“Nekem látnom kell, amit hallok! Vizuális típus vagyok.”- tévhit

Hányszor hallottad már ezt egy angol órán: “Hogy mondtad? Nem értem, írd le lécci.” Vagy inkább hányszor hangzott el a te szádból?

“Vizuális típus vagyok.” – jön a válasz. Tényleg az vagy? Vagy teljesen másról van szó? Vizsgáljuk meg közelebbről!

Sokfélék vagyunk, de…

Valóban különböző oldalról közelítünk tanulásunk során, szinte mindenki egyedi ebből a szempontból: vannak, akik vizuális segédlettel tanulnak könnyedén, mások hanganyagok segítségével, megint mások úgy, hogy írnak és olvasnak az adott témában és olyanok is vannak, akik tapintás, építés, modellezés által tanulnak a leghatékonyabban.

Ezeken a fő típusokon kívül ott vannak még azok, akik a fenti fő típusok keverékei. Ők több oldalról is képesek megközelíteni az adott tananyagot. Az emberek többsége egyébként ebbe a csoportba tartozik.

De mi van akkor, ha valaki erősen vizuális típus? Valóban ki kell szolgálni az ő igényeit a nyelvtanulás során?

Egy kicsit távolabbról menjünk neki ennek a témának:

Egy nyelv közlés céljából létrejött kódrendszer, amely képeket hív elő az elmében. Ezért a tanulási szakaszban érdemes sok vizuális eszközt igénybe venni, az 1. tévhit csapdáját elkerülendő.

Azonban a nyelvtanuláshoz elsősorban hallás utáni értés szükségeltetik, ezért ennek a fejlesztése alapvető.

A vizuális típusú emberek a hallott és betűkkel leírt anyagokat előszeretettel illusztrálják vagy ábrákkal helyettesítik. Ha te nem ilyen vagy, akkor figyelj jól, mert a következő tény kulcsfontosságú lehet a tanulásod szempontjából.

A TÉNY: Az “írd le, akkor megértem” gondolat NEM vizualitás kérdése, hanem csupán a hallás utáni értés hiányából és a szem szerepének túlhangsúlyozásából fakad.

Az, hogy valaki “befényképezi” elméjébe egy szó írott képét, még nem jelenti azt, hogy ő vizuális típusú tanuló. Főleg, hogy sok esetben az értés akkor sem jön meg, ha ez az igény ki van szolgálva.

Az ilyen eset hasonló egy vak ember helyzetéhez, amikor más részkészségek felerősödnek, mint például a tapintás, a szaglás és a hallás. hogy a hiányzó érzékszervet helyettesítsék.

A fenti tanuló ebben az esetben a hallás utáni értés hiányát a vizuális inger megszerzésével próbálja túlkompenzálni, azonban ez nem oldja meg a nyelvtanulás égető kérdését: a nyelv alapvetően audio eszköz.

Mi tehát a MEGOLDÁS?

Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben a gyengébb készséget kell fejleszteni, nem pedig a vizuális igényt kell kielégíteni.

A megoldás továbbra is olyan hanganyagokkal való foglalkozás, ami egyszerű annyira, hogy hallás útján megértsd, ugyanakkor van benne kihívás, éppen annyi, amennyivel sikerélményed lehet.

Oxford Bookworms, Penguin Readers, Macmillan Readers – ezek mind sorozatok, amelyekben szintezett olvasmányokat találsz, hozzá tartozó hanganyaggal. Természetesen ez az oldal szintén ezt a célt szolgálja.

Vizuális? No, igen…

Mit tehetsz, amikor legközelebb ezt hallod: “Nem értem, leírnád?” Nos, ha segíteni akarsz társadnak, segíts neki azzal, hogy elismétled azt, amit mondtál. Ennyire egyszerű.

Angol tanulás otthon

Kétségtelen, hogy minél több forrásból érkezik az információ, annál könnyebb megtanulni. Gyerekek esetében sokszor kézjelekkel is eljátszunk kulcs gondolatokat. Így hallják, látják és mozdulataikkal imitálják a nyelvi gondolatot.

A videós tananyagok ereje is éppen ebben rejlik: a vizuális és audio eszközök könnyen megjegyezhetővé teszik a nyelvi elemeket – ha jól vannak felépítve. Ha vizuális típus vagy, az oldalon található videók valóban segítséget jelentenek, mivel nem a leírt szavakat erőlteti, hanem képekkel jeleníti meg a gondolatokat.

Kezdő nyelvtanuló vagy? Itt eléred angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagomat.

Újrakezdő nyelvtanuló vagy? Íme Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagom. Ne aggódj, az angol nyelvtanulás otthon könnyű ezzel a tananyaggal.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.