2009-ben kezdtem el komolyabban érdeklődi a DSLR fényképezőgépek iránt. Nem kifejezetten fotózás szempontjából érdekelt a dolog, hanem videózás szempontjából. Gépem nem volt, ezért elkezdtem a témáról olvasgatni. Rengeteg anyagot elolvastam, egyre magabiztosabbnak éreztem a tudásomat.

Aztán, 2010 nyarán kezembe fogtam egy példányt… az agyam egy pillanat alatt kikapcsolt. Csak álltam ott és bámultam a gépet. Lassan elkezdtem kapcsolgatni a gombokat, tekergetni a kerekeket és kitapasztalni a gépet.

A feldolgozott sok száz oldalnyi információ ott és akkor használhatatlan volt – a gép magabiztos használatához a gépre magára volt szükségem és még jó pár hónapra.

A nyelvvel sincs ez másképp – sokan mégsem vesznek erről tudomást…

Minden nyelvtanuló álma: folyékonyan beszélni…

Az emberre sokféle törvény hat. Nyelvtanulás szempontjából a pszichológiai törvények, amik meghatározók. A törvényeknek van egy nagyon idegesítő jellemzője: nem tudjuk őket áthágni.

Ahhoz, hogy jól (a törvényeket nem megsértve) tanulj egy nyelvet meg kell ismerned néhány alap törvényt.

A nyelvtanulásnak 2 fő módja van, de csak az egyik eredményezi a folyékony beszédet

Ha egy nyelv tanulásáról beszélünk, általában a koncentrált tanulásra gondolunk: megtanulunk egy nyelvi pontot, szókincset próbálunk memorizálni stb. Ezt hívjuk “koncentrált” vagy “tudatos tanulásnak”. Ez a tanulás klasszikus módja, és Magyarországon általában az egyetlen módja.

A másik tanulási mód sokkal természetesebb: ahogy körül vagyunk véve a nyelvvel, úgy “felszedünk” egy csomó plusz dolgot is anélkül, hogy koncentráltan tanulnánk róla. Ha például kérek tőled valamit, amit te oda is adsz, akkor reagálok rá: “Thanks.” De mondhatnám azt is: “Cheers.” Az agy egyből regisztrálja, hogy megköszöntem azt a dolgot, és anélkül, hogy tudnál róla, már meg is tanultad a megköszönés egy új módját.

Ezt hívjuk elsajátításnak. Az elsajátítás tehát nem koncentrált tanulás, hanem a “természetes tanulás” eredménye, ami a nyelvvel való találkozásból fakad.

A folyékony beszéd csak az elsajátított nyelvi struktúrákból és szókincsből fakadhat

Ez egy olyan törvény, amit nem lehet átlépni. A megfigyelések alátámasztják, hogy egy frissen, koncentrált tanulás során megismert elemet a tanuló nem tud reprodukálni egy szabad kommunikációs helyzetben. A koncentráció miatt a beszéd megtörik, bizonytalanná válik: a tanuló a formára kezd figyelni és ezzel együtt elvész a kommunikáció.

A nyelv elsajátítása “input”-on keresztül történik

Input annyit tesz, mint bement, bevitt információ. Nyelvtanulás esetében halláson és olvasáson keresztül érkezik az információ. Ha egy tanuló helyesen tanulja a nyelvet, akkor a szöveg direktben kommunikál, azaz érti azt, amit hall vagy olvas anélkül, hogy fordítana. Ez a tanuló képes megérteni a szöveg tartalmát akkor is, ha olyan nyelvi elemekkel találkozik, amivel addig sosem.

Érti a szöveget, mert az agy értelmezi a kontextust, valamint felhasználja a tanuló tapasztalatait is ahhoz, hogy eljusson a tartalmi értéshez. Mindemellett viszont tudat alatt regisztrálja az elemeket és jelentést társít hozzá. Ha elégszer találkozik a tanuló ilyen formában az adott szerkezettel, az egyszer csak beszédben “kiszalad” belőle – tökéletes angolsággal és folyékonysággal. Ez az elsajátítás.

Ezt a folyamatot könnyen ki lehet gyomlálni a nyelvtanulásból

Az a túlhaladott felfogás, hogy nyelvet csakis tudatosan lehet tanulni, hozta létre azt a rendszert, amiben a mai nyelvoktatás leledzik: több ezer órányi koncentrált tanulás a nyelvről és a tanuló távolabb van a beszédtől, mintha egy percet sem töltött volna a nyelvtanulással.

Az állandó tudatos gondolkodás, illetve az erre való tréningezés nem vezethet a mély elsajátításhoz, ahol koncentráció nélkül, természetesen beszélünk, mert a tanuló folyamatosan ellenőrzi (monitorizálja) a beszédét, vagy ami még rosszabb, meg sem mer szólalni.

A tudatos tanulás rossz?

Nem rossz, de megvan a helye, illetve a tudatos tanulásból tovább kell tudni lépni az elsajátítás irányába. Ezt megfelelő pedagógiával és módszerrel a tanár elősegíti. Ugyanakkor a tanár kapacitálja a tanulót arra, hogy angollal vegye körül magát, amiből spontán módon tud “felszedni” dolgokat, illetve a frissen megtanult elemeket az agy újra és újra regisztrálni tudja, hogy egyszer csak spontán mód megjelenjen a beszédében.

Ezt a folyamatot a fordítás természetesen lehetetlenné teszi: a tanuló csak tudatos szinten tud létezni, csak magyarul tud értelmezni és megfogalmazni dolgokat. Erről itt találsz egy részletesebb cikket.

2011-ben megvettem saját DSLR fényképezőgépemet

Rendszeresen használom videók készítésére különböző helyzetekben. Fotózni is elkezdtem, de napról napra tanulok valami újat a témában. Ma is olvasok róla, de a tanulás fő motorját a gép használata képezi – ezt hívjuk elsajátításnak. Dettó a nyelvtanulásban.

Online angol tanulás otthon

Az “input”, azaz az érthető közlések adják a valódi nyelvtanulás alapját. Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagom mennyiségben lát el ilyen közlésekkel. Az angol nyelvtanulás így sokkal természetesebb módon valósul meg, és a nyelvi készség sokkal gyorsabban alakul ki. 

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, a Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható.

A tananyagaimat ki is próbálhatod.