Amikor valamit elhatároztál – Angol igeidők 6.

Amikor valamit elhatároztál – Angol igeidők 6.

“Jövőre körbeutazom a mediterrán országokat.” Ez a tervem. Jó kis terv, ugye? :) Maga a terv nem is annyira fontos itt és most, hanem inkább az, hogy hogyan tudod ezt kifejezni az angolban? Az angol nyelvben megvannak azok a nyelvi fordulatok, formulák, amelyek a szavakon túl is kifejeznek dolgokat. Mint például ebben az esetben is: szeretnénk kifejezni a hallgató felé, hogy ez nem csak egy légből kapott dolog. Nem egy buta fantázia, naiv elképzelés. Ez már egy ideje a fejünkben van, ezt már tervezzük, ezzel már számolunk.

A múlt idő: Mikor? – Angol igeidők 3.

A múlt idő: Mikor? – Angol igeidők 3.

A múlt idő. Az angol időkoncepció legkomplexebb síkja. Ez valahol érthető is abból a szempontból, hogy a mindennapi kommunikációnk legnagyobb része arról szól, hogy mesélünk azokról a dolgokról, amik velünk történtek: Milyen volt a napod? Hol voltál nyaralni? Mit tettél??? A nehézséget az okozza, hogy a magyar nyelv nem használ annyiféle formulát a múltban történt cselekvések, történések kifejezésére, mint az angol, így sok nyelvtanuló számára agyrémmé válik az igeidők területe: logikátlan, túl komplex, követhetetlen. Azonban nem mindenki éli így meg ezt …

Milyen gyakran?  – Angol igeidők

Milyen gyakran? – Angol igeidők

Az igeidők jelentik talán az egyik legnagyobb kihívást az angol nyelvtanulás során. Ennek egyszerű az oka: a magyar nyelv nem használ annyi ige formulát az idő kifejezésére, mint az angol. A legnagyobb gondot végül mégsem az igeidők jelentik önmagukban, hanem a magyar nyelvtan – pontosabban a magyar nyelvtan erőszakos összepárosítása az angol nyelvtannal. Ebben a videóban arra koncentrálunk, hogy hogyan tudod kifejezni azt, hogy egy cselevés milyen gyakorisággal történik.

Az angol ABC

Az angol ABC

Az elmúlt másfél évben 6-9 éves gyerekeket is tanítottam egy kistelepülés iskolájában. Természetesen hamar felismertem – kb. 10 perc kellett hozzá -, hogy a tananyagaim ennél a korosztálynál nem fognak működni. Kerestem a számomra és számukra leginkább hasznos és örömszerző tanulási módot és anyagokat. Az ABC dalok például hatalmas kihívást jelentettek. Végül ráakadtam egy igazi, ütős, multikultúrát intelligensen felkaroló videóra, ami minden osztályomat lekötötte és kedvenccé is vált. Felnőtteknek is ajánlom.