Egyszer már rászántad az időt és beletettél nem kevés energiát abba, hogy szorgalmasan megtanuld a szavakat, amelyeket a következő angol órára feladtak. Úgy érzed, hogy mennek is: bárcsak most azonnal kikérdezné valaki! De nem kérdezi ki senki, mivel angol órád máskor lesz. Másnap viszont azzal a bosszantó jelenséggel kell szembesülnöd, hogy a ráfordított masszív idő ellenére a tegnap jól bevésett szavak egy része valami rejtelmes okból mára teljesen elillant a fejedből. Hiába a kitartás és a szorgalom, olyan, mintha félmunkát végeztél volna…

Nyelvet tanulók számára sajnos mindennapos agybaj ez, de vajon miért történik meg? Miért kell egy látszólag már megtanult dolgot időről időre újratanulni? Miért nem marad meg tartósan a fejünkben az, amire nagy szükségünk lenne: például azok a makacs angol kifejezések, amelyeket éles kommunikációs helyzetben olyan szép lenne frappánsan előrántani – de amelyek a megtanulásukba fektetett energia ellenére rendre hálátlanul cserbenhagynak bennünket? A jelenség magyarázata az agy működésében keresendő.

Agyunk szelektál – de mintha másképp tenné, mint ahogy mi azt szeretnénk

Elménk egy nagyon kifinomult holmi, amely a percről percre rázúduló komoly mennyiségű információáradatot a maga módján kezelni igyekszik. Ez amúgy egy igen hasznos tevékenysége, amely segítségével rendszerint sikeresen, nagyobb fennakadás és túlterhelődés nélkül képes boldogulni a memóriánkért versengő adathalmazzal. Az agy azonban igen szigorúan szűr és még szigorúbban szortíroz és bizony ez a két tulajdonsága az, amely miatt egy nyelv megtanulására fordított idő csak ritkán térül meg.

Agyunk szempontok alapján szűr

Agyunk bizonyos szempontok alapján megakadályozza egyes dolgok memóriába jutását. Ha épp olyan állapotban vagyunk, hogy agyunk aktívan szűr, hiába tanulunk teljes erőbedobással, nem fognak megmaradni a tanultak. Az agy a szűréssel gyakorlatilag egy az egyben visszautasítja a befogadást, így adott esetben akár az egész napos angolozós fáradozásunk is hiábavaló lesz.

Mikor aktiválódik ez a szűrő?

Amikor például mentális vagy lelki eredetű fáradság lesz rajtunk úrrá, akkor azért teszi, hogy a figyelmünk ne kifelé, új dolgok megtanulására irányuljon, hanem befelé, magunkra. Ebben az állapotban agyunk a saját erőforrásait a pihenésünk megszervezésére vagy lelkiállapotunk rendbetételére szeretné fordítani, ezért korlátozza a tanulási képességeinket. Ilyenkor érezzük is, hogy az állapotunk megakadályoz abban, hogy a tanulási képességeinkhez mérten a legjobbat kihozzuk magunkból.

Érthető módon bekapcsol a szűrő például alkohol, tudatmódosító szer és egyes gyógyszerek beszedésekor is. Ami viszont kevésbé egyértelmű: a szűrő akkor is bekorlátozza a tanulásunkat, amikor negatív érzelmek töltenek el minket.

Vagyis ha dühös vagy, vagy szomorú, vagy ha nagyon aggaszt valami, akkor kevésbé leszel hatékony az angolban. Az agyad ilyenkor megint csak aktivizálja a szűrőit, mégpedig azért, hogy hatékonyabban foglalkozhass az érzelmeiddel.

Mit tehetsz, ha bekapcsol a szűrő?

