“Ha hallás utáni értésedet szeretnéd javítani, nézd a BBC-t/CNN-t!” – tévhit

Ott volt előttem. Magasan emelkedett. Bátyám fentről integetett, hogy menjek utána, de nem tudtam. A fal túl magas volt. Pedig hogy vágytam arra, hogy én is végigszaladjak rajta a többi nagyfiúval! De az nem az én napom volt…

A BBC és a CNN olyan lehet neked, mint egy fal. És mégis: időről, időre nekiszaladsz, hátha meg tudod ugrani. Miért nem megy? Mi az oka annak, hogy nyelvtanulók sorban lepattannak róla?

A nyelvtanulás kulcsa

Egy nyelv megtanulásának a kulcsa a hallás utáni értés fejlesztése, hiszen ahhoz, hogy a beszédkészség megfelelően fejlődjön, szükséges hallani a nyelvet.

Hallgatni a nyelvet? De hát mindenki a beszédcentrikusságról beszél!

Na, igen. Képzeld el az elmédet úgy, mint egy gép: egyik oldalon be kell tenned valamit, hogy más valamit kiadjon a másik oldalon. Nyelvtanulás esetében a bevitel maga a nyelv. Minél több megy be, annál hamarabb és annál több jön ki belőled. Vajon mennyi megy be egy alapvetően magyarul megtartott “angol” órán vagy egy írás centrikus órán?

Ezen kívül, ha nincs meg a hallás utáni értés megfelelő szintje, az élő kommunikációban az értés hiánya miatt elbukhatsz. A hallásértés tehát az első. Sokat kell hallgatnod. Nyilvánvaló, hogy az élet nem monologizálásból áll, ezért a nyelvtanulás folyamán a kétoldalú kommunikációt kell elsajátítani, ami: értés + közlés.

Hogyan lehet tehát az értést fejleszteni?

A legjobb módja ennek az, ha olyan anyagokat használsz, amelyek anyanyelvi forrásból származnak. Jóllehet, a BBC ill. a CNN ilyenek, mégsem alkalmasak arra, hogy egy nyelvet tanuló ezen gyakoroljon, hacsak nem rendelkezik olyan hallás utáni értéssel, ami jellemzően már nem tartozik az általános nyelvtanulás kategóriájába.

Miért nem alkalmasak a hallás utáni értés fejlesztésére ezek a hírműsorok min. egy stabil középfokú szintig?

Először is, mert a nyelv teljes nyelvi arzenálja bennük van, sőt! Az angol hírműsorok olyan kifinomult nyelvezetet és a nyelvi szerkezetek olyan bonyolult formáit tartalmazzák, hogy ezek megértése gyakran még az anyanyelviek számára is kihívást jelentenek!

Azonban nem csak a nyelvi elemek, hanem a témák is megugorhatatlan akadályt jelentenek: politika, közélet, sport, tőzsde, botrányok, sztárvilág – ezek mind témái ezeknek a hírműsoroknak. Éppen az előbbiek miatt a tanuló könnyen érezheti úgy, hogy számára értelmezhetetlen egyveleget hallgat , melynek következtében a sikertelenség és elkedvetlenedés áldozataként végzi.

A TÉNY: A BBC és a CNN nem nyelvtanulók számára létrehozott műsorok, és csak magas nyelvi szinten élvezhetők.

Mi a MEGOLDÁS?

A leghatékonyabban azok az anyagok használhatók, amelyek egy szintezett rendszerben adnak fejlesztést. Nincs más dolgod tehát, mint belőni, hogy melyik szinten állsz és hallgatni ezeket az anyagokat, amíg értésed olyan mély nem lesz, hogy a következő szintre léphetsz.

Ilyen anyag például az Oxford kiadó Bookworms sorozata, a Penguin Readers sorozata és a MacMillan Readers sorozata. Ezek mind ugyanazt ajánlják: szintezett olvasmányokat, hanganyagokkal.

A rutin csapdája

Ha egy olyan “kultúrában” tanultad eddig a nyelvet, ahol a szótárazás aktív része volt a (khm) “nyelvtanulásnak”, akkor bizony önmagaddal kell megküzdened. Emlékeztetned kell magad: a hallás utáni értés és az olvasási készség fejlesztésekor NEM a szótárazási készséget célozzuk! Kontextusban kell az értést megszerezned.

Elfogadható tehát az, ha egy hosszabb rész végén a megértéshez szükséges szókincs elemeket egynyelvű szótár segítségével értelmezed. Ez nem teszi tönkre a fejlesztő gyakorlatot. Ha azonban túl sokszor kell szótárhoz nyúlnod, akkor érdemes egy szintet visszalépni, hogy a gyakorlatok lendülete megmaradjon!

A fal várhat…

A fal az idő múlásával kisebb lesz. Illetve dehogy: te nősz naggyá! Mint én gyerekkoromban: 2 év múlva már én is a srácokkal futottam végig a kőfalon. Te is egyszer csak ott találod magad a BBC előtt és minden probléma nélkül szívod magadba a híreket. Szeretnéd? Én szorítok neked.

Angol tanulás online

A magyarországi hiedelmekkel ellentétben az angol elsajátításának kulcsa az Értett Bevitel, azaz a halláson és az olvasáson keresztül megértett angol. A magyar nyelv bevonásával ez nem tud megvalósulni. Elegendő kontakt a nyelvvel biztosítja azt, ami a megszólaláshoz kell – és ahogy haladsz előre, eljuthatsz a BBC/CNN-ig is, gyorsabban, mint gondolnád.

A célom természetesen az, hogy maximáljam az Értett Bevitel mennyiségét és minőséget videóimon és tananyagaimon keresztül: az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagom kezdőknek/újrakezdőknek, a Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagom újrakezdőknek készült. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is élvezetes és önállóan végezhető. A tananyagokat ki is próbálhatod.