Ma már alapvető, hogy a tananyag színes legyen! A színesebb érdekesebb, így hatékonyabb is! “- tévhit

Belépsz egy üzletházba. Mit látsz? Színkavalkádot, igaz? Minden gyártó az elmédbe akarja vésni saját üzletének színeit, saját logóját, saját szlogenjét. Coca Cola – vörös – Enjoy!; T-mobil – magenta – Mindig veled; Vanish – lila – (szlogen?)

Igen, kondicionálva vagyunk a színekre. Színek nélkül… Színek nélkül szürke lenne a világ – szó szerint.

Vajon a nyelvtanulást hogyan befolyásolják a színek?

Talán te sohasem tettél még olyan kijelentést, mint amit a címben olvashatsz, ám az igazság az, hogy a mai társadalomban elvárás lett a színesség, az interaktivitás és a változatosság.

Van ezekkel valami gond? Ez attól függ…

10 éves kor alatti gyerekek például a legnagyobb érdeklődést a természet, azon belül pedig az állatvilág iránt mutatják. A valósághoz közeli színes képek szinte megbabonázzák őket és így nyitottá válnak a tanulásra.

Az érdeklődés ilyen úton való felkeltése igen fontos az ő esetükben, mert a cél egyfajta érzelmi kapcsolat kialakítása köztük és a tananyag között. A kapcsolat megléte ill. hiánya határozza meg azt, hogy a tanulás sikeres vagy sikertelen lesz. Ez egy nagyon érdekes világ.

De mi a helyzet a felnőttekkel?

Az ő tanulásuk esetében is alapvető elem a színes tankönyv? Ez záloga lehet a sikereiknek? Sok tanulóban ellenállás van az olyan anyagokkal szemben, amelyek nem oly mértékben színesek és mutatósak, mint a mai sláger tankönyvek. De vajon a színek mögött tudatosság van vagy valami más?

Nézzük meg a tanulás VALÓDI elemeit, és azt, hogy ezek között hol kap helyet a színes tananyag ill. mennyiben befolyásolja a tanulást!

A TÉNY: Egy kép elsősorban az ELMÉBEN válik színessé.

Hú, ez meredeknek tűnik elsőre! Tegyünk egy próbát: ha látsz egy fekete-fehér képet egy leopárdról és megkérdezik tőled, hogy milyen színű a leopárd? Azt mondanád: szürke, fekete pöttyökkel? Nyilván nem.

Vagy ha megkérnélek, hogy gondolj egy Ferrarira, milyen színű lenne? Kék? Nem hinném. A piros sokkal valószínűbb lenne.

Mit szólnál egy lila narancshoz?

Érdekes, ugye? Elménk egyből ellenáll.

A színes képeket látva összevetjük azokat az addigi tapasztalatainkkal és vagy elfogadjuk azokat mint amik beleilleszkednek a saját rendszerünkbe vagy csodálkozva elfogadjuk a másságot vagy egyszerűen elvetjük azokat mint amik teljesen kilógnak a törvényszerűségek alól.

Ilyenek például a valószerűtlenül kék égboltot vagy a gyönyörűen csillogó kék Dunát ábrázoló üdvözlőlapok. Mindenki tudja, hogy ‘Photoshop’.

Tankönyvpiac, a nagy üzlet

Egy tankönyv esetében indokolt a képek és persze a színes képek használata is, amennyiben az a tanulás minőségét javítja. Például, ha a londoni élethez és kultúrához kapcsolódó dolgokról szeretnénk tanulni, a legreálisabb és legmegfoghatóbb eszköz egy csomó színes kép.

Sajnos, úgy tűnik, mai tankönyvek ezt nem tudják…

Ha kinyitsz egy mai tankönyveket, mit látsz? Legtöbb esetben azt, hogy az oldal 60-70%, vagy akár 80%-át színes képek fedik, ráadásul ezeknek a képeknek a mérete hatalmas. Van úgy, hogy egyetlen óriási kép van a lapon (pl.: egy telefonáló nő), miközben az oldalon található 6-8 gyakorlatból csupán egy részfeladathoz kapcsolható az adott kép.

Ez az a helyzet, amikor a kép nem támogatja tanulásod: pusztán egy illusztráció, ami ‘modernné’ teszi a megjelenést. Egy olcsó reklámfogás, semmi más.

Mi tehát a MEGOLDÁS?

Mivel a tankönyvbiznisz nem befolyásolható általunk, olyan megoldás kell, ami a Te tanulásodat segítheti.

Van egy nagyon fontos alapelve a tanulásnak: A mennyiségből növekszik ki a minőség. Ha jó beszélő akarsz lenni, sokat kell ANGOL környezetben lenned, ahol sokat hallod is a nyelvet.

Ez Magyarországon is megtapasztalható olyan iskolákban, magántanároknál, akik a tanulással kapcsolatos TÉNYEKET ismerik. Ők – még ha a fenti tankönyveket használják is – tudják, hogyan fordítsák a tananyag gyengéit a Te hasznodra.

Ha jó olvasóvá akarsz válni, olvass sokat: olyan anyagokat, amik a szintednek megfelelőek. Ezekről korábban már írtam.

Ha jó íróvá akarsz válni, olvass rengeteget, majd írj sokat.

Online angol tanulás

Igaz, színekkel vagyunk körülvéve. Igaz, mindenki nyomja logóját, színeit, szlogenjét, üzenetét. Ám, a tanulás nem a színekről szól. A tanulás folyamat, melynek során a legjobb eszközöket akarjuk megtalálni: ha kell, színes képeket használunk, ha kell, sima, fekete szöveget.

Ha szeretnél olyan anyagokkal dolgozni, amelyek a vizuális és audio eszközöket dinamikusan ötvözi és használja, akkor kezdő nyelvtanulóként angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat ajánlom figyelmedbe: néhány hét alatt megtapasztalod az angol gondolkodás sebességét és hatékonyságát – mindezt magolás nélkül! 

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, a Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is sikeres lesz.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.