Hiába verekszünk magunkban azon, hogy muszáj most tanulni: jobb, ha tudomásul vesszük, hogy ebben az állapotban ez nem a legalkalmasabb. És mivel a szűrőt máshogyan nem tudjuk kikapcsolni: legjobb, ha akkor és ott elkezdünk foglalkoznia bekapcsolását okozó tényezőkkel. Az angolozás helyett belső munkával vagy pihenéssel töltött látszólag ‘időrabló’ tevékenység az egyik megoldás, amivel segíthetünk magunkon. Ennek hatására a szűrő végre deaktiválódik, s így a továbbiakban már nem fogja korlátozni a tanulásunkat. Az agy pedig ezt hatékonysága fokozásával fogja meghálálni, ami bőven kárpótol az időkiesésért.

De van úgy, hogy maga az angol okoz frusztrációt

Sajnos az is gyakran előfordul, hogy maga az angol tanulás okoz túlzott frusztrációt. Küzdelem a nyelvtani magyarázatok megértésével, nyelvtani szerkezetek felépítésével, erőlködés a könnyed és helyes beszéd elsajátításáért, szavak, kifejezések magolása – ezek jellemzően olyan dolgok, amelyek teljesen feleslegesek és még magas fokú frusztrációval is járnak.

Valamekkora frusztrációt szükséges átélni még a legideálisabb feltételek mellett, a legjobb tananyagokon haladva is. A jóféle tanulási folyamatnak elengedhetetlen velejárója egy kisfokú kényelmetlenség, amely az új dolgok elsajátítása során mindig jelentkezik.

Azonban, ha ez kényelmetlenség már inkább erős frusztráció, akkor végig kell gondolni, hogy esetleg a háttérben egy alacsony hatásfokkal dolgozó nyelvtanulási stratégia vagy egy nem jól megválasztott tananyag áll-e.

Tegyél a tanulásodért!

Ne féljünk akár menet közben is informálódni és kérdéseket feltenni a módszerről és a haladásról! Ne féljünk hangot adni a kételyeinknek! Ne mentegessük a tanárunkat, a módszert, vagy a tananyagot, amin eddig haladtunk! Mi magyarok olyan nehezen váltunk, annyira sokat tűrünk – még akkor is, amikor már régen nem jó ott, ahol vagyunk. Pedig nagyon fontos, hogy merjünk váltani, ha maga a tanulás a ludas a frusztrált érzéseinkért, hiszen ez a döntésünk komoly befolyással van a nyelvtanulási céljaink elérésére. Az agy szűrője minden alkalommal könyörtelenül bekapcsol, amikor túlzott mértékű frusztrációt élünk át és egy eleve alacsony hatékonyságú nyelvtanuláson ez csak még többet ront.

Figyeljünk agyunk jelzéseire!

Nem szükséges, hogy a nyelvtanulásban folyton saját magunkat akadályozzuk. Nem szükséges, hogy mindig mindent újra kelljen tanulnunk. Egy jó tanfolyamon a nyelv komolyabb nehézségek nélkül, relatíve könnyedén elsajátítható: az ilyen tanulás nem frusztrál, hanem feltölt. Örömmel angolozva pedig még az agy sem fog tudni ellenállni a nyelvnek.

Angol tanulás otthon

A nyelvtanulás szempontjából az egyik legfontosabb feladatunk az, hogy agyunkat befogadó állapotba hozzuk. Ehhez az érzelmi szűrőt a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni.

Ha eddig frusztrációt okozott az angol tanulás a sikertelenségek miatt, és játszol a gondolattal, hogy az angol tanulást otthon végeznéd, akkor a következő megoldásokat tudom számodra ajánlani: 

40 Angol nyelvlecke kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat): Ha szeretnél olyan anyagokkal dolgozni, amik kezdő nyelvtanulóként is érthető közlésekkel lát el és felépíti azt a hallás utáni értés kompetenciát, ami a beszédkészség alapját képezi, akkor az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat mindenképp nézd meg.

Ha újrakezdő nyelvtanuló a Beszédfejlesztő Történetek I., illetve az Angol nyelvi gyakorlatok 2. anyagot javaslom. Ezekkel az anyagokkal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható.

A tananyagokat ki is próbálhatod.