Általános tapasztalat, hogy az angol kifejezéseket rendszerint elfelejtjük, így maga a szótanulás folytonos kudarc. Mindez pedig, helyzettől és alkattól függően változó mértékű, de minden esetben felesleges frusztrációt és tanulási stresszt okoz, ami elkerülhető lenne. 

A memorizálás egy az egyben szenvedés – hiába is szépítgetjük

Nagyon sok tanuló küszködik azzal, hogy sehogy sem képes rávenni az elméjét az angol szavak, kifejezések tartós befogadására: ami egyik nap bemegy, az másnapra kiesik. A tanuló pedig csak küzd és küzd tovább: nekiugrik, memorizál, ismételni próbál (ekkor rájön, hogy túl sokat felejtett) és kezdi elölről.Nyelvtanárok mindenféle trükköt bevetnek, sokféle ötletes tanácsot adnak, de mindezek ellenére úgy tűnik, semmi sem segít: a szavak nem veszik figyelembe sem a tanárok, sem a nyelvet tanulók erőfeszítéseit, nem akarnak belemenni a tanulók fejébe, ott megragadni meg pláne nem akarnak.

A szótanulás a nyelvtanulás egyik olyan fajsúlyos problémája, amely a legtöbb nyelvtanulási helyzetnek a szerves része, megkeseríti a tanulók életét és lehetetlennek látszik azt megoldani.

Hogyan közelítsük meg jól ezt a kérdést? Mi áll a szótanulási vergődés hátterében és mi lehet a probléma megoldása?

Biztosíthatlak, hogy a helyzet kulcsa nem ott van, ahol általában keressük – elsősorban nem stresszcsökkentéssel és nem is a memóriafejlesztés új módjaival kell foglalkoznunk, hanem magával a szenvedéssel. Ennek kapcsán pedig nem azt a kérdést kell feltennünk, hogy hogyan enyhíthetünk a nyelvtanuló szómemorizálási szenvedésén, vagyis hogyan érhetjük el, hogy ne szenvedjen olyan mértékben, ahogyan teszi. A kérdés, amit meg szeretnénk válaszolni úgy hangzik, hogy szükségszerű-e egyáltalán bármiféle szenvedés a szótanulásban (vagy a nyelvtanulás bármely más pontján)?

A “szenvedés” olyan, mint egy jelzőtábla

Enyhe frusztráció lehet természetes velejárója a jófajta tanulási folyamatnak, de ha tartósan keserves a tanulás, az egy olyan tünet, amire oda kell figyelni. A nyelvtanulásban a szenvedés az egyik biztos jele annak, hogy valami nagyon nem jó irányba megy: a tanulási küzdelem komoly stresszt okoz, amely már önmagában is akadálya lehet a sikeres tanulásnak. Nem szabad tehát elnyomni, sem figyelmen kívül hagyni azt, ha nagyon döcög az angolozás és negatív érzések kapcsolódnak hozzá.

Sajnos a nyelvtanárok hajlamosak a tanulóra hárítani a nyelvtanulási problémákat, mintha neki kellene vállalnia a teljes felelősséget minden tanulási sikertelenség miatt. Aki a tanárának jelzi, hogy gondja van, annak általában visszadobják a labdát és bátorító útmutatás helyett azt a választ kapja, hogy a kézzelfogható eredmények eléréséhez még keményebben kell próbálkoznia, még több szorgalomra, még több motivációra, még jobb hozzáállásra van szüksége. Ettől persze még nem változik semmi: a valódi probléma ugyanis nem lett néven nevezve, megoldva pedig még kevésbé, a nyelvtanuló azonban, ha lehet, még rosszabbul érzi magát. A kudarcérzés lelki terhéhez most már bűntudat is társul (nyilván ő volt az, aki nem tett meg mindent, nem akarta eléggé, nem próbálkozott elég kitartóan), amiből ismételt kudarcok után idővel önvád és az a keserű bizonyosság lehet, hogy ő nem elég jó és nem tud megtanulni egy idegen nyelvet.

Nem kellene, hogy idáig fajuljanak a dolgok

Komolyan kell venni a tanuló érzéseit, mivel azok a legtöbb esetben összhangban vannak a tanulás hatékonyságával. A szenvedés annak a kifejezett jele, hogy nem működik a stratégia, ahogyan a tanuló a nyelvet tanulja, illetve ahogyan neki a nyelvet tanítják. A szótanulás abban a formában, ahogyan azt a hagyományos nyelvoktatásban elvárják, hogy megtörténjen, valóban nem működik – nem is működhet. A szavak ugyanis makacs dolgok: nem lehet őket copy-paste-tel áthelyezni a szótárfüzetből az elmébe és annak is ellenállnak, ha parancsszóra akarjuk beleerőltetni őket a memóriánkba.

Szavakat tanulni (memóriába vésni) tehát igen nehéz, majdnem lehetetlen is. És, bár számtalan memóriatrükk létezik, amellyel rá lehet venni az elmét, hogy a rövid távú emlékezetbe ‘bepakolja’ a kívánt tartalmakat, e módszerek használata körülményes és időigényes (gyakran költséges is). Ráadásul ezen trükkök használatával még mindig csak a rövid távú, viszonylag gyorsan kiürülő memóriáig jutottunk. Bememorizált szavak sosem juthatnak a hosszútávú memóriába, így tehát esély sincs arra, hogy az idő és az energia, amit beleteszünk ebbe (vagy akár a szenvedés, amivel ez a fajta tanulás jár) valaha megtérüljön. Kell, hogy legyen hatékonyabb mód a szókincsbővítésre!

Ha nem kifizetődő a szavakat megtanulni, memóriába vésni, akkor mit kezdjünk velük?

Sajátítsuk el őket. Mert, bár a szavak makacsul ellenállnak az erőszakos próbálkozásoknak, hogy elménkbe benyomjuk őket, van egy dolog, aminek megadják magukat: ez pedig a nyelvi környezet. Nagyon egyszerűnek hangzik, és pont ennyire hatékony is: az angol szókincs a porral együtt ragad az emberre, amikor nyelvi környezetbe kerül. Az elme automatikusan lebontja a védelmét és befogadóva válik mindarra, amit el szeretnénk sajátítani – sőt, a tapasztalatok szerint még annál is jóval többre!

Mi tehát a megoldás, ha az angol szavakkal, kifejezésekkel szenvedsz?

Hagyd abba a szótanulást és kezdd el az elsajátítást. Találd meg a módját annak, hogy teljes angol nyelvi környezetet biztosíts saját magadnak, és vedd mindig komolyan a nyelvtanulással kapcsolatos érzéseidet. Időről időre beszélgess a küzdelmeidről a nyelvtanároddal, ha pedig valahol elbagatellizálják vagy félresöprik az aggályaidat, akkor válts tanárt/tanfolyamot – ha nem értik, hogy annak amit érzel, igen sok köze van a tanulásod sikeréhez, akkor valószínűleg másban sem fognak tudni neked hatékonyan segíteni.

Angol tanulás otthon

Ha szeretnél olyan anyagokkal dolgozni, amik kezdő nyelvtanulóként is érthető közlések tömegével lát el és természetes módon építi fel szókincsedet, ami meg is marad, akkor az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat mindenképp nézd meg.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki eleget kapott már a magyarból, épp csak az angol gondolkozás hiányzik, neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható.

Ha középhaladó vagy, akkor angol igeidők témában az Igeidők 384 tanfolyamot ajánlom.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.