“Nincs időm, de tanulni szeretnék. Gondolom, megoldható … “- tévhit

Reggel, van csörög a vekker, ki az ágyból! Rohanás a munkába. Beérsz, elfoglalod magad. Ebédidő. Rohanás, hogy minden beleférjen az egy órába, majd vissza a munkahelyre. A munkaidő utolsó 1 órája csak vánszorog…

Aztán az is letelik és felsóhajtasz: a második felvonás következik, az otthoni teendők. És akkor a fejedhez csapsz: holnap angol, ma tanulni kell… ene! Nem, nem, ma kihagyod, a tanár majd úgyis megérti, a lényeg, hogy ott legyek, a házit majd bepótolom…

De kérdés: meddig juthatsz így?

A küzdelem…

Úgy tűnik, egyre többen gondolják, hogy pusztán az órai jelenlét (még ha aktív is) eljuttatja őket a hőn áhított célig, méghozzá rekordidőn belül!

Közhelyként hangzik ugyan, de ebben a világban minden egyes plusz percért meg kell küzdenünk: ha a nyelvtanulás a célod, ki kell dolgoznod, hogy hogyan teremted elő az időt rá.

Sajnos a nyelvtanulás is sokaknál a hobby kategóriába tartozik, amit akkor csinálok, ha időm engedi és nem hódolok neki, ha épp nincs meg hozzá a hangulatom.

Azonban némelyeknél a nyelvtudás az életminőség javulását is eredményezheti: egy egyetemi belépő vagy jobb állás következményeként.

A TÉNY: A tanulásnak csak az egyik oldala a tantermi tanulás. E mellé jön a “magányos” tanulás, ahol a tanórán megértett dolgok végre beépülhetnek a nagy, addig megszerzett tudáshalmazba, letisztulhatnak ill. új kérdések merülhetnek fel.

Az a tananyag, amit a tankönyvekben találsz, közel sem elegendő ahhoz, hogy dinamikusan haladhass a tanulásodban és látványos eredményt érhess el úgy, hogy ráadásul sikerélményed is legyen mindebben.

Ennél sokkal többre van szükséged! Miközben a tankönyved bemutat egy új nyelvi gondolatot, amit otthon aztán gyakorolhatsz, neked az addig tanultakat is folyamatosan járatnod kell.

Hogyan tudod karban tartani a korábban megszerzett tudásodat?

Nem, nem arra arra gondolok, hogy unalomig gyakorold a már megtanult dolgokat, hanem arra, hogy vedd körül magad olyan anyagokkal, amik a tanulásod során már megtanult elemeket használja. Ezeken keresztül elmélyítheted az angol értésedet.

Mi tehát a MEGOLDÁS?

Miután elvégezted a házi feladatodat, olvass számodra új könyveket és hallgass számodra új hanganyagokat. Ezek olyanok legyenek, amik kihívást jelentenek, de mégsem túl nehezek.

Így folyamatosan látod és hallod azokat a nyelvi elemeket, amiket már ismersz, de mindig újabb és újabb impulzusokat szerzel: új sztorik, új történések, új szituációk.

Ez az intenzitás és dinamizmus kell ahhoz, hogy az agyban kialakuljanak azok az idegpályák, amiken keresztül kialakul az automatizmus.

Ezek után a kérdés jogos:

Mennyi időt szánj a nyelvtanulásra naponta?

Napi fél-1 óra angolozással hihetetlenül messzire juthatsz!

A saját statisztikáimból azt tudom mondani, hogy az otthon nem tanulók min. 50%-kal hosszabban járták a tanfolyamokat. Ez akár 1-1.5 év plusz tanulást jelent!

Akik házikat csináltak, de pluszt nem fektettek a tanulásba, kb. 25%-kal hosszabban jártak tanfolyamokra szemben azokkal, akik a házi feladatokon felül is keresték az angollal való kapcsolatot. Ez azonban még mindig a napi egy órán belül volt.

Másképp megfogalmazva: azok, akik nem csak a házi feladatra hagyatkoznak, hanem azon felül is értelmesen töltik el a napi egy órát az angol nyelvvel körbevéve magukat, kb. 40%-kal kevesebb órát fognak vásárolni egy képző intézménytől!

Nehéz ezt elérni?

NEM! Fontos, hogy ne fullaszd ki magad egyetlen tevékenységgel! Olvass, hallgass, írd le a hallottakat, nézz meg egy filmrészletet stb. Csak a lényeg, hogy tedd! Ezt a tanfolyamokon nem kapod meg.

És még valami:

Ne engedd el magad! Amikor legközelebb hazafelé mész a munkahelyedről, ne a kifogásokat keresd, hanem légy pozitív, örömteli: egy olyan dologra vállalkoztál, ami sokszorosan megtérül. Készítsd fel magad lélekben arra az egy órára, amit az angollal fogsz tölteni: egy szuper órád lesz, amit valóban élvezni fogsz!

Online angol tanulás otthon

Talán egy vagy azok közül, aki szívesen dolgozna otthon értelmes gyakorlatokon, de nehezen találod meg a megfelelő anyagot. Sokan küzdenek ezzel, ráadásul sokan ugrottak már bele olyan kiadásokba, ami később nem hozta azt a sikert, amit vártak tőlük.

Az ezen az oldalon található tananyagok apró lépésekben haladnak, de nagy sebességű haladást biztosítanak. Hogyan? A nyelvi készséget építik, nem a rövidtávú memóriát táplálják.

Ha szeretnél olyan anyagokkal dolgozni, amik kezdő nyelvtanulók esetében is a hallás utáni értés kompetenciáját, valamint a beszédkészség alapjáit lerakja, akkor az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat mindenképp nézd meg.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki túl sok időt szánt a tanulásra kevés eredménnyel, akkor neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom. Az angol nyelvtanulás otthon sem lehet probléma!

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.