“Magántanárnál tanulj, akkor garantált a rád figyelés és ezzel együtt a biztos célba érkezés!”- tévhit

Sokan gondolkodnak így és keresnek maguknak magántanárt, azonban a sikeres és sikertelen tanulók aránya hasonló a csoportban tanulókéhoz. Pedig egy magántanár figyelme valóban osztatlan…

A helyzet az, hogy a nyelvtanulással kapcsolatos törvényeket és TÉNYEKET nem befolyásolja a tanulás formája!

Nézzük meg a fenti hiedelemnek a gyengéit!

 • Az értés fejlődése hatékonyabb, ha több oldalról érkezik a kommunikáció – még akkor is, ha csoporttárstól. Egy csoportban ez adott.
 • A kommunikáció kétoldalú: nem csak beszélni, de hallgatni (meghallgatni) is tudni kell. Erre a tréningre egy csoport alkalmasabb.
 • A tudás és kommunikáció forrása nem egyoldalú, ezért színesebb.

Mik azok a félelmek, amelyek az embereket a magántanár felé hajtják?

 1. Hibásan tanulok meg dolgokat.
 2. Ha hibásan mondom, nem mindig javítanak ki.
 3. A társam nem tudhatja olyan jól, mint a tanárom.
 4. Nem akarok másokra várni.
 5. Vagy én húzom vissza a csoportot, vagy ők engem. Ez nem fordul elő a magántanárnál.

Nos, a félelem nem jó tanácsadó

Hadd definiáljam azt a csoportot, amelyik simán kenterbe vágja a magánórák hatékonyságát:

 • Teljes egészében ANGOL nyelvű.
 • Minden interakció angolul zajlik, a tananyagon kívüli is (pl.: a spontán megnyilvánulások).
 • A gyakorlatok előtt a tanár teljes megértést ad magyarázatokkal, bemutatással, példákkal – senkit nem hagy kételyek közt.
 • A nyelvi és kommunikációs gyakorlatokat a teljes megértés birtokában a tanulók párban ill. 3-4 fős csoportokban végzik, egymásra figyelve, egymást irányítva, javítva.
 • A tanár az egyéni problémákat gyorsan és hatékonyan kezeli.
 • A hibázás megengedett, azonban az aktuális nyelvi elem megtanulásával kapcsolatos hibákat minden esetben javítják.
 • Az órán sok szabad kommunikációs gyakorlat van.
 • A tananyag rugalmas annyira, hogy bármely pillanatban elővehető egy odaillő, az eredetitől eltérő anyag az előjött probléma megoldására.
 • Nem nyelvtan-, hanem közlés centrikus.

5 kifogás, 5 cáfolat

 1. Hibásan tanulok meg dolgokat.
  Egy csoportos foglalkozáson a tanár olyan magabiztossággal enged bele a gyakorlásba, hogy a hibázás lehetősége közelít a nullához. Esetleges hibáidat te magad, társad vagy tanárod felismeri és javítja.
 2. Ha hibásan mondom, nem mindig javítanak ki.
  Ez előfordulhat, de az egyszer hibásan elmondott dolgokat több 100 jó minta veszi körül, ami bőségesen túlkompenzálja azt a hibát. Így az semmilyen hatással nincs a nyelvhelyességre nézve. Ez csak ANGOL közegben van így, a Magyar nyelvű “angol” órák ezt nem tudják – sok tanuló berögzült hibákkal érkezik, amelyeket egy “biztonságos” magyar tanfolyamon/magántanárnál szedett össze.
 3. A társam nem tudhatja olyan jól, mint a tanárom.
  Egy nyelvi elemet, amit megértettél, ugyanolyan jól tudod, mint tanárod, és ugyanolyan jól tudja társad is. A szabad kommunikációs gyakorlatok során viszont nem a “nyelvtant” gyakorlod. Még a nyelvtan centrikus, magyar nyelvű tanfolyamokon is erőltetik az önálló megszólalást.
 4. Nem akarok másokra várni.
  Ha ilyen tanuló vagy, dolgoznod kell ezen, mert az élet erről szól. Hogyan várhatod el egy anyanyelvitől, hogy megvárjon, amikor te sem akarod megvárni a másikat?
 5. Vagy én húzom vissza a csoportot, vagy ők engem. Ez nem fordul elő a magántanárnál.
  A magyar nyelvű “angol” tanfolyamokon valóban időveszteség minden leállás, hiszen az ugyebár nem angol, így semmilyen fejlesztő hatása sincs. Ezért ha valaki lassabban ért meg valamit és emiatt a tanár folyton leáll, valóban hátrányba hozza azt, aki már gyakorolna. Egy ANGOL környezetben azonban minden egyes mondat a készségeket fejleszti!

Van egyáltalán a magántanárságnak létjogosultsága?

Igen! De a hatékony magántanárra pontosan ugyanaz vonatkozik, mint a hatékony csoportos oktatásra.

A TÉNY: A magántanár olyan embereknek ideális lehetőség, akiknek az időbeosztása nem engedi meg, hogy csoportos tanulásban vegyenek részt. A magántanár alkalmas arra, hogy egy tanulót olyan SPECIÁLIS területeken fejlesszen, amelyek nem illeszkednek bele egy csoport tanulásába.

Mi a MEGOLDÁS?

Mivel a magántanárral történő tanulás nem hatékonyabb, mint a csoportos tanulás (amennyiben az a fenti elvárásoknak megfelel)…

…olyan csoportot kell találnod, ahol a tanulás ANGOLUL zajlik.

Ha viszont speciális képzést kell kapnod (pl.: fejlődés a szakterületeden, gyors kiutazás, olyan tanulási nehézségek esetén, amelyek csoportban nem kezelhetők), keress egy olyan nyelvtanárt, aki ismeri a tanulás törvényszerűségeit és tényeit.

Online angol tanulás otthon

A mai világban van egy harmadik lehetőség, ami sikeresen alkalmazható: az egyéni tanulás. Ehhez egyetlen feltételnek kell megfelelnie a tananyagnak: biztosítson elegendő érthető angolt számodra. Meglátásom az, hogy egy jó tananyaggal – videókon, hanganyagokon, értelmes gyakorlatokon keresztül – egy erős középhaladó szintig el lehet jutni. A kihívás a megfelelő anyag megtalálása.

Ebben a dilemmában segít ez a weboldal. Tananyagaim fő fókusza a nyelv természetes elsajátítása elegendő és megfelelő nyelvi kommunikáción keresztül.

Kezdő nyelvtanuló vagy? Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagom felépíti azt az alapot, ami ahhoz kell, hogy már kezdőként magabiztossá válj. Magyarországon sajnos ez az alapoknál hiányzik és sok sikertelenség okozója.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, akkor a Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is élvezetes, ugyanakkor precízen vezet előre az angol elsajátításában.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.