mondatban vagy élethelyzetben van csak értelme. Ha kiveszed onnan, értelmét vesztette. Hadd mutassam meg ezt a magyar nyelvben:

Példaként vegyük a „MERT” szót. Mit jelent a ’mert’ szó? Az én válaszom erre ez: „Mutasd meg a szöveget, amiben szerepel a szó, és megmondom, mit jelent.”

Figyeld csak meg:

  • Nem megyek iskolába, MERT beteg vagyok.
  • Ki MERT hozzányúlni a vázához?
  • Megállt, gondolkodott, töprengett, majd MERT magának egy kancsónyi vizet.

Azt hiszem, nem kell magyaráznom a fentieket. De egy kérdés ott motoszkál bennem: ezek után fair dolog azt kérdezni valakitől, hogy mit jelent a ’Mert’ szó? Igen, ha ott a mondat de anélkül…

És az angolban ez sokszorosan igaz, mivel a szavak értelmének száma igen naggyá nőtt helyenként. Értelmetlen tehát a szódolgozat szöveg nélkül és a kikérdezés mondat nélkül.

Akkor mi a MEGOLDÁS?

Egy tanuló a haladását az értés fejlesztésével tudja legjobban elősegíteni.

Olvass és hallgass számodra emészthető angol anyagokat – de NE nyúlj szótárhoz! Még csak ne is lapozz magyar nyelvű szótárakat!

Helyette kövesd a cselekményt és értsd meg a szöveg tartalmát: a mondatokból, a bekezdésekből, az epizódból. Hidd el, ha nem a szavakért olvasol, hanem azért, hogy megértsd az író/beszélő közlését, az önmagukban ismeretlen szavak értelmet nyernek.

Hogyan nyernek értelmet az ismeretlen szavak?

Olvasáskor az agy a jelen pillanatban befogadott információt a korábbi percekben befogadott információkkal összeveti és aszerint értelmezi. Ezzel egy időben következtetéseket von le a várható információkkal kapcsolatban.

Ezt egy film nézésekor le is ellenőrizheted: minden aktuális filmkockát az előzmények értelmében élsz át és ezzel egy időben próbálod kiszámítani, hogy mi fog történni a következő jelenetekben.

Aki az olvasáskor ezt nem engedi spontán mód megtörténni, az NEM a cselekményt/közlést tartja fontosnak, hanem csak a jelenben létezik: az adott szónál. Ez pedig egy nagy csapda.

Amikor megint leülsz…

Következő alkalommal, amikor kinyitod tankönyvedet, ne ásd bele magad a miniatűr betűkkel odaírt magyar jelentésekbe és főleg ne kezdd el lapozni a szótáradat. Hidd el, ez nem fejleszti a nyelvi készségeket. Inkább olvass az olvasás öröméért.

És a fenti bekezdésekkel meg is támadtuk azt a gondolatot, hogy magyar fordítás szükséges az angol nyelv megértéshez. 

Online angol tanulás

Ha eddig magyarul tanultad az angolt, természetes, hogy van egy olyan reflex benned, hogy fordítanod kell, illetve látnod kell a leírt formát. Azonban ezeknek a reflexeknek egyike sem gyorsítja az értésedet, inkább lelassítja azt, és végül elmarad a hőn áhított beteljesedés, a könnyed kommunikáció. De van megoldás!

Ha kezdő nyelvtanuló vagy, neked sokat kell értve hallgatnod angol anyagokat, illetve le kell kezdened megszólalni. Erre dolgoztam ki az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagomat, amit mindenképp nézz meg és próbálj is ki!

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, esetleg “örök kezdő” akkor minden bizonnyal átélted, amiről feljebb írtam. A Beszédfejlesztő Történetek I. tananyag neked lett kifejlesztve. Otthon tanulnál nyelvet? Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonságosan megvalósítható.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.