“Diszlexiás vagyok, nem szükséges nyelvet tanulnom. Túl nehéz: nem vagyok rá alkalmas.” – tévhit

“Alkalmatlan!” Ez a szó belehasít az ember lelkébe. Évről évre csattan a pecsét a papíron: nem kötelezhető nyelvtanulásra.

Az elmúlt években egyre több és több tanulót küldenek tanácsadókhoz diszlexia gyanújával. Ez egy olyan, jelenkori tendencia, ami eléggé meghatározóvá vált a tanulói közösségekben. Van valami megoldás vagy meg kell hajtanunk a fejünket?

Mi is a diszlexia? Hogyan kell értelmezni?

Nos, egy egyszerű magyarázatot adva, egy olyan komplex problémáról beszélünk, ami úgy jelentkezik, mint olvasási nehézség, azaz iskoláskorban az olvasás bevezetésekor lepleződik le.

Igen, akkor lepleződik le, ugyanis az olvasási zavar csak kivetülése egy sokkal komplexebb problémának: ez mögött olyan zavarok vannak, mint például a formafelismerés hiánya, az irányok nem értése, a testséma kialakulásának hiánya és még sorolhatnánk.

Mindezeknek a készségeknek azonban a korai gyerekkorban kellene kialakulniuk, így ezeket a hiányzó részkészségeket csak nagyon nagy energiabefektetéssel lehet felépíteni.

Minden olyan gyerek, aki nem tud jól olvasni vagy téveszt diszlexiás?

Nyilván nem. Egyre többen osztják azt a nézetet, hogy az olvasási módszerekkel komoly gondok vannak, így az iskolai rendszer nagy tételben ontja az olvasni nem tudó gyereket, akikre könnyen rásütik, hogy dyslexiás, miközben a részkészségek rendben vannak.

De van egy sokkal fontosabb kérdés ennél…

Ha valaki valóban diszlexiás, az maradjon távol a nyelvtanulástól?

Vagy kicsit másképp: a diszlexia okot adhat arra, hogy valakit elzárjunk a nyelvtanulástól?

A TÉNY: A mai képzési felfogás a diszlexiás és egyéb másként tanuló gyerekeket megbélyegzi és kirekeszti a tanulás folyamatából.

“Másképp tanuló?” Carl Rogers definiálta így a különböző tanulási nehézségekkel bíró személyeket.

Ezek a személyek – gyerekek és felnőttek egyaránt –  nem tudtak átlagosan teljesíteni egy olyan rendszerben, ami egyébként a nagy átlaghoz igazodott. Azonban elgondolkodtató az a tény, hogy míg bizonyos készségek hiányában jó pár dolog nehézséget okoz egy diszlexiás tanulónak, addig más készségek zseni közeli szintre emelkednek.

Helyes tehát az, ha felmentjük a diszlexiás tanulókat a nyelvtanulás alól pusztán azért, mert az olvasással nehézségeik vannak? Szerintem nem.

A pedagógia, ami túlhaladottá vált

A pedagógiának lépést kell tartania a kor változásával, azaz választ kell tudni adni az új problémákra.

Az a rendszer, ami elnézi, hogy a tanulóinak 20-30%-a felmentést kap a tanulás alól, túlhaladott és alkalmatlan arra, hogy megoldásokat adjon.

Mi a MEGOLDÁS?

Egy diszlexiás tanuló esetében a lehető legjobb megoldás az, ha nem betűkhöz kötve tanul nyelvet. Nekik elsősorban hallás után kell a nyelvet megtanulniuk, sok vizuális segítséggel – képek, eszközök formájában.

Azonban itt nem szabad megállni

A hallás utáni értés felépítése után, amikor a memória tárolta a tananyag részegységeit, egy diszlexiás tanuló is alkalmassá válik arra, hogy elolvassa a már másként megtanult anyagot. Így sikereket ér el nem csak a nyelvtanulás terén, de az olvasás terén is.

Az angol nyelvtanulás transzfer hatása

Érdekes tapasztalat, amikor olvasni nem szerető tanulók az angolban megtapasztalt sikerek hatására olvasókká válnak, méghozzá anyanyelvi olvasókká.

A szakember keze levegőbe lendül, benne a pecsét, ami meghatározza egy személy jövőjét… Te megállíthatod. Lerázhatod a címkét: alkalmatlan.

Ne engedd, hogy a diszlexia megakadályozzon Téged vagy gyermekedet abban, hogy nyelvet tanuljatok. Léteznek már olyan pedagógiai rendszerek, amik nem elfogadják a helyzetet, hanem megoldást adnak rá.

Igen, mi is ebben hiszünk.

Angol tanulás online

Míg egy diszlexiás tanuló számára megoldás a hallás alapon történő tanulás, egy nem diszlexiás tanuló számára mi az igazi megoldás? Nos, számára is ez: ha beszélni akarsz, a hallás utáni értés készségének fejlődése a kulcs, illetve az az indítója a beszédnek.

Kezdő – esetleg állandó kezdő tanuló vagy? Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagom biztosítja azokat tanuláshoz szükséges anyagokat, amik mélyen trenírozzák a nyelvi készségeket, így nagyon hamar mersz magabiztosan megszólalni.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, akinek a beszéd és az értés kihívást jelent, akkor a Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagomat nézd meg. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon sem okozhat problémát.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.