“Hogyan tudok kilépni a komfortzónámból és megszólalni végre angolul?”

‘Kilépés a komfortzónából’ – trendi üzenet. A megszólalás azonban nem kellene, hogy a komfortzónából való kilépésről szóljon. Igen, bátorság kell ahhoz, hogy valakivel felvedd a kapcsolatot angolul, de a beszéd maga nem ennek a függvénye.

A beszédkészség nem döntés kérdése

A megszólaláshoz nem arra van szükség, hogy erőt vegyél magadon és legyőzd a bátortalanságodat, hanem magára a beszédkészségre van szükséged.

Azok, akik birtokolják ezt a készséget, tudják, hogy ez a készség nem fogja őket cserben hagyni éles helyzetben sem. Nekik nem kell bátorságot gyűjteni a megszólaláshoz, mert a nyelv, mint eszköz, a birtokukban van.

A beszéd egy olyan készség, amely nem parancsszóra épül: neked kell engedned, hogy felépüljön

Ezt azzal tudod megtenni, hogy biztosítod a megfelelő feltételeket a későbbi megszólaláshoz. Rendszeresen ki kell tenned magad az angol nyelvnek egynyelvű (vagyis kizárólag angol) nyelvi anyagokkal/környezetben, ahol sok, számodra megérthető angol közlést hallhatsz. Az ilyen tanulási környezet hatékony és élvezetes tanulást tesz lehetővé, így természetes, hogy komfortosan érzed magad benne – és ez pont így jó!

A beszédkészség fejlesztésekor a komfortzóna nem egy negatív hely, ahonnan mielőbb el kell mozdulni, ha jót akarunk magunknak

Épp ellenkezőleg: a komfortzóna pontosan az a hely, ahol lenned kell. A nyelvi komfortérzeted ugyanis nagy pontossággal jelzi, hogy jó módon tanulod az angolt; ennek a hiánya pedig azt, hogy a nyelvtanulásban valami félrecsúszott.

Egyáltalán nem támogatjuk azt, hogy a tanulót “ki kell rugdosni az életbe, hadd szokja a helyzetet”. Hány tanuló szerzett már így negatív tapasztalatot! A tanulás a készségépítésről szól és ez egy biztonságos közegben tud fejlődni leginkább, nem pedig (negatív) stresszhelyzetben – ez utóbbi megállít, visszavet.

Persze, a tanulás során vannak kényelmetlen helyzetek …

Amikor valamely nyelvi készséged még nem eléggé fejlett, akkor természetes kényelmetlenség-érzéssel párosul a nyelvi erőltetés (jelen esetben a beszéd idő előtti kikényszerítése).

Ez a szorongó állapot egy határozott jelzés az elméd részéről, mellyel azt közli, hogy NEM, te még NEM állsz készen arra, hogy az adott készséget könnyedén használd. A további erőltetés károsan hat a nyelvi magabiztosságodra, és éles beszédhelyzetekben tartós nyelvi lefagyást, megszólalási gátat eredményezhet, ezért jobb ezt kerülni.

A megszólalás nem bátorságpróba

Ne úgy tekints tehát a megszólalásra, mint egy bátorságpróbára, amin a sikeres nyelvtanulás érdekében túl kell jutnod, mert ez nem visz oda, ahova jutni szeretnél. Ha megadod elmédnek amire szüksége van (nyelvi környezet sok-sok angol közléssel), akkor a nyelv benned fel tud épülni, melynek az lesz a bizonyítéka, hogy egy idő múlva nehézség és kényszer nélkül egyszer csak magadtól megszólalsz.

Hagyd meg tehát a fokozatosságot

1. a stabil alapokat, nyelvi készségeket ma már akár videós tananyagok segítségével is le tudod rakni (amennyiben nem hágja át a nyelvi készségépítés alapelveit, azaz fordítás helyett értést ad angolul, azaz a magyar nyelv teljesen kimarad a tanulás folyamatából);

2. később egy segítő személlyel, aki birtokában van az angolnak, el tudsz kezdeni érdemben kommunikálni. “Érdemben kommunikálni” azt jelenti, hogy bármely érdekes témában képes vagy vale egyre mélyebbre ásni. Nem kell félned: az angol nyelvet nem csak a tipikus, unalmas “hagyományos tanfolyami témákkal” lehet tanulni, sőt! Ilyenekre gondolok, mint: napi rutin, fogorvos, banki ügyintézés stb.

Az élő társalgás ezen szinten segít abban, hogy a mostanra felépült kompetenciádat rohamléptekkel továbbfejleszd. Ez továbbra is alacsony stressz-szintű tanulást jelent.

3. hamarosan pedig azt fogod tapasztalni, hogy a nyelv már “veled van”, bármikor alkalmazni tudod éles helyzetekben is. Itt te döntöd el, hogy hobby szinten élőben akarsz-e rendszerese vagy időszakosan valakivel társalogni, vagy csak egyszerűen “fogyasztója” maradsz a nyelvnek: videókon, cikkeken, blogokon keresztül – ami érdekel.

Angol tanulás otthon

A komfortzónából való kilépés nem kell, hogy “veszélyes” legyen. Építs nyelvi készségeket, nyelvi automatizmust: ez nem hagy cserben akkor sem, ha stresszesebb helyzetben kell megszólalnod.

Tananyagaink segítenek ebben. Kezdő vagy? Az angol nyelvtanulás kezdőknek (Denisz csomag) anyagunkat mindenképp nézd meg.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki kissé “elúszott”, neked Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot és a Robin Hood csomagot javaslom. Ezekkel a tananyagokkal sikeresen tudsz túljutni a nehézségeken.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.