“Ezt már tanultam, ugorjunk! Nincs rá szükségem.” – tévhit

Képzelj el egy építkezést. A telek üres, ma jön az első fuvar. Hamarosan megérkezik az első teherautó és elkezdi lepakolni a raklapokon nylonba csomagolt építőanyagokat. Aztán megjön egy markoló is és még jó pár teherautó és munkás.

Itt az ideje kibontani a csomagokat! A legnagyobb megdöbbenésedre azonban nem téglák és cementes zsákok vannak a raklapon, hanem tetőcserepek!

Amennyire abszurd ez a helyzet, annyira abszurd a fenti kijelentés. Vizsgáljuk meg, miért!

Tanultam, lapozzunk

No, ez az a gondolat, amitől sok-sok nyelvtanár a falnak megy! Az igazat megvallva utoljára akkor találkoztam vele, amikor oktatói karrierem legelején egy nyelviskolában dolgoztam, ahol a magyar nyelv simán része volt az alkalmazott módszernek. Ez 1999-ben történt.

Ám, a kérdés jogos:

Vajon miért érzi egy tanuló úgy, hogy az ismétlés hátráltatja őt?

Vagy másképp fogalmazva: miért érzi úgy, hogy az iskola megrövidíti őt azzal, hogy olyan dolgot oktat, amiről meg van győződve, hogy csak időpocsékolás – ill. az ő szemszögéből pénzkidobás?

Mielőtt ezt megválaszolnánk, lássuk a vonatkozó TÉNYT, ami a fenti gondolkodásmód cáfolatát hordozza magában:

A TÉNY: A tudás egy folyamat eredménye, amely a tanuláson keresztül szerezhető meg. A tanulás során az újabb elemeket a már stabilan meglévők tetejére lehet csak ráépíteni, különben összedől az épületünk.

Nem kezdhetjük az építkezést a tetővel úgy, hogy átmenetileg téglarakásokkal támogatjuk a gerendákat, amíg a falat alá nem építjük!

Hasonló a helyzet a nyelvtanulásban: fontos, hogy bizonyos nyelvi elemek újra és újra előkerüljenek. Az idő múlásával és a tudásmennyiség növekedésével másként tekintünk egy-egy régen tanult elemre: azok egyre komplexebbekké válnak, egyre összetettebb környezetben találkozunk velük.

Ezek az elemek többé már nem a megtanulandó elemek közé tartoznak, hanem igazi tartóelemekké váltak, amikre újabb és újabb elemeket helyezünk.

Mégis miért nyűg sok esetben?

Mert sok tanfolyamon a nyelvi elem elválik attól, amire valójában hivatott: a KOMMUNIKÁCIÓTÓL. A tanuló újra és újra ugyanazt a lemezt hallgatja: ugyanazokat a magyarázatokat, példákat, definíciókat; ugyanazokat az ábrákat látja…

Ráadásul mindezt magyarul, az anyanyelvén. Őszintén: ha valamit ötször mondanak el neked úgy, hogy már elsőre is megértetted, nem éreznéd inzultusnak, ha újra elmondanák? Vagy még rosszabb: ha valaki más miatt kellene újrahallgatnod valamit, amit már betéve tudsz, nem lennél dühös társadra?

Nos, ez mindennapos jelenet az átlag Magyar nyelviskolákban. Az igazat megvallva, nem csodálkozom azon, hogy így könnyen ráunnak a tanulók az “ismétlésre”, és előbb-utóbb elhangzik az ominózus fenti mondat is.

Mi a MEGOLDÁS?

Ha a nyelvtant a kommunikáció építőköveként használjuk, sokféleképp lehet ugyanazt a nyelvi elemet körbejárni. A szituációk és élethelyzetek száma majdnem végtelen. Ezen felül egy angol nyelvű tanfolyamon a tanulók fejlődésével a magyarázatok is fejlődnek, összetettebbé válnak, amik egyáltalán nem keltik azt a benyomást, hogy “ezt már tanultuk”, hiszen minden percben tanulunk valami újat.

És ez a lényeg: egy angol nyelvű angol tanfolyamon MINDEN PERC érték. Az óra pörög, az agy dolgozik, az értés fejlődik: 100% angol környezetben van a tanuló, kontrolláltan, ami biztosítja a sikert és a megállíthatatlan fejlődést.

Ez a célunk!

A tetőnek megvan a helye és megvan az ideje, amikor fel kell kerülnie a falakra. Előbb azonban a stabil falak kellenek, ezt senki nem vitatja. De a falakat is csak egyszer kell rakni, nem igaz?

Angol tanulás online

Egy teljesen angol tanfolyam során egy új anyag tanulása során is “pörög” a régi anyag, hiszen az új tananyagot angolul akarjuk megérteni, ez pedig angol nyelvú kontextust jelent. Ez egyet jelent a folyamatos gyakorlással, a már megtanult elemek folyamatos alkalmazásával, aminek eredménye az elsajátítás.

Ezt otthonról, kezdő nyelvtanulóként is elérheted! Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagom a fent leírtak alapján elegendő gyakorlással és folyamatos “ismétléssel” lát el, ami alapja az értésnek és a beszédnek.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, a Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagomat nézd meg. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.