“Valahányszor elmondták, mindig értettem, de mikor hazamentem és leültem tanulni, csak néztem magam elé és… nem értettem semmit! A nyelvtanulás nem való nekem! “- tévhit

1953, Anglia, Wembley stadion. Az Aranycsapat az angol csapattal mérkőzik. Az angolok sosem szenvedtek futballban vereséget addig az otthonukban. A magyarok azonban ennek véget vetettek: 6:3-ra vertük az angolokat. Az évszázad mérkőzése nevet kapta a küzdelem. De itt nincs vége a történetnek…

1 év múlva újra találkozott a 2 csapat. 7:1-es győzelem: újra megvertük az angolokat. Mindenki biztosra vette: a magyarok nyerik a világbajnokságot az NSZK ellen. Tévedtek: a végeredmény 3:2 a németeknek. Ők lettek az 1954-es VB győztesei.

Nyomasztó, frusztráló érzés. A vesztes érzése…

Nagyon sok tanuló éli át a fenti helyzetet…

Sokan fognak bele az angol nyelv tanulásába és érnek el sikereket az elején. Aztán megváltozik valami: egyre nagyobb súllyal nehezedik rájuk a megtanulandó tananyag. És a nehezedő teherrel egyre csak nő bennük a kétely: talán nem nekem való. És jön az önvád, majd a feladás. Pedig ennek nem kellene így lennie!

Nos, az életérzés valós, de a végkövetkeztetés hibás. Ha megérted, hogy valóban hogyan zajlik a tanulás folyamata, sikeresebb tanulóvá válsz.

Mi történik valójában?

Amikor a tanulás korai szakaszában információt gyűjtünk, agyunk elhelyezi azt egy olyan rendszerben, amit “asszociációs bázisnak” nevezünk. Ez nem más, mint az ismereteink rendszere.

A beérkező új információ a már meglévő információk halmazába épül oly módon, hogy azok logikai ill. asszociációs kapcsolatba kerülnek. Az asszociációs kapcsolat olyan összefüggés, amelyben az egyik információs egységet a másik automatikusan hozza elő.

Például, ha azt mondom háziállat, ebből elsőre a macska jut eszembe, abból az egér, majd a konfliktusok, ebből a konfliktuskezelés, az őszinteség stb. – és így akár egy végtelen hosszú sort kaphatunk. A nyelvtanulás esetében is, elménk ilyen kapcsolatokat igyekszik kialakítani, melynek hiányában az órán megszerzett értés nem tud megragadni.

A TÉNY: Az ÉRTÉS az elmében lejátszódó folyamat, amelyet nem lehet siettetni vagy kierőszakolni. Megérkezik, amikor itt van az ideje vagy épp soha nem érkezik meg.

Az ÉRTÉS területe az, amely annyira komplex, hogy agykutatóknak is csak sejtésük van arról, hogy milyen folyamatok mennek végbe, de mérni még nem tudják. A fenti TÉNY ismeretében azonban más hozzáállás várható el a tanuló és a tanár oldaláról is: ha az értés nem siettethető, akkor nyilván ki kell várnunk.

A pedagógia feladata az, hogy az értés megérkezését elősegítse. Ha pedig megérkezik, akkor  – Leslie Simonfalvi szavaival élve – megünnepeljük. Nincs felemelőbb érzés egy tanár életében, mint amikor ezt látja: a tanuló most megértette! 

Ugyanakkor, mivel az értés nem siettethető és nem kényszeríthető, nincs értelme az olyasfajta eljárásoknak, amelyek kiölik a lelkesedést, a tanulás hajtómotorját, amire sajnos végtelen számú példa van.

Mi tehát a MEGOLDÁS?

Tanári oldalról olyan taneszközök használata, amelyek segítik a a tananyaghoz való kötődést. Egy nyelvtani táblázat NEM ilyen. Egy jó sztori sokkal inkább.

A tananyaghoz fűződő pozitív érzelmi kötődés szintén segít. A nyelvi elemek szituációk és képek köré szervezése sokat gyorsít a folyamaton. Saját történetek, élmények a legjobbak.

Tanulói oldalról szükséges a kitartás, az önfegyelem (nem feladni!) és hogy tudd elfogadni azt, hogy aktuálisan mindig vannak korlátok, amiket viszont mindig le lehet küzdeni.

Ahogyan ők is…

1954-ben Svájcban elszenvedett világbajnoki vereség után a magyar csapat nem széledt el: újra összegyűltek és készültek a következő kihívásra. Légy türelmes és kitartó… ahogyan ők is.

Angol tanulás otthon

Nyeévtanárként sokat ünnepelek :) Napról napra látom a tanulóim fejlődését, ahogy az értetlenből értővé válnak. Ez nagyon felemelő. Emellé viszont társul a valódi nyelvi készség, ami felgyorsítja a folyamatokat.

Ilyen örömök azonban nem csak az élő tanfolyamokból jönnek: videós tananyagaim kapcsán szintén kapok visszajelzéseket, amik megerősítik, hogy jó tananyaggal lehet fejlődni! Milyen anyagok ezek?

Kezdő nyelvtanulóknak az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagomat ajánlom. Ha kezdő angol nyelvtanuló vagy, mindenképp nézd meg!

Ha azonban újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki eleget kapott már a magyarból, de az angol gondolkozás hiányzik, neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom: ezzel az angol nyelvtanulás otthon is élmény lesz!

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.