Mit szólnál ahhoz, ha megbíznának azzal, hogy készíts elő egy masszív méretű földterületet arra, hogy bevethető legyen? Mit tennél? Felkapnál egy kapát és nekiállnál, hogy mielőbb elvégezd a munkát? Elvégre sok-sok éven át így dolgoztak az emberek, tehát nem lehetetlen a dolog … Vagy beröffentenél egy traktort és pár fordulóval megoldanád a kérdést (vagy ha nem tudsz traktort kezelni, megbíznál egy helyi gazdát)?

Teoretikus a kérdés, nem hiszem, hogy sokan választanák a kapát. A nyelvtanulásban úgy tűnik, mégis ez történik: izzadva, erőlködve tanulnak a nyelvtanulók, mindent beleadnak, erejük felett teljesítenek, mégsem jutnak sokra.

Normális ez? Vagy létezik az a bizonyos “traktor”, amivel hatékonyan megoldható a nyelvtanulás? 

A “hivatalos” irányszámok …

A Cambridge-i ajánlások alapján egy kezdő nyelvtanuló összességében kb. 2000 órát kell, hogy tanulással töltsön ahhoz, hogy eljusson egy kommunikációs szintre, ami kb. B2 (középfok) szintet jelent. Hasonló ajánlást ad az Origo is (a magyar nyelvvizsga-rendszer központja).

Az unió keretszámai szerint egy kezdő tanulónak kb 6-700 órát kell tanárral tanulnia, ez mellé jön az otthoni tanulás, ami még legalább ennyi órát jelent, de sok tanuló simán duplázza az otthoni tanulásra szánt óraszámot.

Az általános iskolák és gimik 1200-2000 tanári órában visznek el némelyeket középfokig. Az otthoni tanulásra szánt idő kb. ugyanennyi.

Úgy tűnik tehát, az 1200-2000 óra reálisnak tűnik, ha valaki iskolák segítségével akar előre jutni a jelenlegi rendszer (pedagógia, módszer, oktatás-filozófia) keretein belül. 

De hogyan is határozzák meg az óraszámot?

Nos, mint minden tantárgy esetében, a nyelvi tanfolyamokat a kimenethez szabják.

A nyelvoktatás esetében veszik a célszint definiált elvárásait és ebből a listából kiindulva, visszafelé dolgozva felépítenek egy tanfolyamot, hozzá igazítanak tankönyveket ill. tanári képzéseket. A cél tehát a kimeneti elvárás lefedése. A megszületett tananyagot órákra bontják és megnézik, mennyi felügyelt óra kell ahhoz, hogy ez az anyagmennyiség prezentálható legyen, illetve elő legyen készítve annyira, hogy a tanuló otthon tovább tanulhassa.

A rendszer tehát meghatározza a szükséges, “tanár által felügyelt” óraszámot, azonban az, hogy mennyi időt tölt a tanuló ezen felül az otthoni tanulással, az egyénfüggő. Az biztonsággal elmondható, hogy a többség minimum tanórányi időt tölt ezzel, tehát 200 óra tanfolyam legalább 200 óra otthoni tanulással párosul.

De mi a helyzet az önálló tanulókkal? Akik maguk szervezik a tanulásukat?

Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően egyre többen vágnak bele az önálló nyelvtanulásba, majd a tapasztalatokat megosztva másokat is erre bátorítanak. Olvasni olyanokról, akik napi 2-3 órát tanulnak, pl. reggel 30 perc szótanulás szoftverrel, majd 1 óra olvasás, aztán délután nyelvtani ismétlések, tesztek és végül videózás. Ők a sokféleségben és a kőkemény elkötelezettségben hisznek, és 5-600 órából (értsd 60 perces órából) szó szerint kipréselnek egy középfokot magukból.

Erőből vagy okosan? Kapával vagy traktorral?

Nos, fentiekből az látszik, hogy bármelyik verziót is válasszuk, a nyelvtanulás úgy tűnik kemény dolog.

A legtöbben erőből ugranak neki: óraszámot, intenzitást növelnek. A régi kapákat újakra cserélik. Modernebbre, “könnyítettre”. De a kapa az kapa marad. És a hatékonysága is csak egy kicsit javul, ami eltörpül egy traktor képességei mellett.

Lehet okosan is nyelvet tanulni

És nem kell semmilyen csilli-villi módszerre gondolni, csak egyetlen dologra koncentrálni: nyelvi készségeket kell építeni.

A nyelvi készségek fejlődésének a mérőszáma nem a tanult óraszám, a megtanult szavak száma vagy az ismert szabályok mennyisége. A készségek mércéje ez: képes-e a tanuló hallás után valós időben (fordítás nélkül) érteni? Képes-e spontán, különösebb koncentráció és fordítás nélkül kifejezni magát, másokkal kommunikálni? Képes-e hasonló módon, értve olvasni és írásban kifejezni magát?

A nyelvi készségek fejlesztése a legfontosabb dolog és ezt szeretnénk gyorsan felépíteni.

Mik a mi tapasztaltaink? Mik a mi számaink?

Nos, akár élő tanfolyamról, akár online videós tanfolyamról, akár a két technika összekapcsolásáról van is szó, a tanulóink a fenti óraszámok töredéke alatt jutnak el a nyelvhasználatig.

Összevetve:

  • a mai magániskolai rendszerek: 6-700 tanári óra + 700-1200 óra önálló tanulás (3 év)
  • az állami iskolák: 1200-2500 tanári óra + 1200-2500 óra önálló tanulás (8 év)
  • önálló, motivált tanulók: 5-600 óra önálló, nagy intenzitású tanulás, ami a memóriából gyorsan kopó, erodálódó ismereteket eredményez (1 év)
  • a mi tanulóink: 3-400 óra önálló tanulás + opcionális 40-60 óra élő beszédkészség-fejlesztés: a készségek erősek, a tudás könnyen karban tartható (1 év)

Ha van egy traktor, biztosan hagynám a kapát :) A nyelvtanulásban létezik a hatékonyság. Úgy hívják: készségfejlesztés. A produktív eszközök azonban sajnos ritkán fellelhetők. Ebben adunk mi segítséget.

Angol tanulás onlineAngol igeidők

Sok-sok tanuló éveken át nyúzza az angolt és nehezen jut előrébb. Sokuknak az angol tudás hiánya okozza a legnagyobb veszteséget az életben: utazás, munka, diploma … Sokan még ma is úgy látják, hogy csakis azokkal az eszközökkel dolgozhatnak, amelyek sosem segítettek nekik: magolva, nyelvtant tanulva. Itt az ideje jobbra cserélni az eszközöket!

Ha középhaladó tanuló vagy, és problémát jelentenek az angol igeidők, itt találsz rá egy élvezetes, precíz, magolástól mentes tananyagot: Igeidők 384

Ha kezdő/újrakezdő nyelvtanuló vagy, nézz körül tananyagaink között itt: komplett angol tananyagok. A tananyagokat ki is próbálhatod. Sikeres nyelvtanulást kívánok.